Aktywne Wpisy
mirko_anonim +10
✨️ Obserwuj #mirkoanonim
#finanse #oszczedzanie #emerytura
Zupełnie poważnie zastanawia mnie jak niektórzy podchodzą do finansów i życia z tym związanego. Mam parę znajomych, we dwoje zarabiają okolice 20k miesięcznie, pracują zdalnie, są przed trzydziestką. Mieszkają w mieszkaniu 37 metrów, nie spłacają hipoteki, dzieci nie planują, na wakacje jeżdżą tylko na 2-3 dni bo „to szkoda pieniędzy”. Nigdzie nie wychodzą, nic nie kupują. Wszystko co im zostaje
#finanse #oszczedzanie #emerytura
Zupełnie poważnie zastanawia mnie jak niektórzy podchodzą do finansów i życia z tym związanego. Mam parę znajomych, we dwoje zarabiają okolice 20k miesięcznie, pracują zdalnie, są przed trzydziestką. Mieszkają w mieszkaniu 37 metrów, nie spłacają hipoteki, dzieci nie planują, na wakacje jeżdżą tylko na 2-3 dni bo „to szkoda pieniędzy”. Nigdzie nie wychodzą, nic nie kupują. Wszystko co im zostaje
sruba_m3 +82
Ech, dobrze wam radzę. Nie róbcie sobie gówniaka. Największy błąd w moim życiu. Jakby podsumować pięcioletni czas jaki spędził na tej planecie to najbardziej uderza dysproporcja chwil dobrych do chwili złych (oczywiście z mojej perspektywy, a nie jego), gdzie dobrych to jest jakieś 5 min dziennie, reszta to złe. Przy czym te dobre to jakieś g---o typu rozśmieszy cię, albo po prostu zrobi coś jak należy, czyli w ogólnym rozrachunku c---a warte
@monalisssa: pokaż psychiatrze ten wpis
@monalisssa: Anglicy będąc u władzy świata gdy tworzono mapy.
można mieć różne, różne som
@kczken: @teluch
Ale nie rozumiem Waszej reakcji. Wytłumaczcie dlaczego moja rozkmina jest głupia? Napisałam ten wpis po to żeby mi ktoś wyjaśnił czy mam rację czy się mylę, a nie do psychiatry wysyłał :)
@Jerzy_Kudelski: No włąśnie o tym mówię, że to tylko kwestia umowna, bo akurat w Europie tworzyły się
@sezamki: ale oficjalne w całym kosmosie czy tylko u nas haha? Chodzi mi o to, że to Europejczycy narzucili taki pogląd na układ słoneczny, bo patrzyli ze swojego punktu odniesienia. Gdyby układ został "wynaleziony/ odkryty" w Australii, to byłby odwrócony tak, że to półkula południowa
Rdzenna ludność Australii - Aborygeni - pochodzą bezpośrednio ze społeczności ludzkich które jako pierwsze opuściły Afrykę i udały się na wschód. Tam też najprawdopodobniej napotkali przedstawicieli innego gatunku z rodzaju Homo - Denisowian / Ludzi z Denisowej Jaskini.
Denisowiana już sami w sobie byli hybrydami kilku rodzajów Homo, a do
Kopernik za wiele się nie napracował, w Modelu Geocentrycznym orbita Merkurego ewidentnie wygląda podejrzanie i po prostym zabiegu wstawwienia Słońca w środek wszystko samo się ładnie układa.
@Twardy_N------k: co nie zmienia faktu, że ta teoria została opracowana na półkuli południowej i z jej perspektywy opisywany jest układ.
Tak naprawdę ta umowność tego co jest na dole a co na górze wykrystalizowała się dopiero wtedy kiedy popularne zrobił się globusy
Komentarz usunięty przez autora
Przedstawiając Układ Słoneczny sposób uproszczony - nie patrzysz z żadnejrealnej perspektywy
Przedstawiając Układ Słoneczny w sposób wierny - patrzysz z perspektywy innego Układu Gwiezdnego