Wpis z mikrobloga

Jest jakiś zapis który reguluje po ilu godzinach pracy pracownikowi należy się przerwa? Czy w zasadzie mogę mojemu pracownikowi kazać chodzić po 1 godzinie pracy na 15 minutową przerwę, a potem 7 godzin pracy?
#pracbaza #prawo
  • 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@sberatel: Zajrzałem i jest w nim napisane, że należy się przerwa 15 min - zakładając że pracownik pracuje 8 godzin. Pytanie czy jakiś akt reguluje też moment w którym przerwa musi wystąpić? Czy w teorii mogę wysłać pracownika, zaczynającego pracę o 7:00 na przerwę do 7:15, tak aby skończył pracę o 15:00. Jeżeli znasz odpowiedź na to pytanie to proszę napisz, aniżeli stosować lekceważące stwierdzenia.
  • Odpowiedz
@Hakunamatata57 w teorii tak możesz właśnie zrobić, czyli wysłać pracownika o 7 na przerwę 15 minut i potem pracuje bez przerwy. Różnica to praca przy komputerze gdzie należy się 5 minut przerwy od komputera na każdą godzinę pracy.
Pracowałam raz w takiej firmie gdzie mieliśmy te 15 minutowe przerwy rozpisane właśnie w z góry i nie raz tak było, że pracowałam 7-15 i przerwę miałam np. dopiero o 14 xD
  • Odpowiedz