Post refleksyjny, ile AMD socketem AM4 zrobiło dobrego.
Dzisiaj wrzucam do mojego 8-letniego kompa na AM4 Ryzena 7 5800x. Najpierw siedział tam podkręcony do granic możliwości Ryzen 1 1200, aktualnie siedzi Ryzen 5 3600 (na sprzedaż jak coś). Jedyne co musiałem jeszcze zmienić to chłodzenie ze spartan 3 (na sprzedaż) na SPC Fortis 5.
W przeciągu 8 lat do kompa za 2200 zł (nowy) - dorzuciłem za 300 zł Radeon RX5700 - dorzuciłem 8 GB Ramu (100 zł?) - zmieniłem R1 1200 na R5 3600 (300 zł). - teraz wrzucam R7 5800x którego też kupiłem za 300 zł.
Po sprzedaży części wychodzi na to że moje Upgrady kosztowały w sumie może 400-500 zł. a cały komp z grafiką RX 5700 i R7 5800X w przeciągu 8 lat nie wyszedł nawet 3000zł. Kto ogarnia to wie, że pograć można na tym we wszystko w FHD na ultra albo w 1440p na high/medium.
@BornToDie69: niby spoko, ale ja np się nadziałem, B450M-HDV R4.0 od ASRocka miała problemy z 5600X, musiałem wymienić, ogólnie jakoś sparzyłem się do ASRocka
@mk321: Już raczej tak nikt nie powie przez ceny PS5. Nawet Linus zrobił filmik gdzie złożył PC w cenie PS5 i ogrywał te same tytuły oraz "exclusivy" w tej samej jakości i tych samych klatkach.
@BornToDie69: niestabilność przy dostępie do pamięci, normalnie p95 szło jeśli wybrało się Small FFTs, przy innych były błędy i crashe, pewnie jakbym znalazł ramy z QVL to byłoby spoko, ale nie chciało mi sie z tym pier*olić, zmieniłem mobo na PRIME B450M-K II od ASUSa, pewnie zmienię w tej generacji bo jednak B550 lepsze i to ostatia rzecz, która mi została w migracji do ITX:D
@maniel: Nooo to niestety bolączka płyt na AM4. Szczególnie B350 i B450. Ja miałem problem z RAMem Corsair Vengance bo nie chciał chodzić na 3000MHZz tylko na 2933 chodził stabilnie. Zmieniłem na inny, jakiś czerwony Patriot śmiga normalnie na 3200MHz
@BornToDie69: ja mam takie zdanie, że niech to jeszcze potanieje - a za 1k będzie można złożyć naprawdę super kompa, gdzie w 1080p wszystko odpali. Części w cenie śmieci to jeszcze nie są, ale jest blisko, natomiast wydajność zdecydowanie nie jest śmieciowa do normalnych zastosowań. Fajnie jakby ktoś zaczął produkować mini pc na tych częściach tanio
@interpenetrate: Akurat mamy czas, że FHD już całkiem dobrze jest ogarniane przez słabszy sprzęt. Teraz wyścig o FPSy przeniósł się wyżej, do 4K. Ja na PC mam aktualnie 24" FHD więc jeszcze dłuższy czas wydajność mi wystarczy.
Kto ogarnia to wie, że pograć można na tym we wszystko w FHD na ultra albo w 1440p na high/medium.
Potrzebne dowody bo to karta z 8bg vram sprzed 5 lat i co najwyżej to w lola albo inne esportowe rzeczy możesz pograć 1080p ultra XD chyba, że wliczasz fsr i frame generation ale nie wiem czy ta karta to obsługuje
@BornToDie69: też wymieniałem dwa lata temu 1200 na 5500, jedynie kilka upgrade biosu było po drodze, ale na AB350 Pro4 wszystko bangla bez zarzutu z kośćmi 64 GB (4x16) 3200 Patriot Viper (PVS432G320C6K 9DE00242) i XMP wczytał się poprawnie (。◕‿‿◕。) kij w oko Intelowi za wymiany podstawek co dwie generacje
@BornToDie69 bo kuzyn miał 15 lat temu komputer z athlonem i coś tam nie działało i muszą brać Intela
@Tommy__: bardziej laptopa z Turionem albo FXa (nie mylić z Athlonem FX). Dwa piekarniki, porównywalne z Pentiumem D albo nowymi Intelami. Ewentualnie mieli problem z ukruszonym rdzeniem Athlonów XP/Duronów/Sempronów XD
Dzisiaj wrzucam do mojego 8-letniego kompa na AM4 Ryzena 7 5800x. Najpierw siedział tam podkręcony do granic możliwości Ryzen 1 1200, aktualnie siedzi Ryzen 5 3600 (na sprzedaż jak coś). Jedyne co musiałem jeszcze zmienić to chłodzenie ze spartan 3 (na sprzedaż) na SPC Fortis 5.
W przeciągu 8 lat do kompa za 2200 zł (nowy)
- dorzuciłem za 300 zł Radeon RX5700
- dorzuciłem 8 GB Ramu (100 zł?)
- zmieniłem R1 1200 na R5 3600 (300 zł).
- teraz wrzucam R7 5800x którego też kupiłem za 300 zł.
Po sprzedaży części wychodzi na to że moje Upgrady kosztowały w sumie może 400-500 zł. a cały komp z grafiką RX 5700 i R7 5800X w przeciągu 8 lat nie wyszedł nawet 3000zł. Kto ogarnia to wie, że pograć można na tym we wszystko w FHD na ultra albo w 1440p na high/medium.
#pcmasterrace #komputery #ryzen
Amen, Dziękujmy że mamy AMD
Potrzebne dowody bo to karta z 8bg vram sprzed 5 lat i co najwyżej to w lola albo inne esportowe rzeczy możesz pograć 1080p ultra XD chyba, że wliczasz fsr i frame generation ale nie wiem czy ta karta to obsługuje
https://www.youtube.com/watch?v=TAHgx7VKgbg
@Damian_prosze_cie:
kij w oko Intelowi za wymiany podstawek co dwie generacje
wyrabiam normę za innych hahaha
@mk321: To sprawdź sobie ile kosztuje używane ps5, wciąż dwa razy taniej niż składak opa xD
@Tommy__: bardziej laptopa z Turionem albo FXa (nie mylić z Athlonem FX). Dwa piekarniki, porównywalne z Pentiumem D albo nowymi Intelami.
Ewentualnie mieli problem z ukruszonym rdzeniem Athlonów XP/Duronów/Sempronów XD
@BornToDie69: Na steamie jest demo Final fantasy XVi nowa świeża gierka. Chciałbym zobaczyć to FHD Ultra w normalnej ilości klatek( ͡° ͜ʖ ͡°)