Wpis z mikrobloga

Januszom zachodzącym w głowę gdzie no ci studenci na których od 3 miesięcy czeka mój kurnik podzielony na 6 pokoi odpowiadam.

Po pierwsze Ukraińcy dalej masowo opuszczają Polskę (głównie na zachód), a prawie połowa deklaruje wyjazd do końca roku.

Po drugie zaledwie 54% tegorocznych maturzystów planuje iść na studia. 10 lat temu szło 95%. Czyli nie tylko liczba młodych generalnie spada, ale o połowę spadła liczba osób idących na studiach.

Czy to oznacza, że już koniec najmu? No nie. Ale koniec dużych zysków i wynajmowania byleczego. A w tle buduje się już masa PRS więc polecam zacząć podnosić standard szybciutko i zejść grzecznie z ceny. Szanuj Ukraińca swojego, bo nie będzie następnego.

#nieruchomosci
  • 54
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mickpl: Połowa Ukraińców mieszkających w Polsce deklaruje ze chce wyjechać w ciągu 3 miesięcy z tego kraju? Skąd masz te rewelacje? XD
  • Odpowiedz
Ludzie z pokojów przeniosą się do zwykłych kawalerek.
A ci z kawalerek do dwóch pokojów
Będzie weryfikacja rynku, pokoje 6m2 out, mieszkanie 50m2 podzielone na 3 mini studia - out.
Ci co mają dobry towar - ładne, komfortowe mieszkania w dobrych lokalizacjach w najgorszym razie obniżą ceny, natomiast rentierzy janusze z 10 pokojowymi mieszkaniami będą musieli się liczyć z pustostanami.

@mickpl:
  • Odpowiedz
@mickpl a wynajem pokoi jak był drogi tak jest jeszcze droższy...
pisanie na wykopie swoje, a w rzeczywistości chętnych na wynajem jest na pęczki, właściciele robią castingi
  • Odpowiedz
@haha123:
Takie pierwsze z brzegu:

"Czy po ukończeniu liceum lub technikum młodzi ludzie planują konturować naukę? Ponad 53 proc. deklaruje, że tak, a 15 proc., że nie. Wśród badanych jest też duża grupa osób niezdecydowanych (31,5 proc.).
  • Odpowiedz
@zibigk: chyba o ten raport chodziło https://media.big.pl/informacje-prasowe/834643/zetki-po-maturze-roszczeniowe-dzieciaki-czy-rozsadni-finansowo-mlodzi-dorosli#_ftn1

to podaja z lat poprzednich https://www.bankier.pl/wiadomosc/Niemal-wszyscy-maturzysci-chca-isc-na-studia-7692638.html

ale to nie sa te same badania i w sumie wystarczyłoby ze dodali opcje nie wiem żeby się wynik mocno zmienił chociaż wydaję mi się że coś w tym musi być bo o akademiki też ponoć łatwiej
  • Odpowiedz
@katopa @pysznewpierdalator
Sam 10 lat temu szedłem na studia i żałuję bardzo zwłaszcza że dwa kierunki robiłem i dwie specki.
Studia były by ok gdyby nie jakieś g---o przedmioty zapychacze. Na ekonomiku w Poznaniu (walić gownem tą uczelnie, serio tylko towaroznawstwo i księgowość się opłaca) to blisko 3/4 przedmiotów to były nikomu nie potrzebne. Więc ja się nie dziwię ludziom że nie idą na studia i praca dobrze. Jakbym czas
  • Odpowiedz
@GrochenMochen: kwestia perspektywy. Kończyłem ekonomiczny i jedną z najmniej przydatnych rzeczy okazała się księgowość. Za to masa przedmiotów, które inni uważali za niepotrzebne zapychacze, bardzo mi się w karierze przydała. Wszystko zależy, gdzie wylądujesz po studiach, w jakim mieście szukasz pracy (moja działka to właściwie 3 miasta w PL, Poznań nie jest jednym z nich).

Większość ludzi nie ma pojęcia, co chce robić. Szczególnie na jakimś FIR. Uczelnia musi przygotować absolwenta z podstaw wszystkiego. Ciężko to czasem zrozumieć, mi też potrzebne było kilka lat i perspektywa, żeby to sobie uświadomić.

Zgadzam się jednak z tym, że nie ma co się dziwić młodym. Pensje zostały tak spłaszczone, że przeciętny specjalista w korpo nie jest już specjalnie świetnie opłacany w porównaniu do zawodów, które nie wymagają spędzenia wielu lat na
nieustawne_lustro - @GrochenMochen: kwestia perspektywy. Kończyłem ekonomiczny i jedn...

źródło: obraz

Pobierz
  • Odpowiedz