Wpis z mikrobloga

@Lujaszek: Zamawiałem na początku roku stacjonarkę ze sklepu ProLine i mogę polecić. Mają całkiem sporo gotowców, jest też opcja konfiguratora zestawu z opcją złożenia
  • Odpowiedz
@Lujaszek: Ja bym kupił części i zapłacił za złożenie - jak ostatnio kupowałem to pomyślałem "ja nie złoże? to przecież banalne" i niby złożyłem i działa do tej pory, ale co się namęczyłem i namyślałem gdzie jaki kabel podpiąć, itp., to na drugi raz już by mi się nie chciało
  • Odpowiedz
może lepiej nie morele. XD

@Postrzeleniec: Dlaczego? Jest tanio, złożyłem tam całego i potężnego kompa, wszystko gra. Jak coś nie gra, to bez problemu możesz zareklamować i nie wydziwiaja jak np xkom, bo większy sklep i mają inną politykę reklamacji (czyli, nie robić ludzi w uja;)
  • Odpowiedz
Praktycznie nie da się tego zepsuć.

@kamilxpompa: składam komputery od czasów Intel Pentium 3, widziałem już chyba wszystkie możliwe uszkodzenia, powyginane piny, źle aplikowane pasty, uszkodzone pcb na mobo bo ktoś za mocno chciał je dokręcić, topiące się wtyczki bo ktoś zbyt słabo je podłączył itd. Da się popsuć masę rzeczy. Zapytam przewrotnie: czy dałbyś komuś obcemu złożyć twój prywatny komputer, jeżeli ta osoba miałaby to robić pierwszy raz? No
  • Odpowiedz
Zapytam przewrotnie: czy dałbyś komuś obcemu złożyć twój prywatny komputer, jeżeli ta osoba miałaby to robić pierwszy raz? No ja też nie ( ͡° ͜ʖ ͡°)

@Atreyu: Jak poszedłem do pracy zaraz po studiach jako programista, to pierwszym moim zadaniem było złożenie kompa. Nie jest to rocket science, ale się namęczyłem. To było 13 lat temu. I zgadzam się - jak bym kupował kompa dla siebie,
  • Odpowiedz
@Lujaszek: Składanie jest o tyle lepsze, że masz kontrolę od samego początku do samego końca co siedzi w środku, Bo ok, masz tu najpisane żę 14700k, ale dalej pozostaje: jaka płyta główna? W gotowcu mogą ci dać jakieś g---o bez możliwości rozbudowy. Jak szybki ram? Jakiej firmy? 5600mt/s to dość wolny, ja bym celował w 6400, tym bardziej przy takim procesorze. Tak samo z dyskiem, coolerem itd. Nie bój się
  • Odpowiedz
@Lujaszek: nie kupuj gotowych zestawów od Lenovo, Asusa itp w żadnym sklepie. Producenci wrzucają niewiadomo jakie komponenty. Składaj sam lub jak już to przygotowane przez sklep „składaki”. X-kom ma swoją linie G4M3R, MediaExpert ma Mad Dog-a. Jak już nie chcesz samemu składać to wybrał bym coś z tego. No i jak wyżej nic na intelu 13/14 gen.
  • Odpowiedz
@Lujaszek: Nie kupuj gotowców z firm takich jak Lenovo, MSI czy HP. Jak nie chcesz składać to weź coś takiego jak Komputronik Infinity, x-kom G4M3R czy Actina.
  • Odpowiedz