Aktywne Wpisy
biauekWladcaJajek +176
Zrobiłem przelew blik na telefon, 250 PLN, niestety odbiorca źle podał numer. Próbowałem dodzwonić się na numer gdzie trafił przelew, na początku nikt nie odbierał, a po chwili zostałem zablokowany ( ͡° ͜ʖ ͡°) dzwoniłem z innych numerów, ale jest tylko sygnał. Nie rozumiem jak można tak się zeszmacić za 250 PLN. No cóż, reklamacja w banku już złożona. Jeśli banku się nie wystraszy to poczekam na dane

Lubię sobie patrzeć jak ludzie są odklejeni z cenami i zdarza mi się czasem przeglądać ogłoszenia mieszkań na wynajem na grupach na Facebooku z różnych miast. Wczoraj znalazłem ogłoszenie z Warszawy. Właściciel wprost napisał, że mieszkanie jest po Babci (pisał o niej zawsze z dużej) i jest w stanie oryginalnym, wystrój czysty PRL, mogący robić za wystawę muzealną tak dobrze jest zachowany klimat. Właściciel postanowił zostać rentierem rekinem biznesu na mieszkaniu, które

źródło: FB_IMG_1736727540966
Pobierz
Przepis, na który się ten dzban powołuje to art. 27 pkt 1 PORD, który oryginalnie brzmi tak:
https://lexlege.pl/prawo-o-ruchu-drogowym/art-27/
Ucina ostatnią część przepisu, który mówi "na przejeździe". To już jest jawne, robione z premedytacją (był już informowany o tym, a dalej to robi), sianie dezinformacji. Mirki z #prawo, co można z takim czymś zrobić? Ten typ może spowodować, że jakiś dzieciak przeczyta jego wysrywy i właduje się prosto pod jadący samochód.
#polskiedrogi #rower #januszeprawa
źródło: Screenshot 2024-09-28 at 19-34-10 Rowerzyści quo vadis W dyskusji gość z Wykopu @ToJestNiepojete pró... (@manjan) Wykop.pl
Pobierz@manjan: Na przykład zesrać się na wykopie ;)
źródło: Zrzut ekranu 2024-09-28 194951
Pobierzto, co wklejasz, nie obowiązuje w polskim prawie. prawo zostało znowelizowane.
Załóżmy że jadę sobie po ścieżce rowerem, zbliżam się do przejazdu, zwalniam i się rozglądam.
Już wtedy mogę delikatnie wysunąć koło na przejazd, i już jestem na przejeździe.
Szach mat, złamałeś przepisy.
@Matpiotr: no to wytłumacz mi, czego nie rozumiem.
@manjan: ty jak widać też stosujesz ten przepis, który cytujesz, bardzo wybiórczo..
Możesz wyjaśnić kiedy według ciebie rowerzysta może wjechać na ten przejazd żeby według przepisu nabrać pierwszeństwa? Kiedy nie będzie samochodu w odległości 5m? 20m? 500?
@Matpiotr: mogę, bez problemu. żeby nabrać pierwszeństwa na przejeździe musisz na niego wjechać tak, aby nie wymusić, czyli nie zmusić kierujących do zmiany kierunku lub prędkości. to tak samo jak kierowca-pieszy - jeśli kierowca zmusi pieszego na lub przed przejściem do np zatrzymania się, to
@manjan: ta. Już sam sarkazm w tym zdaniu świadczy o tym że nigdy
@manjan:
można się spierać co jest wtargnięciem pod koła, a co nie jest, jeśli rowerzysta wbił Ci na przejazd prosto pod koła, to znaczy że wjechał na przejazd nie mając pierwszeństwa przed przejazdem. Gdybyś był w odległości bezpiecznej od przejazdu, przy 50kmh niech to będzie 100m (to jest 6 sekund jazdy bez hamowania), to by żadnego pierwszeństwa nie wymusił, a będąc na środku drogi
@Matpiotr: zakład. przejechałem typa na przejeździe dla rowerów. przejechałem go przednim prawym kołem, połamałem mu nogę i rękę. policja jasno stwierdziła, że oczywiście, że na DDR ma pierwszeństwo, ale wymusił i dostał dwa mandaty - za wymuszenie i za brak sygnalizowania skrętu (jechał i nagle skręcił na przejazd). sprawa cywilna i niestety