Wpis z mikrobloga

Pytanie o zwrot OC przy sprzedaży samochodu. Kupiłem na swoją firmę i sprzedałem dzień później zaprzyjaźnionej firmie. Poprzedni właściciel miał OC w ergo hestia, no i przyszła absurdalna rekalkulacja, gdzie ja (moja firma) jestem jako ubezpieczający. Czy jeżeli ten następny zaprzyjaźniony właściciel wypowie umowę z hestią, to czy zwrot dostanę ja, czy ten pierwszy właściciel?
#oc #ubezpieczenieoc #ubezpieczenia #rekalkulacja #ergo #hestia
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@alwo czekaj czekaj, miałeś auto jeden dzień i zapłaciłeś całą kwotę rekalkulacji? Po co? Trzeba było do nich pisać po sprzedaży żeby tylko za ten 1 dzień policzyli.
  • Odpowiedz
via Wykop
  • 0
@sayanek: nie zapłaciłem, pytam tylko czy ja czy poprzedni sprzedawca dostanie zwrot :)
Problem jest taki że obie firmy są w mojej rodzinie, i wiadomo że ja wolę dostać zwrot niż żeby obcy człowiek dostał
  • Odpowiedz
@opk20 Nie, nie wymyślaj.
@alwo Po zakupie auta prawa i obowiązki związane z polisą przechodzą na Ciebie, również opłacona składka. Jeżeli nie wypowiedziałeś umowy i sprzedałeś pojazd dalej a kolejny nabywca wypowiedział to teoretycznie powinieneś otrzymać zwrot zapłaconej składki.
  • Odpowiedz
via Wykop
  • 0
@Promymir: no i się wyjaśniło, jest tak jak mówiłeś i jak mówi ustawa o OC, dostałem zwrot składki poprzedniego właściciela.
@opk20: nie miałeś racji
  • Odpowiedz