Wpis z mikrobloga

W gorących jest wpis że 80% uczniów w szkołach średnich zrezygnowało z religii. Lekko mnie to uderzyło, bo pamiętam jak ja - nieco ponad 10 lat temu - będąc w ogólniaku złożyłem oświadczenie o rezygnacji z religii. Echo poszło po wszystkich nauczycielach xD a babka która uczyła mnie rok wcześniej tegoż przedmiotu przestała mi odpowiadać na "dzień dobry".
A tu proszę, dekadę później jest to standardem. No piękne czasy, piękne.
#szkola #religia
  • 126
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Dumle007: Mnie się kiedyś koleżanka pytała, czy nie będzie mi żal białej sukienki, a ja jej odparłam, że białą sukienkę można mieć na cywilnym, ale ja nie cierpię białych sukienek, więc nawet gdybym brała ślub katolicki, to raczej w czarnej lub czerwonej, jak Hinduski. Trochę się zdziwiła. ;)
  • Odpowiedz
@KasparowGaming: Niektóre szkoły łamią prawo i zapisują wszystkich na religię. Trzeba tego pilnować. W mojej okolicy dali świstek do zapisu, nie zaniosłam, więc dziecko nie chodzilo i jeszcze jakiś kolega. Przed komunią raczej większość dzieciaków chodzi, bo "prezenty" od rodziny czyli słynne "znikające koperty i łańcuszki", które rodzice chętnie przytulą.
  • Odpowiedz
@WpiszecokolwiekPDW: To mi przypomina, jak miałam niezłą bekę z młodego księdza w liceum, który się dziwił, że jestem uczciwa. Powiedziałam mu, że powinien częściej przebywać z ludźmi niereligijnymi, to spotka więcej uczciwych ludzi. :)
  • Odpowiedz
@Miecz12: Ja miałam tylko jedno okienko w tygodniu i to nie w każdym roku, w LO. W podstawówce chyba tylko 1 rok miałam okienko, ale wtedy była 1 godzina w tygodniu a nie 2. Na okienku odrabiałam lekcje, więc w domu już miałam wolne. Powiem ci, że mogłabym mieć takie okienko w szkole codziennie, w domu mi się było trudno zmobilizować, a w szkole bez telewizora bum cyk i wszystko
  • Odpowiedz
tw etyka w szkole jest, ale nie trzeba wybierać między jednym a drugim - nasz nie chodzi ani na jedno,

@CariesDentium: a to fajnie, że nie musi wybierać. Etyka z tego co słyszałem, to też często prowadzona była najczęściej przez księży /katechetki prowadzące religię.
  • Odpowiedz