Wpis z mikrobloga

Mirki, chciałbym wykonać szafę na wymiar tego typu. Chodzi głównie o to, że pralka i suszarka są „na podwyższeniu”. Zastanawiam się tylko jak to wygląda praktyce, bo przecież oba te sprzęty (szczególnie pralka przy wirowaniu) dosyć mocno „wibrują” - czy ma to jakiś wpływ na stabilność/trwalosc takiej szafy? Stosuje się jakieś specjalne wzmocnienia? #meble #meblenawymiar #stolarstwo #remontujzwykopem
magnussen - Mirki, chciałbym wykonać szafę na wymiar tego typu. Chodzi głównie o to, ...

źródło: Zdjęcie z biblioteki

Pobierz
  • 20
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@ChristianHorner dlatego właśnie pytam czy stosuje się tutaj jakieś specjalne rozwiązania typu grubsza płyta, inny sposób montażu itp. Chciałbym tak sobie to zrobić, ale nie chcę żeby po kilku miesiącach cała szafa się rozleciała.
  • Odpowiedz
@magnussen: IMHO ryzykowne, Nie bał bym się tego ustawić w stelażu zrobionego z klejonego drewna albo spawanych profili stalowych i jeszcze przykręconych do ściany albo "od podłogi" ale typowa szafa jest zrobiona z płyt wiórowych, łączonych na cieniutkie kołki. Wytrzyma 100kg na takiej półce ale to się szybko "rozklekocze" i rozpadnie.

Pamiętaj też, że spod prali często coś wycieka (bo się filtr zatka) - raz zaleje płytę i koniec, spuchnie
  • Odpowiedz
Jeżeli odpowiednio wypoziomujesz nie będzie problemu, możesz dodatkowo zamontować maty gumowe pochłaniające wibracje
  • Odpowiedz
@magnussen Jeszcze jedna opcja to taka, że szafa jest tylko obudową, a pralka stoi na osobnym pudle np. ze sklejki ze sztywnymi plecami i przegrodą, ale też bym postawił na podłodze dla świętego spokoju.
  • Odpowiedz
niestety nie wiem, na pewno dałbym nóżki tłumiące i dystanse z gumy żeby nie chodziła na boki,

@ChristianHorner: na rynku chyba nie ma żadnej pralki która fabrycznie nie ma nóżek tłumiących/gumowych w standardzie.

Pamiętaj też, że spod prali często coś wycieka (bo się filtr zatka)

@kwanty proponuje naprawić pralkę
  • Odpowiedz
przekonałeś mnie, w takim razie oba sprzęty staną na podłodze. Szkoda, bo podoba mi się tamto rozwiązanie, bardzo wygodne jest.

@magnussen: Poszukałem w sieci i (ku mojemu zdziwieniu) są pralki do zabudowy. Ale nie wiem czy są przeznaczone do stania powyżej czy muszą być na podłodze - poszukaj w instrukcji obsługi.

Zmywarki są przeznaczone do zabudowy i mają izolowane termicznie boki (żeby nie rozgrzewać szafek obok), są hermetyczne z tyłu/boku
  • Odpowiedz
proponuje naprawić pralkę albo zmienić producenta

@ksiak: Żona ma jakieś puchate swetry - zdarza się, że zapchają filtr i jak zapomnę o czyszczeniu filtra to się wyleje. To nie jest problem ale jakbym miał taką pralkę w szafie to jedno zalanie i szafa zrujnowana - to się po prostu może zdarzyć.

Tak samo ze zmywarką - tylko u mnie zmywarka ma zabezpieczenie. Pod spodem jest tacka z czujnikiem. Jeżeli coś
  • Odpowiedz
ona ma jakieś puchate swetry - zdarza się, że zapchają filtr i jak zapomnę o czyszczeniu filtra to się wyleje. To nie jest problem ale jakbym miał taką pralkę w szafie to jedno zalanie i szafa zrujnowana - to się po prostu może zdarzy

@kwanty: Jak wyżej, 15 lat, nigdy. Złe użytkowanie pralki najprawdopodobniej, ładowanie ponad stan itp.

Tak samo ze zmywarką - tylko u mnie zmywarka ma zabezpieczenie. Pod
  • Odpowiedz
Jak wyżej, 15 lat, nigdy.

@ksiak: No widzisz... czyli licząc nas razem, ryzyko wylania z pralki występuje w 50%. Wystarczy raz i szafka jest zniszczona.
  • Odpowiedz
@magnussen ja od razu mam wizję w głowie. Pod pralką podwójnie płytę 18mm dać, ale szafę skręcić z dwóch części. Dolną która będzie trzymała pralkę, żeby leżała przykręcona na bocznych a nie jak na fotce na kątownikach czy jakimś ukrytym systemem
Pic rel xd
klokupk - @magnussen ja od razu mam wizję w głowie. Pod pralką podwójnie płytę 18mm d...

źródło: Zdjęcie z biblioteki

Pobierz
  • Odpowiedz