Wpis z mikrobloga

Allegro - czy wy wiecie że z perfekcyjnie działającej strony zrobiliście piekło UX z tą produktyzacją?

Z tego nie da się korzystać. Kupujący nie może nic znaleźć, a sprzedający na allegro notują spadek wyświetleń. Żeby tego było mało, z samego serwisu odechciewa się korzystać kiedy 1 ten sam produkt dzielony jest na 6 bo każdy sprzedający przypnie pod inny duplikat. A potem Allegro je grupuje (na głównej sortowanie po cenie NIE DZIAŁA XD)

Nie wiem kto to zaprojektował, potem testował, a potem zatwierdził.

Brawo.

#allegro #uxdesign #uidesign #korpo
  • 16
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@zxzsound a mi się podoba grupowanie bo w końcu nie mam 300 stron z tym samym produktem i tylko wybierasz najtańszy. Dzięki temu omijasz gro Januszy - więc jako user końcowy - wielka zmiana na plus
  • Odpowiedz
@zxzsound: Skoro to wprowadzili i nie wycofali to gwarantuje ci, że testy przebiegły z korzyścią dla allegro ( ͡° ͜ʖ ͡°), tak jak sam zauważyłeś jest to już duże korpo, sam dział researchu liczy tam dziesiąt osób.
  • Odpowiedz
@dzieju41 pewnie to kwestia przyzwyczajenia. A jeśli chodzi o wyświetlenia ofert… na moim przykładzie mogę powiedzieć, że kiedyś jak szukałem danego produktu to faktycznie trzeba było klikać po kilkudziesięciu ofertach, żeby znaleźć najtaniej. Teraz to są dwa, trzy kliknięcia. Wchodzisz w produkt, klikasz najtaniej ze smart i tyle - więc podejrzewam, że stąd pozornie mniejszy ruch na stronach ofert. Potem tylko sprawdzenie czy na stronie producenta nie jest taniej (nigdy nie
  • Odpowiedz
@zxzsound: problemem jest, jak nie szukasz konkretnego produktu, wtedy jesteś w czarnej dupie. Szukasz kopert D14 po prostu i c---a, nie obejrzysz wszystkich ofert tylko pogrupowane w jakieś abstrakcyjne produkty. Złem jest brak możliwości wyboru. Ale skoro im się opłaca to co my możemy. No ja mogę tyle, że od zmiany nie kupiłem nic na Allegro.
  • Odpowiedz
@Myszo: No masz rację, dla niektórych jest to lepsza opcja. Jednak czemu Allegro nie zostawi tak, jak było to do niedawna, czyli z możliwością rozłączania ofert lub ich grupowania? Wtedy sytuacją byłaby win-win-win.
  • Odpowiedz
@zxzsound: moim zdaniem jednym z problemów są Chińczycy co wbili jakiś czas temu z rozmachem na allegro. Ci idioci tworzą po sto takich samych aukcji i podpinają sto różnych produktów i przez to jest niezły b----l. Samo grupowanie jest ok, bo można je wyłączyć ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
tylko wybierasz najtańszy

@Myszo: a skąd wiesz że jest najtańszy? Tak się składa że mi tego nie wprowadzili, a mojej mamuśce już tak. I z ciekawości szukałem czegoś u siebie, i od razu miałem najtańsze, a szukałem w tym nowym systemie, i tego najtańszego nie bylo xdddd
  • Odpowiedz