Wpis z mikrobloga

Januszom zachodzącym w głowę gdzie no ci studenci na których od 3 miesięcy czeka mój kurnik podzielony na 6 pokoi odpowiadam.

Po pierwsze Ukraińcy dalej masowo opuszczają Polskę (głównie na zachód), a prawie połowa deklaruje wyjazd do końca roku.

Po drugie zaledwie 54% tegorocznych maturzystów planuje iść na studia. 10 lat temu szło 95%. Czyli nie tylko liczba młodych generalnie spada, ale o połowę spadła liczba osób idących na studiach.

Czy to oznacza, że już koniec najmu? No nie. Ale koniec dużych zysków i wynajmowania byleczego. A w tle buduje się już masa PRS więc polecam zacząć podnosić standard szybciutko i zejść grzecznie z ceny. Szanuj Ukraińca swojego, bo nie będzie następnego.

#nieruchomosci
  • 54
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@VoltAmper230V: STEM to nadal przyzwoite studia, ale nie daja ci takiego komfortu jak nauki medyczne, na ktore popyt nie zacznie jakos spadac, a na wetow to chyba tylko rosnie xd
  • Odpowiedz
  • 0
@mickpl to że studiami to bardzo dobre info. Po prawie dwóch dekadach ludzie zrozumieli że nie ma sensu studiować dla samego studiowania
  • Odpowiedz
@GrochenMochen: ja podobnie zaluje tego czasu, nie mam moze jakiegos najgorszego swistka (ale tez nie pracuje juz, przynajmniej aktualnie, w zawodzie powiazanym z kierunkiem)... ale z drugiej strony, te ok. 10 lat temu mielismy nadal w------e bezrobocie, takze nwm jak latwo byloby te 10 lat temu znalezc normalna, dobrze platna prace bez studiow i znajomosci, chocby i jako programista (obstawiam ze wcale nie tak latwo, chociazby dlatego ze i potrzebna
  • Odpowiedz
Po drugie zaledwie 54%

@mickpl: aż! Na studia nadaje się i powinno iść z 20% ludzi, reszta to gównopapierek z gównouczelni o gównowartości.
  • Odpowiedz
o c--j, szok... pozytywny, ze taka jest swiadomosc ze studia sa c---a warte, moze poza lekarskim, stomatologia i weterynaria xd

@katopa: wydaje mi sie, ze w duzej mierze role tutaj gra fakt, ze wieszksosc ludzi po prostu juz nie stac na studia, nawet majac dobrze usytuowanych rodzicow, dla sporej ilosci to zbyt duze obciazenie finansowe mimo wszystko. 10 lat temu nie zarabiajac zbyt duzo mogles wyslac dzieciaka na studia zyjac
  • Odpowiedz
@kawkanorbert: Przecież tam nie ma mowy o 3 miesiącach...

A to że duża część mieszkańców danego kraju chce do niego wrócić po zakończeniu wojny jest dość naturalne
  • Odpowiedz
@katopa: Nie do końca wiadomo, koszta utrzymania tak wzrosły, że ludzi studiujących po za miejscem zamieszkania przestaje być stać na studia. Jak ja studiowałem to mając akademik, stypendium socjalne i dorabiając trochę gra w pokera żyło mi się bardzo komfortowo. Z tym, że to było 1,5-2 tys zł. Teraz koszt utrzymania to ok 4 tys. Good luck bez dzianych rodziców.
  • Odpowiedz
łącznie z wysoką pensja? ( ͡° ͜ʖ ͡°)

@Rad-X: Nie no, tyle to nie ( ͡° ͜ʖ ͡°) Ale tak serio to zarobki fizycznych chyba już przegoniły pracowników biurowych.
  • Odpowiedz
@mickpl W sierpniu pomagałem jakiemuś tak 1 rocznemu studenciakowi szukać pokoju w Krakowie. Pokój 1500 minimum i generalnie jak dzwonił później niż 12h od wstawienia ogłoszenia już był 3 lub 4ty w kolejce. Pokój udało się znaleźć po 3 tyg dopiero. I to standard bez szału. Trzeba samemu ogarnąć materac i biurko i szafę jakoś. Zejdź z chlopie na ziemię ze swoimi marzeniami, że w Krk nieruchy będą tanie i najem
  • Odpowiedz