W Warszawie bezczelnie podniesiono koszt żłobków o 1500zł, akurat o tyle ile wyniesie dopłata na żłobek XD Wcześniej kosztem było tylko wyżywienie. A jeszcze parę tygodni temu posłowie PO awaryjnie gasili pożar jak kilka innych miejscowości gdzie rządziła KO podniosło ceny żłobków XD
Tymczasem minister finansów kiedy ma wyjaśnić wpływ dopłat na ceny:
zasiłek pogrzebowy nie bo podniesie ceny dopłaty do żłobków jak najbardziej mimo że podniosą ceny dopłaty dla deweloperuchów jeszcze jak ale cen nie podniosą
@wredny_bombelek Generalnie do tej pory było tak że Samorząd nie finansował prywatnych żłobków tylko utrzymywał i dotował samorządowe i lekko dotował publiczne. Od teraz Państwo dotuje tym babciowym również prywatne ;)
@wredny_bombelek: No tym się kończy dawanie dopłat na usługi prywatne zamiast dofinansowania publicznych. No ale na publicznych się nasi kochani przedsiębiorcy nie dorobią.
@wredny_bombelek żadnych dopłat do niczego, dla nikogo, żadnych dotacji na biznesy. Jedynie w skrajnych sytuacjach zapomogi czy mieszkania socjalne (spali się komuś dom, kobieta z małym dzieckiem straci męża w wypadku który był jedynym żywicielem, nagły wypadek gdzie nie jestes zdolny do pracy itd). Poza tym żadnego rozdawania pieniędzy dla nikogo, nic tak nie niszczy gospodarki, rynki, ludzi jak sztucznie w---------e pieniądze.
@wredny_bombelek: ja wiem, że fakt check nie wjechał wcale ale nikt realnie nie odczuje tych pieniędzy z podatników. To jest transfer pośredni pomiędzy państwem a gminami. Jeżeli tylko ma to lepiej wpłynąć na jakość w takich placówkach to jestem jak najbardziej za.
@wredny_bombelek nic nie podniesiono, tylko zmieniono źródło finansowania. Te nowe świadczenie DO 1500 zł trafia bezpośrednio do żłobków, kwota jest uzależniona od oficjalnej opłaty. Jednym z założeń tego świadczenia było też odciążenie budżetów samorządowych, które często sporo dopłacały do żłobków, w Warszawie były bezpłatne i nadal będą bezpłatne, po prostu 1500 zł będzie teraz szło z budżetu Państwa, Warszawa i tak dalej będzie dopłacać sporo, bo koszt na dziecko jest znacznie
@pottymouth: @Templar: Odczuje rodzic dziecka które urodziło się np. w styczniu. Jak skończy 3 lata dopłata się skończy i przez 8 miesięcy do wrzesnia będzie płacił to 1500+ za "publiczny" żłobek.
@Fenrisek Art.15.1 Ustawy „Aktywny Rodzic”: Świadczenie przysługuje rodzicom na dziecko, które uczęszcza do żłobka, klubu dziecięcego albo jest objęte opieką sprawowaną przez dziennego opiekuna, nie dłużej jednak niż do ukończenia roku szkolnego, w którym dziecko ukończy 3 rok życia lub w przypadku, gdy niemożliwe lub utrudnione jest objęcie dziecka wychowaniem przedszkolnym do 4 roku życia"
@Fenrisek: przecież to nieprawda. Świadczenie jest do końca roku żłobkowego w roku w którym dziecko kończy 3 lata z możliwością przedłużenia do 4 roku życia
@wredny_bombelek: to coś wolny rynek zawiódł. Jasne, ceny mogły nieco wzrosnąć, ale gdyby konkurencja działała jak Korwin przykazał to nie o równowartość doplat
@wredny_bombelek: do tej pory samorządy finansowały żłobki. Teraz to finansowanie przejmie państwo - w postaci tej dziwnej dotacji. Samorzady będą mogły dzieki temu sfinansować więcej miejsc w przedszkolach, do finansować szkoły, zapłacić więcej nauczycielom, albo po prostu dać po dużej hawajskiej dla każdego.
Jeżeli tylko ma to lepiej wpłynąć na jakość w takich placówkach to jestem jak najbardziej za.
@pottymouth: Pytałem dyrektorki u nas to mówi że nie wpłynie bo żłobek będzie dostawał tyle samo. Wcześniej całość dopłacało miasto, a teraz część kwoty pokryje państwo a część miasto.
Tymczasem minister finansów kiedy ma wyjaśnić wpływ dopłat na ceny:
zasiłek pogrzebowy nie bo podniesie ceny
dopłaty do żłobków jak najbardziej mimo że podniosą ceny
dopłaty dla deweloperuchów jeszcze jak ale cen nie podniosą
XDDDDD
#nieruchomosci #polityka
źródło: domanski
PobierzArt.15.1 Ustawy „Aktywny Rodzic”: Świadczenie przysługuje rodzicom na dziecko, które uczęszcza do żłobka, klubu dziecięcego albo jest objęte opieką sprawowaną przez dziennego opiekuna, nie dłużej jednak niż do ukończenia roku szkolnego, w którym dziecko ukończy 3 rok życia lub w przypadku, gdy niemożliwe lub utrudnione jest objęcie dziecka wychowaniem przedszkolnym do 4 roku życia"
Bardzo dobrze ze opłaty podnieśli
Zreszta, raczej na etapie konsultacji samorzady powinny juz o tym rozmawiac, kretyn by tego nie przewidzial po stronie rzadowej.
@pottymouth: Pytałem dyrektorki u nas to mówi że nie wpłynie bo żłobek będzie dostawał tyle samo. Wcześniej całość dopłacało miasto, a teraz część kwoty pokryje państwo a część miasto.