Wpis z mikrobloga

#ciekawostka dla fanów #motoryzacja
Od marca tego roku mam #ford #kuga Graphite Tech Edition Hybryda 2.5 litra AWD 190KM a od Maja #toyota #rav4 Executive 2.5 Litra Hybryda AWD 222KM
Ford do tej pory przejechał 7686KM i spalił prawie 580 litrów benzyny, co daje średnie spalanie na poziomie około 7.5 litra na 100 KM
Toyota pokonała do tej pory 7753 KM i spalila 532 litry paliwa, co daje średnia 6.8 litra na 100 KM
Ford jest lepiej wyciszony, ale ma mniejszy bagażnik i jest o wiele bardziej "zamulony", choć ma wyraźnie sportowe zawieszenie (jakby w SUVie to było potrzebne)
Toyota ma za to koszmarne wyciszenie, jednak porównując ma o wiele większy bagażnik i jest wygodniejsza dla dzieci + ma wentylowane fotele w tej wersji, czego w Fordzie nie dalo się zamówić no i jest lepsza na gorszy teren, że względu na większe balony na felgach.
Kuga była jedynie raz nad morzem ze Śląska- było to w marcu i raz w Poznaniu, natomiast RAV4 w tym czasie zaliczył 3 podróże na Mazury i z powrotem - wszystko z prędkościami autostradowymi i jazda najszybciej jak limit pozwala. Oba auta przy tych wyjazdach zawsze miały załadowany bagażnik pod dach, ale Toyota raz wiozła też wypelniony po brzegi box dachowy.
Konkluzja - jak chcesz niższego spalania i nie przeszkadza Ci hałas, za to wolisz komfort - bierz RAVke. Jak lubisz jak auto klei się lepiej do drogi, jest cichsze to bierz Forda
  • 19
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

i nie przeszkadza Ci hałas, za to wolisz komfort

@OrgStJones: czyli co? nie przeszkadza mi hałas ale wole komfort? to jakos nie współgra ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Ford do tej pory przejechał 7686KM i spalił prawie 580 litrów benzyny, co daje średnie spalanie na poziomie około 7.5 litra na 100 KM

Toyota pokonała do tej pory 7753 KM i spalila 532 litry paliwa, co daje
  • Odpowiedz
@bruhh 330e to plugin - nie ma co porównywać. RAV4 w pluginie z resztą ma więcej koni od tej trójki ( ͡° ͜ʖ ͡°)
I tak moim zdaniem dużo Ci pali jak na tę 3.5 - teoretycznie mógłbyś bezemisyjnie jeździć. Mówisz o spalaniu z pełną czy pusta bateria?
Jak dla mnie spalanie takiego kloca jak te suvy do tego bez żadnego turbo to jest bajka.
Z resztą
  • Odpowiedz
  • 0
przynajmniej jakoś jeździ

@jempierozki: No właśnie to nie jest takie super przyjemnie, zwłaszcza na poprzecznych nierównościach - pomimo wielowahaczu. Poza tym jak ktoś ma długie nogi to jest trochę problem z siedziskiem kugi - dla mnie jest pzrynajmniej 5 cm za krótkiei moje nogi się męczą jadąc na dłuższą trasą, niż nie daje regulacja fotela, zawsze ta prawa noga jakoś tak podkurczona dziwnie. Na jeździe testowej człowiek tego nie wyłapie,
  • Odpowiedz
  • 0
@demongod: hej!
Mogę dodać, że chyba mam problem z termostatem w Kudze. Oddałem na serwis i się dowiem czemu samochód się nie dogrzewa poniżej temperatury zewnętrznej 5 stopni.
Korzystając z poradników z YouTube rozebrałem drzwi Toyoty i wygłuszenie maski i je poprawiłem (dodałem od nowa). Rezultaty są świetnie. Auto jest o wiele cichsze i bardzo przyjemnie się jeździ.
Kuga wciąż ma lepszą kierownice niż RAV4 wersja executive.
Oba mi się
  • Odpowiedz
@OrgStJones: Dzięki!
Mi niestety przeleciała świetna okazja na Kugę w wersji Active X z placu ze wszystkim oprócz AWD za 175 : (. Zdecydowałem się jednak pozostać przy kudze i wsiąść ją bez tego pakietu z matrycami za 168. Niestety RAV4 cenowo odlatuje bardzo daleko od kugli bo jej ceny zaczynają się od 175 za najbiedniejszą wersje i nie ma żadnej opcji rabatowych : (. Rav4 w bliżniaczej wersji wyposażenia
  • Odpowiedz
  • 0
@demongod: nie ma sprawy :) ogólnie dostałem info z serwisu, że wszystko z termostatem dobrze, temperatura tak lata na wskaźniku ze względu na potrzebę dogrzania baterii. Szkoda, matryce są po prostu świetne. Ale samo auto też świetne wozidlo, nawet bez nich. Polecam z czystym sumieniem. Jeszcze nigdy korki nie były tak przyjemne jak w tym samochodzie ;)
Tylko nie polecam korzystać z auto holda przy parkowaniu - moim zdaniem za
  • Odpowiedz
  • 0
@OrgStJones: Czy mógłbyś podesłać te filmiki z Youtube które pomogły Ci tak dobrze wygłuszyć Ravkę? Też mam Rav4 i mnie to wkurza, a ceny rzędu 10k za wyciszenie to przesada. I jeśli można wiedzieć - ile Cię to kosztowało i ile zajęło? Z góry dzięki!
  • Odpowiedz
  • 0
@OrgStJones
Mam pytanie, bo zastanawiam się nad kupnem rav4 lub Kugi. No i znalazłem taką Kuge hybryde FHeV 2.5 z 2022r z przebiegiem 130k. Wydaje się spoko, ale martwi mnie jedna rzecz. Brak blokady klapki od wlewu paliwa... teoretycznie nic nie idzie wlac do środka, ale może być ktoś wścibski, kupić sobie przejściówkę i w nocy wlac jakiegoś dziadostwa. Ty to sobie jakoś zabezpieczyłeś czy nie zwróciłeś na to uwagi?
  • Odpowiedz
  • 0
teoretycznie nic nie idzie wlac do środka, ale może być ktoś wścibski, kupić sobie przejściówkę i w nocy wlac jakiegoś dziadostwa. Ty to sobie jakoś zabezpieczyłeś czy nie zwróciłeś na to uwagi?

@lukwac: Wiesz - zależy czy masz jakichś "fajnych" sąsiadów - ja miałem Focusa, jak i teraz tę Kugę i powiem Ci, że nawet nie pomyślałem, że ktoś mi to może otworzyć i grzebać.
Z kolei słyszałem, że wersje
  • Odpowiedz
  • 1
@kzw: A jeszcze zapomniałem - w tych filmikach oni chyba odpinają klamki od żyłek - nie trzeba tego robić - wystarczy je wyjąć przez otwór w plastiku.
A do ściągania tych plastików z drzwi warto mieć 2 osobę jak nie czujesz się pewnie z manualnymi pracami - kabelek od sterowania oknami jest mega krótki i odpina się go w śmieszny sposób niż można się spodziewać - to nie mała wtyczka
  • Odpowiedz