Wpis z mikrobloga

#nieruchomosci

Chciałem sprzedać mieszkanie, pierwszy agent u ktorego poprosiłem o wycene proponuje 6.5% od sprzedazy nieruchomości = 70tys zł.

Wydaje mi się strasznie dużo, jakie sa realne prowizje teraz? Chodzi o prowizje jednostronna, tylko od sprzedającego.
  • 26
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Gottek: Standardowo biorą 2% od każdej ze stron. Moge potwierdzić, bo więcej nigdy nie słyszałem, a to było w ciagu ostatniego roku. Teraz niby sprzedaz "lezy" cokolwiek to znaczy wiec powinno byc mniej. Nie godz sie na nic wiecej niz 2% jesli uwazasz, ze posrednik jest Tobie potrzebny.
  • Odpowiedz
@Gottek: w-----ć 70k za kilka prezentacji przez kogoś, kto tam nie mieszkał, nie zna detali i nie odpowie na pytania kupującego (czyli albo straci klienta, albo ty to bedziesz musial i tak robic)
  • Odpowiedz
@Gottek: za takie pośrednictwo w sprzedaży mieszkania dałbym maks 5k o ile udałoby się sprzedać. Nie więcej. 10k bym dał jeśli pośrednikowi udałoby się sprzedać za jakąś bardziej wygórowaną cenę.
  • Odpowiedz
@Gottek:

obecnie mieszkam od tego mieszkania 700km

weź po prostu zatrudnij kogoś do otwierania drzwi przez olx czy coś (tylko nie za 70k xd). Sam nadzoruj wszystko przez rozmowę wideo i gitówa. Za poradę 10k się należy.
  • Odpowiedz
@Gottek wynajmij pokój na kilka dni i poumawiaj osoby które będą chciały oglądać. Może zrób dzień otwarty itp. Taniej to wyjdzie niż agent
  • Odpowiedz