Wpis z mikrobloga

Przygarnąłem około 5 miesięcznego szczeniaka, ogólnie jest pozbawiony agresji do ludzi, zwierząt jak i dzieci ale jest jeden mały problem - jak widzi psa od razu ciągnie się do niego, po szczepieniach pozwoliłem zapoznać się no i tu zaczynają się schody:
Nie atakuje tylko się bawi, ale po jakimś czasie inny pies ma dość i sobie zwyczajnie idzie to on wtedy staje dęba, szczeka i piszczy a jak go trzymam (za szelki, bo trzymając za smycz potrafi w powietrzu zrobić salto i spaść na grzbiet) potrafi chapnąć w dłoń, jak takie coś ugryźć żeby oduczyć go takiego zachowania? Obawiam się, że pewnego dnia trafi psa który nie będzie czegoś takiego tolerować
#szczeniaki #psy #pies
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Mistborn spotkania i spacery ze spokojnymi, stabilnymi psami, jak najwięcej i jak najczęściej póki jest szczeniakiem. Inny pies nauczy go więcej niż człowiek (może go też nauczyć tych złych rzeczy, dlatego ważne aby były to miłe psy)
  • Odpowiedz
@Mistborn: jak wyżej, zapewnić mu normalne kontakty z psami, które mu postawią granicę. Jak inny pies nie da rady, to ty musisz to zrobić spokojnie i konsekwentnie - bez szarpania, darcia się, czy walki. Blokujesz psa (ciałem, trzymając za smycz, szelki, cokolwiek), ale bez odciągania, blokujesz i czekasz aż się uspokoi, dopiero wtedy zwalniasz, a jak się nie uspokoi, to odchodzisz.
Ale ważne, żeby inne potrzeby pies miał spełnione, w
  • Odpowiedz
  • 0
@kukuszka: Mam możliwość pójścia z nim na spacer z psem znajomych, ale to dość poważny pies, jak mój przegnie to zostanie szybko skarcony
@r__k Krzyczeć czy stosować siły nie stosuje, natomiast żeby go uspokoić zwykle brałem go na ręce, wtedy w sekundę jest spokój
  • Odpowiedz
@Mistborn: no i branie na ręce niczego psa nie uczy, on się musi sam uspokoić, ty możesz z nim odejść, ale najważniejsze, żeby nauczył się samodzielnie regulować emocje
  • Odpowiedz
@Mistborn to bardzo dobrze. Szybko nauczy się żeby nie przeginać. Jeśli tamten pies zachowuje się fajnie w stosunku do ludzi i innych psów i chciałbyś żeby twój pies zachowywał się podobnie, to spotykacie się jak najczęściej
  • Odpowiedz
  • 2
@kukuszka: Spróbuje, a metoda z psami faktycznie działa - dziś pobiegał sobie z jamnikiem to w końcu sam odpuścił, i nawet nie spojrzał się na 2 kolejne tak się wymęczył ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz