Wpis z mikrobloga

Właśnie się dowiedziałem, że znaleziono osobę zgodną ze mną genetycznie i jestem potencjalnym dawcą. Mam umówioną rozmowę w przyszłym tygodniu. Jestem cały zesrany, o co się lepiej zapytać podczas tej rozmowy?

#dkms #dawcaszpiku #pytanie #kiciochpyta
  • 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Gratulacje Mirek!

Zesrany? A czemu?

Pobieranie szpiku kostnego od dawcy może odbywać się na dwa sposoby: aferezą (z krwi obwodowej z ręki) i punkcją (z biodra). Oba te sposoby mają różne zastosowania i częstotliwość ich wykorzystania zależy od konkretnych potrzeb biorcy i decyzji lekarzy.

Pobieranie
  • Odpowiedz
@Kamenes:
Znalezione:
Najpierw Ci podają wiek i kraj pochodzenia. Później stan zdrowia biorcy/czy żyje i czy ma się lepiej. Później po roku to już tylko jedno badanie krwi dawcy i coroczne ankiety medyczne. A dane, lub ewentualne poznanie się bliźniaków genetycznych to chyba tylko na wniosek biorcy i obopólną zgodą. Może obecnie coś się zmieniło.
*
Prosiłem DKMS o : potwierdzenie wycofania przetwarzania moich danych osobowych, CAŁKOWITE wycofanie moich danych obecnych i historycznych
@Cargos +251
Cześć wykopki

To już raczej ostatni wpis z serii o DKMS. Jest jeszcze możliwość, że będę Wam opisywał co się dzieje ze mną i z biorcą. Nie będą to regularne wpisy, a jedynie informacje czy jakiś kontakt między nami się utrzymuje. Zapraszam w takim razie do lektury. Jest to
  • Odpowiedz
@Kamenes: Dawaj, dostaniesz odznakę dawcy przeszczepu i będziesz mógł w------ć stare baby w przychodniach. A przy okazji uratujesz komuś żyćko. Win-win.
  • Odpowiedz
Szpik pobierany jest bezpośrednio z talerza kości biodrowej pod znieczuleniem ogólnym.

@makrofag74: a można bez ogólnego, tylko miejscowe? Od lat jestem zarejestrowany ale narkozy się akurat boje ( ͡° ʖ̯ ͡°)
  • Odpowiedz
@assninja:

Pobieranie szpiku kostnego z talerza kości biodrowej zazwyczaj wykonuje się pod znieczuleniem ogólnym, aby zapewnić pacjentowi maksymalny komfort i uniknąć bólu. Procedura ta polega na wkłuciu igły w kość, co może być bolesne, dlatego ogólne znieczulenie jest preferowaną metodą, zwłaszcza w przypadku większej liczby aspiracji szpiku.

Jednak w niektórych przypadkach możliwe jest wykonanie tego zabiegu przy użyciu jedynie znieczulenia miejscowego, choć zależy to od kilku
  • Odpowiedz