Wpis z mikrobloga

Taką mam rozkmine, czemu to Australia jest na dole ziemi a nie my? Kto powiedział że nasz układ i galaktyka jest "prawoskrętny" i Europa jest u góry kuli ziemskiej. Myślę, że Kopernik patrząc ze swojego punktu odniesienia określił, że on chodzi po "górze" ziemi, a Australijczycy po "dole" i cały układ okreslijł względem swojego położenia. Gdyby mieszkał w Australii, to my chodzilibyśmy do góry nogami. Takie tam przemyślenia z kolejki do lekarza :) #kosmos #logikarozowychpaskow #przemyslenia
  • 20
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@monalisssa: Australia jest na dole odwzorowania Merkatora a nie Ziemi. Na dole Ziemi jest jądro Ziemi. Dół to kierunek prowadzący do j---a a góra to kierunek przeciwny do j---a.
  • Odpowiedz
  • 2
pokaż psychiatrze ten wpis

@kczken: @teluch
Ale nie rozumiem Waszej reakcji. Wytłumaczcie dlaczego moja rozkmina jest głupia? Napisałam ten wpis po to żeby mi ktoś wyjaśnił czy mam rację czy się mylę, a nie do psychiatry wysyłał :)
  • Odpowiedz
@monalisssa Australia nie jest na dole. To tylko kwestia umowy kartograficznej. Ziemia to sfera, a na sferze nie ma dołu ani góry.Kiedy Australijczycy patrzą na mapę, mogliby równie dobrze odwrócić ją do góry nogami i umieścić Australię na górze. Istnieją nawet mapy nazywane odwróconymi (upside down maps), które prezentują świat z południem na górze.
  • Odpowiedz
@monalisssa: bo masz oficjalne nazwy bieguna południowego i północnego, co jasno wskazuje, gdzie jest góra. Północ jest początkiem, a południe końcem, tak samo jak przy dniu.
  • Odpowiedz
  • 0
Australia nie jest na dole. To tylko kwestia umowy kartograficznej. Ziemia to sfera, a na sferze nie ma dołu ani góry.Kiedy Australijczycy patrzą na mapę, mogliby równie dobrze odwrócić ją do góry nogami i umieścić Australię na górze. Istnieją nawet mapy nazywane odwróconymi (upside down maps), które prezentują świat z południem na górze.

@Jerzy_Kudelski: No włąśnie o tym mówię, że to tylko kwestia umowna, bo akurat w Europie tworzyły się
  • Odpowiedz
  • 0
bo masz oficjalne nazwy bieguna południowego i północnego, co jasno wskazuje, gdzie jest góra. Północ jest początkiem, a południe końcem, tak samo jak przy dniu.

@sezamki: ale oficjalne w całym kosmosie czy tylko u nas haha? Chodzi mi o to, że to Europejczycy narzucili taki pogląd na układ słoneczny, bo patrzyli ze swojego punktu odniesienia. Gdyby układ został "wynaleziony/ odkryty" w Australii, to byłby odwrócony tak, że to półkula południowa
  • Odpowiedz
@monalisssa: Zawsze i wszędzie w całym kosmosie linie pola magnetycznego wychodzą z bieguna północnego N i wchodzą do południopwego S.
Rdzenna ludność Australii - Aborygeni - pochodzą bezpośrednio ze społeczności ludzkich które jako pierwsze opuściły Afrykę i udały się na wschód. Tam też najprawdopodobniej napotkali przedstawicieli innego gatunku z rodzaju Homo - Denisowian / Ludzi z Denisowej Jaskini.
Denisowiana już sami w sobie byli hybrydami kilku rodzajów Homo, a do
  • Odpowiedz
  • 0
@Twardy_N------k: Ale Ty nie rozumiesz chyba o co mi chodzi. Chodzi mi o to, że pierwsze zapisy o układzie heliocentrycznym pochodzą z Europy. Gdyby wyszły z Australii, to osoba, która tę teorię ogłosiła brałaby jako punkt odniesienia - swoje położenie i swoją pozycję w stosunku do słońca. Dla takiej osoby czubek ziemi byłby na biegunie południowym, a ziemia krążyłaby w lewo w wokół słońca. Nie wiem po co tu wciskasz
  • Odpowiedz
@monalisssa: Najstarsze dowody na znajomość i stosowanie Modelu Heliocentrycznego pochodzą ze starożytnej Grecji, a sama teoria jest pewnie jest jeszcze starsza.
Kopernik za wiele się nie napracował, w Modelu Geocentrycznym orbita Merkurego ewidentnie wygląda podejrzanie i po prostym zabiegu wstawwienia Słońca w środek wszystko samo się ładnie układa.
  • Odpowiedz
  • 0
Najstarsze dowody na znajomość i stosowanie Modelu Heliocentrycznego pochodzą ze starożytnej Grecji

@Twardy_N------k: co nie zmienia faktu, że ta teoria została opracowana na półkuli południowej i z jej perspektywy opisywany jest układ.
  • Odpowiedz
@monalisssa: Wcale tak nie było, dla starożytnych Egipcjan Egipt dolny leżał na północy a górny na południu. Centrum świata dla każdej kultury było inne i zmieniało się wraz z czasen,
Tak naprawdę ta umowność tego co jest na dole a co na górze wykrystalizowała się dopiero wtedy kiedy popularne zrobił się globusy
  • Odpowiedz
@monalisssa: Bo ktoś stwierdził że północ jest na górze, inni powtarzali i się przyjęło. Fifty/fity plus Survivorship bias. Jakby północ była na dole to byś pytał o to samo i wymyślał dlaczego to my narzuciliśmy że jest na dole.
  • Odpowiedz
@monalisssa: Są dwa sposoby na odwzorowania; Uproszczony i Wierny.
Przedstawiając Układ Słoneczny sposób uproszczony - nie patrzysz z żadnejrealnej perspektywy
Przedstawiając Układ Słoneczny w sposób wierny - patrzysz z perspektywy innego Układu Gwiezdnego
  • Odpowiedz