Wpis z mikrobloga

Post refleksyjny, ile AMD socketem AM4 zrobiło dobrego.

Dzisiaj wrzucam do mojego 8-letniego kompa na AM4 Ryzena 7 5800x. Najpierw siedział tam podkręcony do granic możliwości Ryzen 1 1200, aktualnie siedzi Ryzen 5 3600 (na sprzedaż jak coś). Jedyne co musiałem jeszcze zmienić to chłodzenie ze spartan 3 (na sprzedaż) na SPC Fortis 5.

W przeciągu 8 lat do kompa za 2200 zł (nowy)
- dorzuciłem za 300 zł Radeon RX5700
- dorzuciłem 8 GB Ramu (100 zł?)
- zmieniłem R1 1200 na R5 3600 (300 zł).
- teraz wrzucam R7 5800x którego też kupiłem za 300 zł.

Po sprzedaży części wychodzi na to że moje Upgrady kosztowały w sumie może 400-500 zł. a cały komp z grafiką RX 5700 i R7 5800X w przeciągu 8 lat nie wyszedł nawet 3000zł. Kto ogarnia to wie, że pograć można na tym we wszystko w FHD na ultra albo w 1440p na high/medium.

#pcmasterrace #komputery #ryzen

Amen, Dziękujmy że mamy AMD
  • 105
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Niestety dalej znam ludzi co tylko Intel bo tak

@BornToDie69: Podziekuj tym ludziom ktorzy defaultuja na intel+nvidia, dzieki temu rzeczy od AMD są taniutkie, siedzi taki na jakims 13 genie albo 90 stopniowym RTXie i mówi ze nie wezmie AMD bo sie grzeją xD
  • Odpowiedz
To mnie rozwala, jak mówią że procki AMD się grzeją, a i7 13gen ciężko schłodzić 360mm AiO poniżej 95*

@BornToDie69: true xD

Mam i9 13900k, to najpierw po cebulacku fortisem 5 próbowałem chłodzić. 2 sekundy i dobijało 100C w OCCT XD Kupiłem ENDORFY Navis F360 AIO - dalej dobijał 100 stopni i throtllował XD Co prawda tylko w syntetykach, w "normalnym" używaniu mu się nie zdarzało, ale still. Musiałem undervoltować
  • Odpowiedz
  • 0
@Przegrywek123 Składałem gościowi kompa na tej i9 i tej 360 xd. Myślałem że coś s---------m bo też mi dobijał do 100 stopni. Też poszedł undervolt. A to był komp typowo pod renderowanie i pracę
  • Odpowiedz
@maniel: @BornToDie69 problem tej platformy to poprostu wybredność kontrolera pamięci, zmieniłem ostatnio z 16gb gskilla na 32gb kingstona i tak samo jak na gskillach profil xmp "działa" ale sypie błędami i dopiero manualne ustawienie timingow pozwala na 3600mhz cl16 bez w-----------a sie w stresach
  • Odpowiedz
Nooo to niestety bolączka płyt na AM4.

@BornToDie69: ale to nie jest bolączka płyt tylko kontrolera pamięci w procesorach. mi tak samo 2700x nie chciał chodzić z pewnymi pamięciami 3200MHz, nie puścił ich powyżej 3000 choćbym nie wiem co robił, a bawiłem się tym masę czasu.
zmieniłem na 5800X3D i od razu bez problemu podkręciłem na 3800MHz
  • Odpowiedz
Ja na PC mam aktualnie 24" FHD

@BornToDie69: Jak najbardziej, od siebie polecam takie monitory LG 29" szerokokątne fhd, mam taki i jest fajniej niż zwykły

A jaki zestaw, byłby teraz możliwy do złożenia z takich LEGENDARNYCH części? i z olx żeby było
  • Odpowiedz
Właśnie zrobiłem upgrade swojego złomka.
32GB RAM 3200 210zl
Ryzen 5600 355zl
Płyta 287zl
Łącznie 850zl bez kombinowania z chińskimi sklepami, czy kupowania używek.
Spokojnie można pograć poniżej 2k.
  • Odpowiedz
@BornToDie69: no jest ogólnie patola z intelami. Od pewnego momentu, jedyne czym się generacje różnią, to wincyj rdzeni, bardziej wyżyłować (tdp 250w pozdrawiam) no i podstawką oczywiście. Szkoda szczempić ryja. W zime jedynie fajnie bo jak coś się mieli na cpu & gpu to w moim biurze jest 2-3 stopnie więcej XD
  • Odpowiedz