Na starcie zaznaczę, że jest to jeden z najgorzej ocenianych przeze mnie filmów. I nie dlatego, że jest zły. Takie produkcje przynajmniej zapadają w pamięć, pozwalają złapać się za głowę lub pośmiać oglądając ze znajomymi. “Napping Princess” jest nudnym i niewyróżniającym się filmem, którego żaden element nie zrobił na mnie wrażenia.
1. Metroplis, ale nie do końca Początek wygląda bardzo ciekawie. Zaczynamy od wizji futurystycznego, kolorowego świata, którym rządzi król-tyran. Cała ekonomia opiera się na tworzeniu nowych aut, a większość mieszkańców skupia się na pracy w wielkiej fabryce. Wszystko przedstawione w bardzo symbolicznym i przerysowanym stylu.
2. Magiczny tablet Problem pojawia się w momencie, gdy okazuje się to… sen. W rzeczywistości intryga jest o wiele prostsza - ojciec głównej bohaterki jest mechanikiem, który wszedł w posiadanie tabletu posiadającego ważne dane dla przemysłu. Wskutek knowań zostaje zatrzymany przez policje, a banda złoli próbuje zatrzymać bohaterkę, która posiada upragniony tablet.
Cały film mija nam na oglądaniu dość nużącej podróży bohaterki, co rusz przeplatanej wizją futurystycznego świata, który pojawia się tylko w momencie, gdy nastolatka zasypia. Ostatecznie dostajemy coś w rodzaju Black Rock Shooter i mieszających się światów, jednak do końca nie dostajemy wyjaśnienia jak to działa, jaki ma sens i po co taki zabieg został wprowadzony (lub zwyczajnie ja jestem za głupi).
3. Nuda Mam wrażenie, że miał to być familijny film przygodowy, ale coś nie wyszło. Gdy usuniemy bardzo dziwne i nic nie wnoszące wstawki z drugiego świata, dostajemy bardzo bezpieczny i generyczny film dla całej rodziny. I nic do takich filmów nie mam - ale żeby to działało, przeżywana przygoda musi kłaść na szali coś wartościowego, świat wykreowany musi zachwycać, musi być zachowany odpowiedni pacing. Tutaj niestety zabrakło wielu podstawowych elementów przez co dostajemy jednostajny i nużący film. Zdecydowanie odradzam.
@tobaccotobacco: No żadnych filmów nie oglądałem ostatnio, więc nie ma o czym pisać. Może podczas świąt będzie trochę czasu żeby nadrobić zaległości ( ͡°͜ʖ͡°)
Napping Princess
111min, 2017, Studio: Singal.MD, Reż: Kenji Kamiyama
MAL: https://myanimelist.net/anime/33204/Hirune_Hime__Shiranai_Watashi_no_Monogatari
Kitsu: https://kitsu.io/anime/hirune-hime-shiranai-watashi-no-monogatari
AniList: https://anilist.co/anime/21788/Hirune-Hime-Shiranai-Watashi-no-Monogatari/
Na starcie zaznaczę, że jest to jeden z najgorzej ocenianych przeze mnie filmów. I nie dlatego, że jest zły. Takie produkcje przynajmniej zapadają w pamięć, pozwalają złapać się za głowę lub pośmiać oglądając ze znajomymi. “Napping Princess” jest nudnym i niewyróżniającym się filmem, którego żaden element nie zrobił na mnie wrażenia.
1. Metroplis, ale nie do końca
Początek wygląda bardzo ciekawie. Zaczynamy od wizji futurystycznego, kolorowego świata, którym rządzi król-tyran. Cała ekonomia opiera się na tworzeniu nowych aut, a większość mieszkańców skupia się na pracy w wielkiej fabryce. Wszystko przedstawione w bardzo symbolicznym i przerysowanym stylu.
2. Magiczny tablet
Problem pojawia się w momencie, gdy okazuje się to… sen. W rzeczywistości intryga jest o wiele prostsza - ojciec głównej bohaterki jest mechanikiem, który wszedł w posiadanie tabletu posiadającego ważne dane dla przemysłu. Wskutek knowań zostaje zatrzymany przez policje, a banda złoli próbuje zatrzymać bohaterkę, która posiada upragniony tablet.
Cały film mija nam na oglądaniu dość nużącej podróży bohaterki, co rusz przeplatanej wizją futurystycznego świata, który pojawia się tylko w momencie, gdy nastolatka zasypia.
Ostatecznie dostajemy coś w rodzaju Black Rock Shooter i mieszających się światów, jednak do końca nie dostajemy wyjaśnienia jak to działa, jaki ma sens i po co taki zabieg został wprowadzony (lub zwyczajnie ja jestem za głupi).
3. Nuda
Mam wrażenie, że miał to być familijny film przygodowy, ale coś nie wyszło. Gdy usuniemy bardzo dziwne i nic nie wnoszące wstawki z drugiego świata, dostajemy bardzo bezpieczny i generyczny film dla całej rodziny. I nic do takich filmów nie mam - ale żeby to działało, przeżywana przygoda musi kłaść na szali coś wartościowego, świat wykreowany musi zachwycać, musi być zachowany odpowiedni pacing.
Tutaj niestety zabrakło wielu podstawowych elementów przez co dostajemy jednostajny i nużący film. Zdecydowanie odradzam.
=================
#anime #animedyskusja
źródło: napping_princess
Pobierz