Aktywne Wpisy
bylem_simpem +9
Mirki, czy w wieku 50 lat jest sens iść na kurs prawa jazdy A, czyli motocykle? Ciągnie mnie do tematu od lat ze względu na rodzinne tradycje, ale nie wiem czy już nie jestem za stary? Jest tu ktoś, kto w podobnym wieku zaczął przygodę z jednośladem i się nie zabił? xD
#motocykle #nocnazmiana
#motocykle #nocnazmiana
PorzeczkowySok +27
Wróciiłeem :3
ale to miłe że zauważyliście moją nieobecność, jesteście uwu (。◕‿
ale to miłe że zauważyliście moją nieobecność, jesteście uwu (。◕‿
Ponad 6 lat doświadczenia w zawodzie w kraju anglojęzycznym, certyfikaty zawodowe, angielski płynny jak miód, zarobki powyżej medialnej krajowej które sami oferowali i nawet się nie pytali ile bym chciał, przy zmianie firmy od razu na rekrutacji informują że top 1 kandydat ze względu na w/w fakty, a doświadczenie w największych firmach branżowych w UK.
Meanwhile in Polska
Firma odrzuciła aplikację bo 5k brutto to za dużo dla nich, mają studentkę która będą uczyć za minimalną na umowie na zlecenie i będzie za tą stawkę robić na 3 zmiany.
Przecież na magazynie w UK można dostać 13/14£ na godzinę nie mając żadnego skilla i pracują na 1 zmianę.
To jest dramat XD
Zachciało się ojczyzny XD
#polska #praca #uk #emigracja
Komentarz usunięty przez autora
@Errad: To nawet nie jest średnia byku. Ja zarabiam okolice średniej teraz. Nie brakuje mi, ale absolutnie nie są to "dobre" zarobki. Takie jest moje zdanie.
A na pewno nie mógłbym patrzeć w lustro mając na uwadze fakt, że moje wykształcenie i doświadczenie, na które poświęciłem pół życia jest g---o warte.
Zabiłbym się jak nic
@Grzegorz_Floryda1: pompowanie minimalnej w PL sprawiło że po dupie dostali ostro wszyscy, którzy na minimalnej nie siedzą - z wyjątkiem kilku grup zawodowych, ale bardzo niewielu. niestety tak to teraz wygląda, że człowiek który coś potrafi zarabia niewiele ponad minimalną i ten trend będzie dalej w 2025 szedł bo pompa idzie dalej
Tak też jest na zachodzie, na pełną swobodę finansową może sobie pozwolić garstka ludzi, a większość zarabia "średnio" porównując do wydatków.
Tj. cały czas na zachodzie jest lepiej, ale różnica nie poraża.
@Grymas-Tysiaclecia: ile teraz w Polsce trzeba wydac na miesiac normalnego jedzenia, gotujac w domu? Bo £300 w UK to spokojnie wystarczy.
@Special_ONE: Szkoda tylko, że nie ma to najmniejszego sensu.
@Grzegorz_Floryda1: Nie zapominaj, że dla większości wykopków samochód jest elementem statusu społecznego xD
@krdewra: chcesz powiedziec ze zaakceptowal bys minimalna stawke u jakiegos janusza tylko po to zeby swierza studetka nie dostala tego stanowiska.
Jak pracowales na swoje doswiadczenie pol zycia,
@groman43 4 lata mieszkałem. Sam sobie gotowałem, sprzątałem, raz w tygodniu chodziłem do KFC, raz do jakieś restauracji. Samochodu nie potrzebowałem ani razu. Tzn fajnie byłoby, gdyby był, ale poradziłem sobie całkowicie sam. Utrzymanie się za 300 funtów w UK to like np.
a polska to chlew 0psrany g00wnem i tyle. polaczki chcą mieć
Chcę powiedzieć, że jakby moje umiejętności i doświadczenie mogłby być zastąpione studentką za grosze, znaczyłoby to, że na wszystko, czego się w życiu nauczyłem, można conajwyżej nasrać.