Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
19k brutto uop, koszt pracodawcy prawie 23k, w tym miesiącu przez drugi próg podatkowy na konto dostałem 10k i tak jeszcze przez kolejne trzy.
Jestem takim bogolem, że aż ciężko sobie to wyobrazić, dlatego należy mi zabrać ponad połowę tego co płaci pracodawca, a co dostanę w zamian? Minimalną emeryturę (jeśli w ogóle jakąś) i wysoki standard publicznej opieki zdrowotnej, gdzie ostatni raz byłem gdy miałem 18 lat i były szczepienia na coś, a tak to i tak muszę płacić sam za Medicover/Luxmed.
Mam jedynie prośbę do osób na b2b aby j*$ały to państwo na podatki gdzie się da i odliczały nawet srajtaśmę bo to jedyna metoda aby się dorobić swoją pracą.
#pracait #programista15k #pracbaza #zalesie

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: Nighthuntero

• 35
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Ja mam nadzieję, że b2b będzie ukrócone maksymalnie. Forma uciekania przed podatkami przez duże firmy. Ile pseudo przedsiębiorców by się zawinęło.
  • Odpowiedz
@anamorfoza: he?
W każdej firmie miałem do wyboru UOP i B2B. Żadne korpo mi tego nie narzucało.

W jaki sposób duże firmy uciekają przez podatkami, skoro wychodzi im na to samo?
  • Odpowiedz
@o__0: Programiści nie pracują tylko w software housach. Są duże korporacje z własnym IT. Ot choćby sektor bankowy czy ubezpieczeniowy.
  • Odpowiedz
@anamorfoza: Czyli popełniasz błąd poznawczy, przekładając swoje negatywne doswiadczenia na ogół... Ja nie wyborażam sobie pracy na UoP, przede wszystkim mimo pracyw branzy IT, potrafie wspolpracowac z kilkoma podmiotami, oferując moje uslugi. Potrafie przyjąć tez do wiadomości, ze te zaoszczedzone kilka tysiecy zł, nalezy zainwestować, a nie nie przebimbać na droższych wakacjach... Gdzie wiec minusy?
  • Odpowiedz
@anamorfoza Oczywiscie ze jest. Z kazda z tych firm, mam spisana umowe o wspolpracy (umowe b2b) i zamowienia. A ze jest ich kilka, to już moja sprawa w jaki sposob te zamówienia dowożę i ile czasu mi, lub moim podwykonawcom zajmują. Dbam tylko o to aby nie mieć restrykcyjnych zapisów o działalności konkurencyjnej w umowie i tyle. Reszta to swoboda prowadzenia działaności gospodarczej.
  • Odpowiedz
@anamorfoza: W teorii umowa b2b nie może mieć formy etatu, a ktoś kto podpisze taka umowe, gdzie nie wiem zdefiniowane sa godziny pracy, miejsce i mowa jest o pracy a nie o usłudze, w ogole bardzo ryzykuje, bo taka umowa nosi znamiona umowy o pracę i w teorii w każdej chwili, może być przez US na umowe o prace zamieniona. I bedzie wtedy trzeba zaplacic wszystkie zaległe składki ZUS. Takze
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
intuicyjny-wykopek-70: No niestety, kiedyś jeszcze jak się wpadało w II próg to dosyć szybko przekraczało się też limit ZUS, ale ten jest zmienny i zależy od tego co GUS, więc z roku na rok jest coraz większą rozbieżność między II progiem, a limitem ZUS :(.

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: digitallord
  • Odpowiedz