Wpis z mikrobloga

Wychowywałem się na #harrypotter. W zasadzie dorastałem razem z bohaterami, bo tak mniej więcej ukazywały się tomy. Gdzieś w okolicach mojej 4 klasy podstawówki wyszedł Zakon Feniksa.

W każdym razie - postać Maggie Smith była dla mnie w całej tej serii taką babcią, której nigdy nie miałem.
Nie wiem dlaczego akurat ona, ale to właśnie z tą postacią byłem najbardziej zżyty.

Kilka miesięcy temu razem z dziewczyną urządziliśmy sobie maraton HP na TV. Oglądałem to i coraz bardziej dobijało mnie, że kolejni aktorzy już nie żyją. Obaj Dumbledorowie, Snape, Hagrid, nawet Vernon. Sprawdziłem wtedy w strachu czy Maggie Smith się jeszcze trzyma. Trzymała.

Nic to - naturalna kolej rzeczy, jestem jej i Rowling wdzięczny, że w trudnych okresach życia miałem możliwość uciec do książek czy filmów.

Dziękuję.

#maggiesmith #harrypotter
Wyrewolwerowanyrewolwer - Wychowywałem się na #harrypotter. W zasadzie dorastałem raz...

źródło: maggie-smith-harry-potter-jp-240927-9cdce6

Pobierz
  • 15
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Rozumiem, też wychowałem się na książkach i filmach z serii HP. Odczuwam wiekszą nostalgię do świata J K Rowling, niż do Star Wars, Indiany Jonesa czy Władcy Pierścieni.

Każdy kto ma więcej niż 30 lat, zaczyna tęsknić za czasami młodości, do tego co wtedy robił, co go interesowało. Doświadczenia i traumy zebrane przez lata, zmieniają nasze myślenie o świecie.

Te niesamowite rzeczy sprzed lat, dzisiaj wydają się proste i błache, niewarte uwagi.
  • Odpowiedz
Dlaczego to się wyświetla na głównej wykopu po ponad tygodniu od dodania wpisu?

@RaVo autor wysłał Białkowi 10 zł.
  • Odpowiedz
Sam po sobie zauważyłem, że jak wrócę do filmu, gry, muzyki, komiksu czy książki której nie ruszałem od 20 lat, napełnia mnie wspomnieniami o ludziach których już nie ma, o doświadczeniach, które ukształtowały mnie jako dorosłego, o decyzjach na które już nie mam wpływu..

@don-tadeo: Oj tak, byczku, mam identycznie... Na półce stoi moja stara kolekcja wszystkich tomów Harry'ego - trochę poniszczona (od wielokrotnego czytania), trochę pobrudzona. Gdy sięgam po
  • Odpowiedz