Wpis z mikrobloga

Za granicą
Ponad 6 lat doświadczenia w zawodzie w kraju anglojęzycznym, certyfikaty zawodowe, angielski płynny jak miód, zarobki powyżej medialnej krajowej które sami oferowali i nawet się nie pytali ile bym chciał, przy zmianie firmy od razu na rekrutacji informują że top 1 kandydat ze względu na w/w fakty, a doświadczenie w największych firmach branżowych w UK.

Meanwhile in Polska
Firma odrzuciła aplikację bo 5k brutto to za dużo dla nich, mają studentkę która będą uczyć za minimalną na umowie na zlecenie i będzie za tą stawkę robić na 3 zmiany.

Przecież na magazynie w UK można dostać 13/14£ na godzinę nie mając żadnego skilla i pracują na 1 zmianę.
To jest dramat XD
Zachciało się ojczyzny XD

#polska #praca #uk #emigracja
  • 80
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

jak czytam te opowieści o £300 na jedzenie albo że nigdy nie potrzebowałeś samochodu w UK, to mam wrażenie, że chyba mieszkasz w innym kraju xD

@groman43: ALe w uk przecież spokojnie można się wyżywić za £300 miesięcznie....
Ja w pojedynkę napewno nie wydaje więcej na spożywkę. Np Lidl w UK ma prawie takie same ceny co w polsce. To troche tak, jakbyś wydawał w PL ponad 300zł na tygodniowe zakupy.
  • Odpowiedz
przestalem sie interesowac jak sie w Polsce ludziom zyje jak uslyszalem ze to US robi z krajow obszary dostatnie zeby utrzymywac swoje wplywy w regionie a u nas to im akurat powinno zalezec na wplywach ( choc sa obawy ze tym krajem stana sie niemcy).

• Odpowiedz
w Polsce na magazynie też się zarabia dobrze, 5k z kilkoma nadgodzinami

@Errad: To powinien być mem. Ja rozumiem , że taka prosta robota to nie będą kokosy, ale sugerowanie że 5k z nadgodzinami to dobrze XD
  • Odpowiedz
@pwone: fajna mentalność, kocham takie zakompleksienie. Zamiast widzieć patologię w różnicy płac to ‘ hehe dobrze nie zasługujesz na więcej ‘, większość prac może być wykonywana przez świeżaków i mogą być do tego przyuczeni, a jeśli w krajach z bardzo rozwiniętą gospdarką zarobki w danym zawodzie różnią się aż tak diametralnie to raczej jest coś nie tak z rynkiem pracy.

@ka-lol witam w Polsce powiatowej B gdzie mediana wynosi
  • Odpowiedz
@Grzegorz_Floryda1: Rozumiem Cię doskonale :) Mnie też się w zeszłym roku za chciało spróbować w Polsce. Luksemburg here. 10 lat doświadczenia. Płynny angielski i francuski. Zarobki w Luksemburgu 120k eur rocznie + bonus 30-40k rocznie + mnóstwo benefitów. W Polsce firma chciała mi dać 12k brutto (ʘʘ) i to po ciężkich negocjacjach, występowali o zgodę do zarządu o zgodę na zwiększenie wynagrodzenia i inne cyrki. Podziękowałem
  • Odpowiedz
nie, 3600 kalori dieta z makro co do grama liczona na siłownie do tego zróżnicowana że każdy dzień ma inny typ owoców/warzyw/mięsa - jak ja mogę wyżyć, nie do pojęcia, pewnie głoduję bo nie jem śmieciowego jedzenia.

@Grzegorz_Floryda1: Tutaj na mirko rozmawiasz głównie z 15 letnimi pryszczami, którym mama robi zakkupy, a oni kupuja tylko cziperki i kebaby. Jak sobie przeliczyli na kebaby te 300funciakow to im slabo wyszlo :D
  • Odpowiedz
Średnia cena wynajmu mieszkania w uk to obecnie £1300 funtów. 600 to było przed covidem albo na totalnym zadupiu.

A co do jedzenia to xD Uk to chyba na obrazku widziałeś.

@Serniczek_Szatana: jak chodzi o wynajem to sie niewypowiem bo place £525 za dom (tylko ze kredytu)
Ale ile ty wydajesz miesiecznie na jedzenie, jesli uwazasz ze £300 to tak
  • Odpowiedz
ale sugerowanie że 5k z nadgodzinami to dobrze XD

@sierramikebravo:
A źle? Tzn w 2022 kiedy o to pytałem to były dobre zarobki, teraz zupełnie normalne, ale pozwalające na życie na całkiem dobrym poziomie. Moja Matka zarabia 5k, utrzyma się, we wnuczków zainwestuje i jeszcze odłoży.
Z kilkoma nadgodzinami, płacili im po 400 PLN brutto za przyjście na 4h w soboty plus zostawali po godzinę czy dwie w tygodniu i
  • Odpowiedz