Wpis z mikrobloga

@darek-jg: ale socjal na samotną matkę musi iść, nie mam tak dysfunkcyjnych rodzin w swoim towarzystwie to nie wiem. Zapytałem AI:

Jeżeli jednak ojciec nie jest znany i nie ma możliwości ustalenia jego tożsamości, matka może ubiegać się o świadczenia z Funduszu Alimentacyjnego, pod warunkiem spełnienia określonych kryteriów.

@Kopytnik_1 ma Pan rację
  • Odpowiedz
@karta_z_debetem: niby jak? https://www.specprawnik.pl/zapytaj-prawnika/problem/ojciec-nieznany-a-alimenty-na-dziecko/

Komu nie przysługują świadczenia z Funduszu:

osoba samotnie wychowującym dzieci, jeśli nie mają zasądzonych alimentów z powodu:
o śmierci drugiego z rodziców,
o gdy ojciec dziecka jest nieznany (nie otrzymają świadczenia z Funduszu, ponieważ nie posiadają tytułu wykonawczego, tj. wyroku sądowego zasądzającego alimenty, a ustawa nie przewiduje świadczenia dla osób samotnie
  • Odpowiedz
@darek-jg: oby tak było i nie dostała nic. A nawet jak sąd uzna że jakiś mokebe jest ojcem a ten znikł jak kamfora to dostanie rozumiem bo ustalono a ściągnąć się nie da. Ten pod innym nazwiskiem zapisze się jako migrant we Włoszech czy Francji i tyle. Znikł z radarów.
  • Odpowiedz
@cyganztorunia:

Świadczenia z funduszu alimentacyjnego przysługują w wysokości bieżąco ustalonych alimentów, jednakże nie wyższej niż 500 zł miesięcznie. Przyznanie prawa do świadczenia z funduszu alimentacyjnego uzależnione jest od spełnienia kryterium dochodowego.
  • Odpowiedz