Mirki, pomóżcie w poszukiwaniu auta dla rodziny. Obecnie 2+2, jedno dziecko dwa lata, drugie kilka dni, więc dwa duże foteliki na pokładzie. Być może w perspektywie jakichś dwóch lat 2+3. Budżet: powiedzmy, że okolice 100-150k, najlepiej coś, co będę mógł sfinansować leasingiem.
Do tej pory oglądałem RAV4 (i tej opcji jestem najbliżej), biorę pod uwagę też KIA Sportage. Nie ukrywam, że najbardziej lubię jeździć suvami i żonie też się najbardziej widzą. Ale nie wykluczam jakiegoś kombi (oglądałem Corollę) albo zupełnie coś innego. Podpowiecie coś, najlepiej jeśli macie własne doświadczenia w przewożeniu rodziny?
Btw: jak jeździcie z dwoma fotelikami? W moim obecnym aucie (Suzuki Vitara) nie ma opcji, żeby dorosła osoba weszła pomiędzy foteliki z tyłu.
@camelinthejungle Stałem przed tym samym i wybrałem Skodę Karoq z opcją varioflex. Super rozwiązanie jesli chodzi o dziecię foteliki z tyłu gdyz dorosły pasażer nie musi siedzieć na jednej lini z fotelikami. Chyba jeden z większych bagażników w tym segmencie (520l) i wygodnie się jeździ. Jedynie co to nie jest samochód na bicie rekordów na drogach (silnik tsi 1.5), a raczej bezpieczne i komfortowe przewiezienie rodziny z A do B. Cenowo
@Myszo: karoq swoim wnętrzem zagina czasoprzestrzeń. Można nawet tylne siedzenia przesunąć do przodu i nadal można zrobić 180 cm + 180 cm za sobą. 1.5 tsi z dsg jeździ spoko, realnie spali z 7l w mieście.
@camelinthejungle nie wiem czy się przymierzales z fotelikami do Toyoty ale spróbuj zanim kupisz. Corolla jest tak ciasna w środku że nie wiem dla kogo jest to auto, może osoby które mają 160cm wzrostu się tam odnajdują ale samo wsadzenie fotelików do tyłu wymaga dużej gimnastyki.
Jak chcesz coś co ma opcję na osobę między fotelami to szukaj aut które mają 3 niezależne fotele z tyłu a nie kanapę. Z tych
@rkore: Jeździłem Corollą z dwoma fotelikami i się dało. Nie jest tam dużo miejsca, ale tyle co w innych autach tej klasy. To jest tylko kompakt, mimo że może wyglądać na większy.
@camelinthejungle: Jeśli planujesz ewentualne trzecie dziecko, to zdawaj sobie sprawę, że typowy samochód 5 osobowy nie da rady. Przejechać się awaryjnie kawałek między fotelikami z tyłu można, ale regularnie czy na trasę to zapomiij. Trzy foteliki
@camelinthejungle mam mazdę cx30 i też dwa foteliki,dorosła osoba ma ciężko z tyłu,mam też citroen C4 grand Picasso i te same foteliki elegancko pasują z tyłu i osoba dorosła bez problemu siedzi na środku,foteliki wpięte w ISOFIX. Foteliki mam dość spore.
@camelinthejungle: z kwestii praktycznych - jak już dzieci podrosną i będą w stanie samodzielnie wsiadać do auta, to kilka centymetrów wyższy próg w SUVie na prawdę robi różnicę. Umiejscowiona wyżej klamka również. To jak wysoko poprowadzona jest linia szyb też ma znaczenie w kontekście tego ile dziecko widzi przez okno i przekłada się na to jak bardzo się nudzi.
@camelinthejungle Jak masz taką rodzinę to celuj w coś dużego w środku. Suvy są duże na zewnątrz i małe w środku, a bagażnik to już w ogóle śmiech + wysoki próg załadunku. Może bardziej minivan? Np. Ford S Max.
@camelinthejungle: albo bierzesz 7os. albo 3 pełne fotele zamiast kanapy. Jedź do sklepu z fotelikami to Ci powiedzą jakie auta dla 2 + 2/3 żebyś zaraz nie szukał następnego. 2+2 to max (i to na styk) dla 95% suvów.
@camelinthejungle: Jak chcesz na 3 dzieci to dużego wyboru nie ma z nowych WV sharan okolice 150 tys i może renault kangoo. Jest jeszcze opcja na 7 osobowe auta i jeden fotelik idzie na 3 rząd siedzeń i wtedy możesz sobie po suvavch szukać, ale cenowo za nowe nie ta bajka bo trzeba mieć okolice tych 200 tys.
@camelinthejungle: zdecydowanie Skoda Kodiaq. Karoq jest zbyt mały, a różnica w cenie niewielka. Posiadam 1.5 benzyna od 4 lat, wymieniam olej co 15k, na ten moment, odpukać, awarii brak.
@camelinthejungle: dla trójki dzieciaków lub dwójki z osobą po środku najlepiej mieć trzy osobne fotele z tyłu oraz drzwi odsuwane (przydaje się na parkingach). Samochody spełniające te warunki to np. Toyota Proace city lub Peugeot Rifter.
Budżet: powiedzmy, że okolice 100-150k, najlepiej coś, co będę mógł sfinansować leasingiem.
Do tej pory oglądałem RAV4 (i tej opcji jestem najbliżej), biorę pod uwagę też KIA Sportage. Nie ukrywam, że najbardziej lubię jeździć suvami i żonie też się najbardziej widzą. Ale nie wykluczam jakiegoś kombi (oglądałem Corollę) albo zupełnie coś innego. Podpowiecie coś, najlepiej jeśli macie własne doświadczenia w przewożeniu rodziny?
Btw: jak jeździcie z dwoma fotelikami? W moim obecnym aucie (Suzuki Vitara) nie ma opcji, żeby dorosła osoba weszła pomiędzy foteliki z tyłu.
#samochody #motoryzacja
@zeratgames: i skrzynia CVT, brrrr....
@camelinthejungle: Dorosła osoba nie powinna jeździć z tyłu z dziećmi. Dzieci kaput w przypadku kolizji.
Można nawet tylne siedzenia przesunąć do przodu i nadal można zrobić 180 cm + 180 cm za sobą.
1.5 tsi z dsg jeździ spoko, realnie spali z 7l w mieście.
Jak chcesz coś co ma opcję na osobę między fotelami to szukaj aut które mają 3 niezależne fotele z tyłu a nie kanapę. Z tych
@camelinthejungle: Jeśli planujesz ewentualne trzecie dziecko, to zdawaj sobie sprawę, że typowy samochód 5 osobowy nie da rady. Przejechać się awaryjnie kawałek między fotelikami z tyłu można, ale regularnie czy na trasę to zapomiij. Trzy foteliki
Foteliki mam dość spore.
@camelinthejungle: no
@majk_emigrant trafne uwagi, dziękuję!
Ja mam 180, fotelik z bazą i stopką.
Jest jeszcze zapas miejsca.
Najlepiej brać 2.0 że względu na lepsze dsg
2+2 to max (i to na styk) dla 95% suvów.