Wpis z mikrobloga

Mirki,

jakie powinno być nastawienie temperatury na podłogówce optymalne? Jest jakiś sposób jak to ustawiać względem pogody na zewnątrz etc?
Mam podłogówke na całej chacie, powoli idzie sezon grzewczy i zaczynam rozkminiać jak to powinno działać optymalnie (to pierwszy sezon grzewczy w nowym domu).

Do tego też pytanie do #fotowoltaika - czy jakoś macie mądry sposób żeby tym zarządzać? Mam magazyn energii 17kWh, ale też magazynem energii może być dom i jego ogrzewanie. Zastanawiam się czy ktoś to rozkminiał pod tym względem :)

#ogrzewanie #pompaciepla #ogrzewaniepodlogowe #kiciochpyta #fotowoltaika
  • 4
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@000loki: Jak masz pompę ciepła to ustawiasz jak najniższą temperaturę zasilania przy której masz komfortową temperaturę w domu, na tej podstawie ustawiasz krzywą grzewczą i elo. Możesz też ustawić grzanie cwu na przykład w godzinach 11-14 z pewną mocą (albo domu) żeby wykorzystać nadwyżki z fotowoltaiki
  • Odpowiedz
@000loki: Krzywa grzewcza ustawia się eksperymentalnie. Ustaiwasz sobie komfortowo dla obecnych warunków i jak sie zmienia temp na zewnatrz np z 10 na -5 i w domu zaczyna być za gorąco albo za zimno to zmireniasz nachylenie krzywej grzewczej.

Są pompy ciepła które maja takie wejście na sygnał nadwyżki, jak zwierasz to pomp zaczyna bardziej grzać cwu i bardziej dogrzewa w tym czasie dom troche.

Oprócz krzywej grzewczej w mojej
  • Odpowiedz
@000loki: ktoś to robił podłogowke miał albo projekt albo jakoś to policzył.
Jedną podlogowka jest zaprojektowana żeby pracować w mrozy z parametrem 34/26 a inna z tym parametrem nie zagrzeje nawet przy zerze.
Pierwszą osobę która zapytaj to wykonawca
  • Odpowiedz