Wpis z mikrobloga

Mam problem z połączeniem laptopa z zewnętrzym monitorem. Monitor Benq z wyjściem VGA (nie ma HDMI) łącze z laptopem po HDMI. Kejs jest taki, że laptopy acera nie widzą monitora (testowałem na kilku sztukach w tym nowych modelach jak i sprzed 3-4 lat), a laptop Dell się łączy. Gdzie może być pies pogrzebany, a raczej jakie ustawienia blokują przesył obrazu? Na monitorze jest tylko info, że kabel nie podłączony.

#komputery #hdmi #monitory #acer
  • 16
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 1
Po wciśnięciu win+p co się dzieje?

@kidi1: Otwiera się opcja, gdzie mogę wybrać czy chcę ekran rozszerzyć, powielić, itd. Tylko, że na ekranie jest info o braku połączenia. Używam tej opcji często, bo co chwilę łączę się z różnymi telewizorami po kablu hdmi

monitor na sygnał analogowy łączysz do laptopa z sygnałem cyfrowym,

@TypowyDaltonista: No tak. dlaczego jednak jak podłączam się lapkiem, który ma 3-4 lat to jest
  • Odpowiedz
@marian1881 jeśli nie jesteś IT to idealny powód żeby przychodzić do pracy tylko po to, żeby napić się kawy ( ͡° ͜ʖ ͡°) ciekawe z dvi, bo to znaczy, że go widzi, ale coś go blokuje. Ciekawa sprawa i nie mam najmniejszego pomysłu co to może być
  • Odpowiedz
  • 0
jeśli nie jesteś IT to idealny powód żeby przychodzić do pracy tylko po to, żeby napić się kawy ( ͡° ͜ʖ ͡°)

@TypowyDaltonista: Nie no, kawę pije od 8:00 ( ͡° ͜ʖ ͡°) i mój sprzęt działa ok, choć ja pracuje na samym lapku. Nie jestem z IT (choć kiedyś trochę byłem), ale wczoraj jak koleżanka mi o tym powiedziała, bo dostała
  • Odpowiedz
@marian1881 kup monitory z hdmi i fajrant ( ) ja mimo skończenia technikum informatycznego i trochę większej wiedzy na temat komputerów to nie robię nic ze sprzętem firmowym, bo mi za to nie płacą, a bardzo mocno trzymam się tylko pracy za którą mi płacą (jak coś popsuje to będzie problem i wolę nie dotykać xD) ( ͡º ͜ʖ͡º)
  • Odpowiedz
@marian1881: problem z konwerterem, może acer nie puszcza 5V na hdmi. Mam taki monitor że na jednym kablu hdmi działa a na innym nie mimo że oba kable mają identyczną specyfikację, oba są w wersji z kanałem zwrotnym, prędkość nie ma znaczenia bo to tylko 1080 60p, z innymi tv czy monitorami te kable działają. Ale nie mają one jakiegoś jednego sygnału, którego prawie nikt nie używa... prawie.
  • Odpowiedz