Wpis z mikrobloga

Wszedłem dziś na bbc.co.uk i widzę artykuł o kobiecie, która miała źle wykonaną operację plastyczną i ledwie uszła z życiem. Już w nagłówku rzuca się w oczy słowo “Polska”. Pomyślałem: poważna rzecz, ciekawe co piszą polskie media. No i nic nie znalazłem. Natomiast w brytyjskich mediach znalazłem artykuł o tym samym, tyle że z 2022 roku:
lincolnshirelive.co.uk

Sam artykuł z BBC jest tutaj, jednak na bbc.co.uk da się wejść tylko z Wielkiej Brytanii, ruch zagraniczny przekierowywany jest automatycznie na bbc.com.

Czy to w porządku, że instytucja taka jak BBC wstawia na głównej stronie artykuł o sprawie sprzed ponad dwóch lat i “straszy” Polską, gdzie operacje są kilka razy tańsze, ale są wykonywane niefachowo i zagrażają życiu? Poczułem się nieswojo widząc ten artykuł i po raz pierwszy zdecydowałem się coś tutaj napisać… Mam wrażenie, że Polska jest przedstawiana jako jakiś dziki kraj. Czy uważacie, że przesadzam i wszystko jest ok?

#wielkabrytania #bbc #manipulacja #antypolonizm #zdrowie
zaraz-wracam - Wszedłem dziś na bbc.co.uk i widzę artykuł o kobiecie, która miała źle...

źródło: IMG_0337

Pobierz
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@zaraz-wracam: Jak najbardziej "w porządku", to znaczy - moim zdaniem brytyjskie media mają nie tylko moralne prawo ale i obowiązek informować swoich obywateli o takich sprawach. Nie jest winą BBC, że nieudany/nieprofesjonalny zabieg został wykonany akurat w Polsce. W nowszym artykule nie ukrywają wcale daty zdarzenia.

Jedyne, co mogliby zrobić lepiej to ujawnić nazwę kliniki i podrzucić temat kolegom z Polski, żeby ktoś z naszych obywateli też się nie naciął.
  • Odpowiedz
@zaraz-wracam: Myślę, że większość zabiegów zagraża życiu i zdrowiu w jakimś stopniu, w tym segmencie, ale to jednak nie w PL, a w Turcji i innych takich krajach ludzie umierają w trakcie i po zabiegach. Polska jest tańsza niż UK, a Turcja tańsza niż Polska, a rynek ogromny
  • Odpowiedz
  • 0
@hoodoovoodoo: Dzięki za głos rozsądku. Nadal tylko wydaje mi się ciut nie w porządku umieszczanie Polski w nagłówku, jeśli piszą, że mają bardzo wiele takich przypadków, kilka na miesiąc, raczej nie wszystkie z Polski. Trochę kłóci mi się to z moim postrzeganiem polskiej i brytyjskiej służby zdrowia; nie sądzę, żeby nasza była jakoś dużo gorsza i nieprofesjonalna. Czy sytuacja z prywatnymi klinikami jest faktycznie taka nieuregulowana?
  • Odpowiedz
Nadal tylko wydaje mi się ciut nie w porządku umieszczanie Polski w nagłówku, jeśli piszą, że mają bardzo wiele takich przypadków, kilka na miesiąc, raczej nie wszystkie z Polski.

@zaraz-wracam: Może akurat Polska to popularny kierunek? Wiem, że dużo brytyjczyków (i Polaków mieszkających na stałe w WB) przyjeżdża na "kosmetykę" zębów, czyli to co u nas jest normalną, regularna wizytą u dentysty ;). W każdym razie, Emma o której głównie jest
  • Odpowiedz