#kredythipoteczny #mieszkaniedeweloperskie Czy jest na sali pośrednik kredytowy lub ktoś przerabiał podobną sytuację? Mamy duże, mieszkanie własnościowe nieobciążone hipoteką, które dostaliśmy od rodziców i w nim mieszkamy. Na ten moment oceniam wartość na jakieś 1,3-1-5 mln (na olx podobne są za tyle wystawione). Dowiedzieliśmy się, że w lokalizacji, która nas bardzo interesuje deweloper uruchamia inwestycje i będzie do odbioru w połowie 2026r. Wartość mieszkania tam to jakieś 2,2 mln PLN więc zdecydujemy się sprzedać obecne mieszkanie i dobierzemy kredyt aby pokryć różnice. Załóżmy że to będzie jakieś 800k i na tyle zdolnosci mamy. Tylko, że chcieli byśmy mieszkać w obecnym mieszkaniu aż do czasu zakończenia budowy nowego. Czy banki idą na coś takiego że udzielają dużego kredytu hipotecznego ' pod zastaw' innej nieruchomości, która nie jest obciążona hipoteką i którą sprzedaje się po odbiorze nowej nieruchomości i cała kasa z sprzedaży idzie do banku?
@kozerus: Przepraszam, edytowałem post i zadałem pytanie. Na początku wrzuciłem same tagi bo wciśnięcie 'entera' to nie przeniesienie do nowej linii tylko odrazu publikacja postu/komentarza....
Nie mam jeszcze harmonogramu dla tego mieszkania ale obecne mieszkanie też kupowaliśmy od tego dewa i harmonogram to było 8 rat po 10-20%. Pierwsza około 1,5 roku przed oddaniem. Ostatnia około 0,5 roku przed oddaniem. Wpłaty ofc na rachunek powierniczy i z niego bank wypłaca dewowi zgodnie z zaawansowaniem budowy.
Czy banki idą na coś takiego że udzielają dużego kredytu hipotecznego ' pod zastaw' innej nieruchomości, która nie jest obciążona hipoteką i którą sprzedaje się po odbiorze nowej nieruchomości i cała kasa z sprzedaży idzie do banku?
@DustOff: Nie otrzymasz większej kwoty kredytu niż zdolność kredytowa. Posiadane nieruchomości nic w tym zakresie nie zmieniają.
Możesz rozważyć sprzedaż nieruchomości z odpowiedni długim terminem wydania.
@DustOff: Nie otrzymasz większej kwoty kredytu niż zdolność kredytowa. Posiadane nieruchomości nic w tym zakresie nie zmieniają.
Możesz rozważyć sprzedaż nieruchomości z odpowiedni długim terminem wydania.