Wpis z mikrobloga

Post refleksyjny, ile AMD socketem AM4 zrobiło dobrego.

Dzisiaj wrzucam do mojego 8-letniego kompa na AM4 Ryzena 7 5800x. Najpierw siedział tam podkręcony do granic możliwości Ryzen 1 1200, aktualnie siedzi Ryzen 5 3600 (na sprzedaż jak coś). Jedyne co musiałem jeszcze zmienić to chłodzenie ze spartan 3 (na sprzedaż) na SPC Fortis 5.

W przeciągu 8 lat do kompa za 2200 zł (nowy)
- dorzuciłem za 300 zł Radeon RX5700
- dorzuciłem 8 GB Ramu (100 zł?)
- zmieniłem R1 1200 na R5 3600 (300 zł).
- teraz wrzucam R7 5800x którego też kupiłem za 300 zł.

Po sprzedaży części wychodzi na to że moje Upgrady kosztowały w sumie może 400-500 zł. a cały komp z grafiką RX 5700 i R7 5800X w przeciągu 8 lat nie wyszedł nawet 3000zł. Kto ogarnia to wie, że pograć można na tym we wszystko w FHD na ultra albo w 1440p na high/medium.

#pcmasterrace #komputery #ryzen

Amen, Dziękujmy że mamy AMD
  • 105
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@BornToDie69: niby spoko, ale ja np się nadziałem, B450M-HDV R4.0 od ASRocka miała problemy z 5600X, musiałem wymienić, ogólnie jakoś sparzyłem się do ASRocka
  • Odpowiedz
  • 5
@mk321: Już raczej tak nikt nie powie przez ceny PS5. Nawet Linus zrobił filmik gdzie złożył PC w cenie PS5 i ogrywał te same tytuły oraz "exclusivy" w tej samej jakości i tych samych klatkach.
  • Odpowiedz
@BornToDie69: niestabilność przy dostępie do pamięci, normalnie p95 szło jeśli wybrało się Small FFTs, przy innych były błędy i crashe, pewnie jakbym znalazł ramy z QVL to byłoby spoko, ale nie chciało mi sie z tym pier*olić, zmieniłem mobo na PRIME B450M-K II od ASUSa, pewnie zmienię w tej generacji bo jednak B550 lepsze i to ostatia rzecz, która mi została w migracji do ITX:D
  • Odpowiedz
  • 1
@maniel: Nooo to niestety bolączka płyt na AM4. Szczególnie B350 i B450. Ja miałem problem z RAMem Corsair Vengance bo nie chciał chodzić na 3000MHZz tylko na 2933 chodził stabilnie. Zmieniłem na inny, jakiś czerwony Patriot śmiga normalnie na 3200MHz
  • Odpowiedz
@BornToDie69: ja mam takie zdanie, że niech to jeszcze potanieje - a za 1k będzie można złożyć naprawdę super kompa, gdzie w 1080p wszystko odpali. Części w cenie śmieci to jeszcze nie są, ale jest blisko, natomiast wydajność zdecydowanie nie jest śmieciowa do normalnych zastosowań. Fajnie jakby ktoś zaczął produkować mini pc na tych częściach tanio
  • Odpowiedz
  • 1
@interpenetrate: Akurat mamy czas, że FHD już całkiem dobrze jest ogarniane przez słabszy sprzęt. Teraz wyścig o FPSy przeniósł się wyżej, do 4K. Ja na PC mam aktualnie 24" FHD więc jeszcze dłuższy czas wydajność mi wystarczy.
  • Odpowiedz
@BornToDie69:

Kto ogarnia to wie, że pograć można na tym we wszystko w FHD na ultra albo w 1440p na high/medium.

Potrzebne dowody bo to karta z 8bg vram sprzed 5 lat i co najwyżej to w lola albo inne esportowe rzeczy możesz pograć 1080p ultra XD chyba, że wliczasz fsr i frame generation ale nie wiem czy ta karta to obsługuje
  • Odpowiedz
@BornToDie69: też wymieniałem dwa lata temu 1200 na 5500, jedynie kilka upgrade biosu było po drodze, ale na AB350 Pro4 wszystko bangla bez zarzutu z kośćmi 64 GB (4x16) 3200 Patriot Viper (PVS432G320C6K 9DE00242) i XMP wczytał się poprawnie ()
kij w oko Intelowi za wymiany podstawek co dwie generacje
  • Odpowiedz
@BornToDie69 bo kuzyn miał 15 lat temu komputer z athlonem i coś tam nie działało i muszą brać Intela

@Tommy__: bardziej laptopa z Turionem albo FXa (nie mylić z Athlonem FX). Dwa piekarniki, porównywalne z Pentiumem D albo nowymi Intelami.
Ewentualnie mieli problem z ukruszonym rdzeniem Athlonów XP/Duronów/Sempronów XD
  • Odpowiedz