Wpis z mikrobloga

Mirki, czy ktoś z Was kiedyś szukał zarządcy/właściciela drogi? Szukam kogoś odpowiedzialnego za oznakowanie, ale dwoje podejrzanych przerzuca się wzajemnie odpowiedzialnością. Nie chcę kupować raportów z geoportali, bo aż tak mi nie zależy. Czy urząd miasta może/musi mi takiej informacji udzielić za darmo? Trochę boję się zbłaźnić pisząc do nie wiem nawet jakiego wydziału. Jeśli to w czymś pomoże - droga należy albo do miejskiego zarządu dróg, albo do spółdzielni mieszkaniowej.

#prawodrogowe trochę chyba #prawo #polskiedrogi
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Jeśli to w czymś pomoże - droga należy albo do miejskiego zarządu dróg, albo do spółdzielni mieszkaniowej.

@Wredna_pomarancza: U mnie miasto w swoim BIP ma wykaz dróg w swoim zarządzie.
Pozostałe są z założenia "wewnętrzne".

Ogólnie to myślę że możesz po prostu napisać do zarządu dróg swojego samorządu i powinni udzielić
  • Odpowiedz
@hellfirehe: no właśnie takiej jednej odpowiedzi korzystnej dla siebie udzielił zarząd dróg, ale odpowiedź brzmiała tylko, że dzierżawcą drogi jest spółdzielnia. na co spółdzielnia odpowiada, że zarząd dróg. ale dzięki, jeszcze jutro posprawdzam czy jest jakiś wykaz.
  • Odpowiedz
@Wredna_pomarancza: przepraszam, mala poprawka:

Dzięki ustawie o drogach publicznych wiemy, że zarządcą dróg krajowych (w tym dróg szybkiego ruchu, czyli ekspresowych i autostrad) jest Generalny Dyrektor Dróg Krajowych i Autostrad, dróg wojewódzkich zarządy poszczególnych województw, dróg powiatowych zarządy powiatów, a wójtowie, burmistrzowie i prezydenci miast odpowiedzialni są za drogi gminne.

Wyjątkiem są drogi w granicach miast na prawach powiatu, których mamy 66. Za wszystkie drogi publiczne, także krajowe (z wyjątkiem
  • Odpowiedz
@pasta_alla_carbonara: tak, zarząd dróg miejskich twierdzi, że jest to droga wewnętrzna należąca do spółdzielni, dlatego chciałabym jeszcze zweryfikować tę informację. spółdzielnia twierdzi, że zarząd dobrze wie, że to ich droga i to miasto postawiło na niej progi zwalniające. a ja myślałam, że to taka formalność zgłoszenie nieprawidłowości :D

gorzej jak ktoś sobie tam naprawdę rozwali auto ¯\(ツ)/¯
  • Odpowiedz