Aktywne Wpisy
vosmor +1535
wykop +27
Czy sprawdziliście już swoje podsumowanie 2024 roku na Wykopie?
To ostatnia szansa, żeby zobaczyć, jak wyglądała Wasza aktywność, zanim podsumowanie zniknie na zawsze! ⏳
W podsumowaniu możecie sprawdzić między innymi:
✅ Ile komentarzy napisaliście.
✅ Ile osób dodało Was na czarną listę ( ͡º
To ostatnia szansa, żeby zobaczyć, jak wyglądała Wasza aktywność, zanim podsumowanie zniknie na zawsze! ⏳
W podsumowaniu możecie sprawdzić między innymi:
✅ Ile komentarzy napisaliście.
✅ Ile osób dodało Was na czarną listę ( ͡º
Problem z Present Perfect!
Uczysz się tego angielskiego w szkole i wszystko jak krew w piach. Ehhh...
Mam problem z sytuacjami opisanymi w tym filmie.
Np w 5 zdaniu rozumiem, że tutaj osoba jest naocznym świadkiem czynnosci wyrzucania jabłka i dlatego Past Simple, a co jeśli sytuacja wyglądałaby następująco: Wyglądam sobie przez okno na piękny trawnik i nagle przelatuje obok mnie ogryzek i ląduję na obserwowanym przeze mnie trawniku. Odwracam się i pytam Jasia(bo widziałem, nim podszedłem do okna, że żarł jabłko) dlaczego wyrzucił ogryzek przez okno(ale tym razem w Present Perfect). Dobrze rozumuję, czy jestem głąbem kapuścianym?
To od czego należałoby zacząć to to, że PRESENT Perfect, tak jak jego nazwa wskazuje - jest czasem TERAŹNIEJSZYM, a PAST Simple jak sama nazwa mówi, jest czasem PRZESZŁYM.
Stąd czasami użycie zależy od intencji jaką chcesz przekazać albo na
Niektórzy powiedzieli by, że jeśli tak jest to zawiodły zasady gramatyczne. Większość reguł podawanych w książkach to zasady z założenia opisowe. Opisują jak język jest używany w praktyce a nie jak powinien być
https://youtu.be/T09u75kiKGc
Raczej taką drogą bym postarzał a nie jakieś Polaczki nauczyciele z internetu
@Licorio: wiesz że po polsku też mówimy nie zawsze w poprawny sposób. Wystarczy wziąć takie:
1. Siedzicie w pokoju, nagle z kuchni dobiega krzyk żony, idziecie do kuchni i pytacie "co się stało?"
2. Idziecie nocą przez nieoświetlony park, do waszych uszu dobiega nieznany przerażający dźwięk, pytacie towarzyszki "słyszałaś to?"
Jak to będzie po angielsku?
1. Prawdopodobnie powszechne byłoby tutaj "what has happened?". Znów mówisz o przeszłym zdarzeniu ale myślisz o teraźniejszości. Niby co się stało kiedyś ale chodzi o to czy teraz odwala się coś niepokojącego. Chyba, że jednak chcesz się dowiedzieć tylko co się odwaliło te 30 sekund temu a reszta Cię nie obchodzi to "what happened"?
2. Użyłbym "could you hear it?"
@Licorio: na egzaminie Cambridge powinieneś użyć "were".
Nawet czast GPT odpowiedział:
Jakieś źródło na poparcie tej informacji?
Jak ja tęsknie za czasami kiedy ludzie nie powoływali się na czat GPT. To nie jest wiarygodne źródło informacji.
Z tym ogryzkiem będzie
@Licorio: każdy podręcznik ci to powie. Egzamin sprawdza czy znasz gramatykę, a nie czy używasz języka potocznego.
Ok boomer. Ja tęsknię za czasami jak ludzie chodzili do bibliotek po wiedzę, a nie wszystko brali z internetu.
A to ciekawe bo mój mówi, że zarówno "was", jak i "were" jest w porządku. Dodaje jedynie, że "was" może być postrzegane jako niepoprawne w amerykańskim angielskim. A potoczny język nie musi być niegramatyczny
@Licorio: na maturze z polskiego też używałeś potocznej polszczyzny czy raczej wzorcowej?