Wpis z mikrobloga

• 0
@Pharos: bo prawie codziennie widzę tu posty na tym tagu z żalem programistów, że nie poszli na studia medyczne i porównaniami do zarobków lekarzy. Nie mówię, że wszyscy tak mają, ale skoro to tak bardzo popularny temat na tagu to chyba jednak sporo takich ludzi jest.
  • Odpowiedz
  • 2
@WyjmijKija: no ja wiem, że tutaj na wykopie uważa się, że lekarze zarabiają ogromne kokosy, ale nie popadajmy w skrajności. Dużo bliższa rzeczywistości jest ta tabelka, którą ktoś niedawno wklejał. Jak widać średnie zarobki większości specjalizacji dosyć podobne lub niewiele większe od psychologów.
bart40404 - @WyjmijKija: no ja wiem, że tutaj na wykopie uważa się, że lekarze zarabi...

źródło: 17275920383317425638204435882678

Pobierz
  • Odpowiedz
@bart40404: Trzeba też pamiętać, że z tych 200 zł psycholog dostaje jedynie około 110 zł, bo resztę zabiera właściciel prowadzący gabinetu. No chyba ze robi na swoim, ale wtedy dochodzą koszty w postaci wynajęcia gabinetu w dobrej lokalizacji / opłacenie znanego lekarza itp.
Dodatkowo, praca na pełen etat bywa trudna – po 5-6 pacjentach z różnymi problemami człowiek jest naprawdę zmęczony. Utrzymywanie pełnej koncentracji przez cały czas jest wymagające i
  • Odpowiedz
@bart40404 z tymi psychologami to nie do końca prawda. Programistą z kosztów na b2b to nie ma nic a psycholog często musi opłacić sobie lokal w dobrej lokalizacji (około 3-10k w zależności od miasta), musi zapłacić za superwizje i raz w roku musi iść na szkolenie które często kosztuje i trwa od 2 tygodni do miesiąca więc pozbawia takiego psychoterapeuty zarobku a generuje koszty. Psychoterapeuci pracujący u kogoś na b2b to
  • Odpowiedz