Aktywne Wpisy

ninetyeight +461
rok bez alkoholu stuknął ( ͡° ͜ʖ ͡°)
dumny jestem z siebie. teraz niepicie powoli staje się normą dla mnie, większość ludzi z którymi mam kontakt wie o tym, nikt nie namawia, nie wciska piwa. To jest fajne ale trzeba było trochę czasu ( ͡° ͜ʖ ͡° )つ──☆*:・
dumny jestem z siebie. teraz niepicie powoli staje się normą dla mnie, większość ludzi z którymi mam kontakt wie o tym, nikt nie namawia, nie wciska piwa. To jest fajne ale trzeba było trochę czasu ( ͡° ͜ʖ ͡° )つ──☆*:・

źródło: Zdjęcie z biblioteki
Pobierz
Kontrolnypodcir +114

źródło: 20250109_182231
Pobierz
1) Demografia - przebite najgorsze scenariusze
2) -100 tys. osób w wieku produkcyjnym rocznie, po 2035 zacznie przyspieszać. Brak wpływów podatkowo - składkowych, tylko koszt dla państwa
3) Inflacja wynikająca z zasypywania każdego problemu pustymi pieniędzmi co wzmacnia dodatkowo p. 2
4) Rosnące koszty NFZ wynikające z p. 2 jak i ogólnie pogarszającego się stanu zdrowia całej populacji (otyłość, choroby psychiczne itp.)
5) Rosnące koszty zbrojenia w obliczu realnego zagrożenia wojną. Konieczność zwiększenia stanu liczebnego armii i rezerw.
I jak to niby rozwiązać?
1) Chwilowo problem zatamował exodus Ukraińców. Natomiast już teraz w ciągu najbliższych trzech lat chce opuścić Polskę blisko milion. Przybyli z kraju gdzie jeszcze przed 2022 r., zarobki były na poziomie Afryki Północnej i nie chcę tu mieszkać / pracować - trochę to mówi o całościowej sytuacji w Polsce. Imigracja z III świata? Długoterminowo zdestabilizuje sytuacje społeczno - polityczną, a do tego również dla nich naturalnym kierunkiem emigracji jest zachód.
2) Zasypywanie dodrukiem? Wyciskanie inflacyjne i podatkowe tych, którzy jeszcze pracują? Już teraz przesadzili i ludzie ograniczają ilość pracy skoro i tak nie gwarantuje to "dorobienia się" nawet jeżeli ktoś skończy trudne studia i ciężko pracuje (więcej niż te 8h). Ogólnie motywacja do pracy przez to siada.
3) Prawdopodobnie będzie trzeba przywrócić pobór. Obecnie wywoła to niestety masową emigracją ludzi młodych. Inaczej nie będzie jeżeli są drenowani na każdym kroku np. nieustanie rosnące ceny nieruchomości odjeżdżające zarobkom, opodatkowanie etatu na poziomie 40-50%.
Wyjścia z tego praktycznie nie ma.
Jedyna możliwość to przypadek np. destabilizacja zachodnich krajów (wojna domowa, powszechna przestępczość) i ucieczka europejskiej populacji do Europy śr.-wsch.
#nieruchomosci #ekonomia #demografia #polska #finanse
Od 2019 r. złotówka straciła 1/3 siły nabywczej - ta siła nabywcza nie zniknęła, po prostu zmieniła właściciela. Każda próba ratowania przyszłości w kraju
Najbardziej bawi że "eksperci ekonomiczni" z akademi chłopskiego rozumu krzyczą "ukry won, imigranci won" a my mamy praktycznie najlepszy w europie współczynnik imigrantow pracujących w relacji do ciągnących socjal.
Nie widzę szans żeby polski rząd rozwiązał problem ktorego nie mogą rozwiązać dużo bogatsi i mądrzejsi.
@LaurenceFass: horyzont czasowy pomysłów rządu to kadencja, czyli 4 lata, czyli jeśli da radę jakiś problem rozwiązać tak szybko, to to spróbują zrobić (np. sypiąc kasę)
@thorgoth:
No nie do końca, problem jest bardziej złożony.
Podsumowując: drenujesz autochtonów etatem opodatkowanym na >50%, inflacyjnie, cenami nieruchomości, ogólnie rosnącymi kosztami i do tego jeszcze sprowadzasz im masowo imigrację z krajów III świata żeby zaniżać pensje w gospodarce.
Patrząc krótkoterminowo na tabelkę w Excelu, bez uwzględnienia czynników społecznych to tak.
@blehblehbleh: wstaw za imigrantow krosno mechaniczne albo silnik parowy i będziesz miał ten sam absurd który jest powtarzany od czasów Karola Marksa
Innymi słowy, technologia pozwala na wertykalną ekspansję gospodarczą (tworzenie nowych, bardziej złożonych łańcuchów produkcji), natomiast imigracja tylko na horyzontalną (multiplikowanie już
A ludzie sie na to od lat lapia...
Zapomniałeś dodać że do osłabienia złotówki przyczynił się po pis lewica. Głosując
@LaurenceFass: jeszcze jak!
Ad 1-2) Już sprowadziliśmy z milion Ukraińców. Jeśli to nie pomoże, sprowadzi się z Afryki milion Murzynów (już zaczęliśmy, bardzo dobrze idzie). Jeśli to nie pomoże, to tym co sprowadzili Murzynów rozda się Ordery Odrodzenia Polski i sprowadzi się jeszcze z milion Arabów z Azji. Jak nie pomoże, to tym co sprowadzili
źródło: machajacy papiez
Pobierz