Wpis z mikrobloga

Cześć,

Chciałbym poprawić neta w domu teściów, bo teraz to jakaś porażka.

Mają neta od lokalnego dostawcy net fala, gdzie dają swój router do którego wpięty światłowód Huawei echolife i to musi zostać. Za nim jest jakiś stary tp link, który co chwila się zawiesza.

Teściowa w domu prowadzi też biuro i ma stałe IP, żeby współpracownicy zdalnie mogli podłączać się do NASa.

Także myślę, żeby ogarnąć cały dom potrzebowałbym router z pppoe pokrywający WiFi jedną część domu i do tego jeden AP dla drugiej części.

Czy w taki sposób byłoby ok, czy lepiej router i 2 AP do WiFi?

Myślę nad sprzętem od ubiquiti, ale nie wiem co wybrać.

Pomoże ktoś?
Dzięki.

• 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Wloczykij2: Ja tam bym to rozbił, dowolny mikrotik który będzie robił NAT, firewall, dhcp itd, na radio Unifi czy tam TPlink omada i będzie git.
  • Odpowiedz
@Wloczykij2: Ten mikrotik byłby dobry gdyby to były starsze wersje unifi które jeszcze działały na 24V, te U6+ już tylko 802.11af czyli 48V. Taniej będzie RB750gr3 i unifi z zasilaczami w zestawie niż bawić się w PoE dla dwóch sztuk.
  • Odpowiedz
@dktr muszę przez poe, bo ciężko mi będzie doprowadzić zasilanie w miejsce instalacji AP.

A co myślisz o unifi UCG ultra zamiast mikrotika i do niego wtedy 2x AP?
  • Odpowiedz
@Wloczykij2: Bez sensu wydawać kasę na gigabitowy sprzęt z PoE dla dwóch sztuk unifi, co innego gdyby ich tam było 20, wtedy już staje się problematyczne 20 zasilaczy PoE gdzieś obok routera.
  • Odpowiedz