Wpis z mikrobloga

takie pytanie ktoś kojarzy jaki jest realny koszt remontu mieszkania 46m^2 w starym budownictwie? dostałem w spadku mieszkanie i jest tam wszystko do zrobienia (nowe instalacje, wylewka, równanie, okna, parapety no dosłownie wszystko bo ostatni remont 30 lat temu był XD), na necie ceny są rózne od 1000 zł do nawet 4k (XD) za metr. Nie ma c---a, że tyle zapłacę, część rzeczy zacząłem już sam (zrywanie kafli, podłóg) i pewnie ściany też bym dał radę samemu coś tam podłubać, bo sufit to będzie podwieszany. Orientuje się ktoś jakie są realne ceny remontu generalnego? To nie ma być jakaś giga o------a chata bo ten blok ma ponad 60 lat i czy ktoś ze #slask ma jakąś polecaną ekipę? Liczyłem na zamknięcie się w okolicach 2k za metr czyli kredo realnie pewnie na 120k bo kij wie co wyjdzie w trakcie remontu, ewentualnie myślałem nad sprzedażą, bo mieszkania w tej okolicy z tym samym metrażem do remontu zaczynają się od 230-240k co według mnie i tak jest srogą odklejką

#nieruchomosci #remontujzwykopem
  • 14
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Damian_prosze_cie: Jak jesteś gotowy na trochę własnej roboty i nie musisz kupować modnych krzeseł po 3k za sztukę oraz nie wliczasz TV za 10k do kosztów remontu, to spokojnie w 120k się zamkniesz.
  • Odpowiedz
@Damian_prosze_cie: na remont mieszkania 3 lata temu wdałem jakieś 100k, 63m2, miasto powiatowe, ściany, podłogi, wszystkie instalacje, 2 łazienki + agd + kuchnia na wymiar + trochę mebli. Z tego 20k dla wykonawcy ale to były źle wydane pieniądze ;)
  • Odpowiedz
@virusriddle: taki jest plan, doprowadzenie mieszkania do stanu gołego i fachowcy tylko na wylewkę, wymianę instalacji gazowej i hydraulik
@Anien j.w
@AdamMechanik 35k? to giga tanio, miał jakichś znajomych co mu to ogarnęli za takie pieniądze?
@wiesiu2 no ale to było 3 lata temu i też znalezienie ekipy, która nie bedzie leciała w c---a na każdym kroku to chyba trudne zadanie XD
  • Odpowiedz
mój brat ostanio robił totalny remont w kawalerce 30m2 i całość zamknął w 35k z szafami pod wymiar

nie liczę telewizorów czy innych pierdół, taka podstawa

@AdamMechanik: tu typ musi zrobić instalację hydrauliczną (hydraulik pewnie weźmie z 200 za punkt), trzeba położyć PEXY i kanalizację. Zrobić wylewki, kable do elektryki i instalację. Wymienić okna, drzwi wejściowe. Na ścianach i suficie regipsy. MNÓSTWO ROBOTY

Sam wykończyłem mieszkanie ostatnio i wyszło mi
  • Odpowiedz
@Damian_prosze_cie: w 2019 robiłem remont mieszkania 50m2, wrzucony granat skute wszystko, wyburzone wszystkie ścianki działowe, nowa hydraulika, elektryka, łazienka kuchnia. ~60k wyszło do 'stanu deweloperskiego' podłogi, sufity, łazienka, gniazdka, stolarka (wszystko na wymiar, mobilne meble to tylko stół kanapa, łóżko i biurko) całe agd i rtv oraz klima domknęły budżet na 160k

Ale istotne jest że mam terz elektryke zrobioną na 50m2 tak że deweloper by tymi drutami obłożył 4
  • Odpowiedz
@Damian_prosze_cie: teraz kończe mieszkanie 100m2 w starej ponad 100 letniej kamienicy i na materiał poszło ok. 35koła (płyty, stelaże, siatki, gładzie, farby, elektryka, wod-kan) ile inwestor dał za swój materiał to nie wiem ale pewnie też ko 30 koła(płytki, panele, drzwi, okna) :) + 50 koła robocizna
  • Odpowiedz