Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Pracuje na b2b. Pojechalem na workation do kraju bedacego poza unią. Internet z karty esim, ip wskazywalo na Amsterdam, ale ktoregos dnia cos mnie podkusilo i poszedlem pracowac do kawiarni, podlaczylem sie do ich WiFi I ukazala mi sie strona informujaca ze mam zablokowany dostep. Przeszedlem na esim I niby bylo ok, az przyszedl czas na uaktualnienie paru rzeczy w systemie, co jakis czas mamy to odnawiac. Wtedy okazalo sie, ze moje konto jest zablokowane bo moga pobierac dane tylko z okreslonych lokalizacji. Ale o dziwo prace moge wykonywac normalnie. I teraz zastanawiam sie,co dalej robic, bo na pewno przyjdzie moment gdy bede musial jednak zalogowac sie do konta. Mysle, ze jakby to bylo powazne przekroczenie to ktos by sie do mnie zglosil, wiec moze nie jest tak zle? #workation #it #security #breach

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: RamtamtamSi

• 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: no security breach jak z podręcznika. I to takie debilne że aż piecze.
Na twoim miejscu poszedłbym do bezpośredniego przełożonego i szczerze podgadal, bo na tym etapie to już żadnej ściemy nie wyczarujesz.
Może być różnie, w zależności od podejścia firmy i danych do których masz dostęp.
Widziałem takie sprawy rozwiązywane upomnieniem, widziałem też dyscyplinarke senior vice presidenta.
Good luck
  • Odpowiedz
może pogadaj z managerem że jesteś na jednodniowym wypadzie poza czy coś

@bb89: Jeżeli miał zakaz to nadal słabo będzie to wyglądać.
  • Odpowiedz
  • 0
@mirko_anonim zależy. Jeśli pracodawca wyraźnie wskazał, że można pracować z danych krajów, a Ty nakombinowałeś, to przypał.
Jeśli po prostu geoblockiem ogranicza do krajów, z których "standardowo" pracują ludzie, ale generalnie ma w dupie skąd klikasz, to powinno przejść bez większego problemu.
  • Odpowiedz