Wpis z mikrobloga

Za granicą
Ponad 6 lat doświadczenia w zawodzie w kraju anglojęzycznym, certyfikaty zawodowe, angielski płynny jak miód, zarobki powyżej medialnej krajowej które sami oferowali i nawet się nie pytali ile bym chciał, przy zmianie firmy od razu na rekrutacji informują że top 1 kandydat ze względu na w/w fakty, a doświadczenie w największych firmach branżowych w UK.

Meanwhile in Polska
Firma odrzuciła aplikację bo 5k brutto to za dużo dla nich, mają studentkę która będą uczyć za minimalną na umowie na zlecenie i będzie za tą stawkę robić na 3 zmiany.

Przecież na magazynie w UK można dostać 13/14£ na godzinę nie mając żadnego skilla i pracują na 1 zmianę.
To jest dramat XD
Zachciało się ojczyzny XD

#polska #praca #uk #emigracja
  • 80
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Grzegorz_Floryda1: coś się to kupy nie trzyma, jak coś minimalna od stycznia na zleceniu (godzinowa) to 30,10 zł, co daje nam przy 168 godzinach 5056zł Brutto, dla studentki = netto. To chyba jednak nie jest wina pieniędzy xD
  • Odpowiedz
@tommyrb: hehe wymyślił żem, a od 2026 nawet 5500 - ale luksus ale złoto, wspomnę o tym na rozmowie o pracę. Wina na pewno moja, nie zasługuję co ja szczyl sobie mogę, a w Angliach to tam życie drogie, wynajem po 2999£ to se moge zarabiać i 3000£ na rękę, a tu jest POLSKA! W Polsce tszeba umieć i mieć magistra1!1
  • Odpowiedz
Chcę powiedzieć, że jakby moje umiejętności i doświadczenie mogłby być zastąpione studentką za grosze, znaczyłoby to, że na wszystko, czego się w życiu nauczyłem, można conajwyżej nasrać.

@krdewra: pewnie ze by nie mozna bylo zastapic, ale pewnie wiesz jak dzialaja niektorzy janusze biznesu czym wiecej wymagaja tym mniej placa.
  • Odpowiedz
@krdewra: to kwestia tego, że taki Janusz nie potrafi wykorzystać i sprzedać umiejętności OP-a, więc wystarczy studentka. Dużo to mówi o poziomie przedsiębiorczości i wizji rozwoju.
  • Odpowiedz
Przecież na magazynie w UK można dostać 13/14£ na godzinę nie mając żadnego skilla i pracują na 1 zmianę.

@Grzegorz_Floryda1: trzeba było przez ostatnie 300 lat grabić pół świata z bogactwa i być centrum rewolucji przemysłowej a nie zdychać z głodu w Galicji a potem wysyłać w prezencie węgiel ruskim przez 40 lat
  • Odpowiedz
@Grzegorz_Floryda1: Przestań. Zaraz jakiś wykopek napisze ci, że wystarczy znać angielski na B2 i umieć Excela i w peirwszym lepszym korpo za 8k cię przyjmą XDDDD. Zawsze pytam takich speców, żeby pokazał te oferty w korpo za 8k i nastaje cisza. Tak to niestety wygląda. Nawet jak oferty na Kraków, Katowice, Rzeszów się poprzegląda to nie ma kokosów, ale to trzeba trochę na rynku pracy już być i widzieć co
  • Odpowiedz
@macan: wracając do Polski zawsze łapię się za głowę jakie wszystko jest drogie w sklepach. Polska to musi być bardzo bogaty kraj że polaków stać na takie wydatki. W UK największa różnica to koszty wynajmu, a wyżywienie i sprzęty typu telefony, codzienne zakupy są tańsze niż w PL, ludzie mówiący że się nie opłaca w dupie byli
  • Odpowiedz
@mielonkazdzika Ja tez sie dalam wciagnac w to wykopowe gadanie i zaczelam przegladac oferty pracy myslac, ze moze tkwie kwotami w 2016 roku, szybkie sprawdzenie postawilo mnie do pionu. Wynagrodzenia brutto na pozycji Head of … byly nizsze niz to co mi zostaje do wydania po zaplaceniu rachunkow i innych stalych kosztow. A nie jestem jakims niezastapionym orlem w swojej dziedzinie zeby milion euro zarabiac
  • Odpowiedz