Januszom zachodzącym w głowę gdzie no ci studenci na których od 3 miesięcy czeka mój kurnik podzielony na 6 pokoi odpowiadam.
Po pierwsze Ukraińcy dalej masowo opuszczają Polskę (głównie na zachód), a prawie połowa deklaruje wyjazd do końca roku.
Po drugie zaledwie 54% tegorocznych maturzystów planuje iść na studia. 10 lat temu szło 95%. Czyli nie tylko liczba młodych generalnie spada, ale o połowę spadła liczba osób idących na studiach.
Czy to oznacza, że już koniec najmu? No nie. Ale koniec dużych zysków i wynajmowania byleczego. A w tle buduje się już masa PRS więc polecam zacząć podnosić standard szybciutko i zejść grzecznie z ceny. Szanuj Ukraińca swojego, bo nie będzie następnego.
Ludzie z pokojów przeniosą się do zwykłych kawalerek. A ci z kawalerek do dwóch pokojów Będzie weryfikacja rynku, pokoje 6m2 out, mieszkanie 50m2 podzielone na 3 mini studia - out. Ci co mają dobry towar - ładne, komfortowe mieszkania w dobrych lokalizacjach w najgorszym razie obniżą ceny, natomiast rentierzy janusze z 10 pokojowymi mieszkaniami będą musieli się liczyć z pustostanami.
@DryfWiatrowZachodnich: no ja jak odbiorę mieszkanie to mam zamiar im makaron na uszy nawijać jakie mam fajne mieszkanie i auto itd i że będziemy se mieszkać xd żeby je r00chac tylko
@mickpl a wynajem pokoi jak był drogi tak jest jeszcze droższy... pisanie na wykopie swoje, a w rzeczywistości chętnych na wynajem jest na pęczki, właściciele robią castingi
"Czy po ukończeniu liceum lub technikum młodzi ludzie planują konturować naukę? Ponad 53 proc. deklaruje, że tak, a 15 proc., że nie. Wśród badanych jest też duża grupa osób niezdecydowanych (31,5 proc.).
ale to nie sa te same badania i w sumie wystarczyłoby ze dodali opcje nie wiem żeby się wynik mocno zmienił chociaż wydaję mi się że coś w tym musi być bo o akademiki też ponoć łatwiej
@katopa @pysznewpierdalator Sam 10 lat temu szedłem na studia i żałuję bardzo zwłaszcza że dwa kierunki robiłem i dwie specki. Studia były by ok gdyby nie jakieś g---o przedmioty zapychacze. Na ekonomiku w Poznaniu (walić gownem tą uczelnie, serio tylko towaroznawstwo i księgowość się opłaca) to blisko 3/4 przedmiotów to były nikomu nie potrzebne. Więc ja się nie dziwię ludziom że nie idą na studia i praca dobrze. Jakbym czas
@GrochenMochen: kwestia perspektywy. Kończyłem ekonomiczny i jedną z najmniej przydatnych rzeczy okazała się księgowość. Za to masa przedmiotów, które inni uważali za niepotrzebne zapychacze, bardzo mi się w karierze przydała. Wszystko zależy, gdzie wylądujesz po studiach, w jakim mieście szukasz pracy (moja działka to właściwie 3 miasta w PL, Poznań nie jest jednym z nich).
Większość ludzi nie ma pojęcia, co chce robić. Szczególnie na jakimś FIR. Uczelnia musi przygotować absolwenta z podstaw wszystkiego. Ciężko to czasem zrozumieć, mi też potrzebne było kilka lat i perspektywa, żeby to sobie uświadomić.
Zgadzam się jednak z tym, że nie ma co się dziwić młodym. Pensje zostały tak spłaszczone, że przeciętny specjalista w korpo nie jest już specjalnie świetnie opłacany w porównaniu do zawodów, które nie wymagają spędzenia wielu lat na
Po dwóch miesiącach rzeźby projekt ukończony :) wyleciało skrzydło, zawieszenie z obniżonego dziadostwa przywrócone do stanu fabrycznego, nowa folia i parę wizualnych rozkmin, których nie chce mi się wymieniać.
Po pierwsze Ukraińcy dalej masowo opuszczają Polskę (głównie na zachód), a prawie połowa deklaruje wyjazd do końca roku.
Po drugie zaledwie 54% tegorocznych maturzystów planuje iść na studia. 10 lat temu szło 95%. Czyli nie tylko liczba młodych generalnie spada, ale o połowę spadła liczba osób idących na studiach.
Czy to oznacza, że już koniec najmu? No nie. Ale koniec dużych zysków i wynajmowania byleczego. A w tle buduje się już masa PRS więc polecam zacząć podnosić standard szybciutko i zejść grzecznie z ceny. Szanuj Ukraińca swojego, bo nie będzie następnego.
#nieruchomosci
Ze starymi mieszkają
Pytanie tez czy zjawisko NEET serio teraz jest bardziej nasilone...
A ci z kawalerek do dwóch pokojów
Będzie weryfikacja rynku, pokoje 6m2 out, mieszkanie 50m2 podzielone na 3 mini studia - out.
Ci co mają dobry towar - ładne, komfortowe mieszkania w dobrych lokalizacjach w najgorszym razie obniżą ceny, natomiast rentierzy janusze z 10 pokojowymi mieszkaniami będą musieli się liczyć z pustostanami.
@mickpl:
Komentarz usunięty przez autora
https://wykop.pl/link/7554017/polska-po-pisie-wszyscy-zainteresowani-studenci-otrzymali-miejsca-w-akademikach
pisanie na wykopie swoje, a w rzeczywistości chętnych na wynajem jest na pęczki, właściciele robią castingi
Takie pierwsze z brzegu:
"Czy po ukończeniu liceum lub technikum młodzi ludzie planują konturować naukę? Ponad 53 proc. deklaruje, że tak, a 15 proc., że nie. Wśród badanych jest też duża grupa osób niezdecydowanych (31,5 proc.).
to podaja z lat poprzednich https://www.bankier.pl/wiadomosc/Niemal-wszyscy-maturzysci-chca-isc-na-studia-7692638.html
ale to nie sa te same badania i w sumie wystarczyłoby ze dodali opcje nie wiem żeby się wynik mocno zmienił chociaż wydaję mi się że coś w tym musi być bo o akademiki też ponoć łatwiej
Sam 10 lat temu szedłem na studia i żałuję bardzo zwłaszcza że dwa kierunki robiłem i dwie specki.
Studia były by ok gdyby nie jakieś g---o przedmioty zapychacze. Na ekonomiku w Poznaniu (walić gownem tą uczelnie, serio tylko towaroznawstwo i księgowość się opłaca) to blisko 3/4 przedmiotów to były nikomu nie potrzebne. Więc ja się nie dziwię ludziom że nie idą na studia i praca dobrze. Jakbym czas
Większość ludzi nie ma pojęcia, co chce robić. Szczególnie na jakimś FIR. Uczelnia musi przygotować absolwenta z podstaw wszystkiego. Ciężko to czasem zrozumieć, mi też potrzebne było kilka lat i perspektywa, żeby to sobie uświadomić.
Zgadzam się jednak z tym, że nie ma co się dziwić młodym. Pensje zostały tak spłaszczone, że przeciętny specjalista w korpo nie jest już specjalnie świetnie opłacany w porównaniu do zawodów, które nie wymagają spędzenia wielu lat na
Komentarz usunięty przez autora