Wpis z mikrobloga

@NKPL: ma chazryme Rishiego czyli zerowa.

@Eliade nie ufam Starmerowi ale bardziej sie UK nie dalo spierdlioc niz to zrobili Torysi wiec gorzej juz byc nie moze, zoabczymy za kilka lat co i jak! O Reform i o Faragu nawet nie chce mi sie pisac bo to kermit jest jednym z njagorszego sortu populistow.
  • Odpowiedz
nie dalo spierdlioc niz to zrobili Torysi

@DrGreen_2: da się.
Już powiem Ci, bo jestem w temacie edukacji prywatnej - chociażby podwyżka o 20% vat powoduje to, że ludzie z niższej klasy średniej zabierają dzieci ze szkół prywatnych, i szukają miejsca w szkołach publicznych. Czasem bez skutku, bo tych miejsc nie ma.
  • Odpowiedz
@asique: ile jest tych ludzi co to robia? to miala byc akcja taka aby zmusisc rzad aby tego nie robic (widzialem jak ktos chcial cos takiego organizowac). Wtapie aby takich ludzi bylo duzo. Nie widze nic zlego w 20% VAT dla szkol prywatnych.
  • Odpowiedz
@DrGreen_2: No ja widzę. Może dlatego, że ci sami ludzie płacą w podatkach za usługę edukacji publicznej, z której nie korzystają, więc odciążają system, a potem jeszcze dostają pakiet w postaci podatku za odciążanie systemu.
Sami mieliśmy syna w prywatnej szkole i było tam sporo rodziców, którzy ledwo ledwo opłacali czesne za szkołę. Teraz zaczynają rezygnować i dzieci wracają do publicznych szkół. Nawet był na ten temat artykuł :)
  • Odpowiedz
@asique: zawsze bedzie maly % ludzi nie zadowlonych, ten maly % ktory przeniesie swoje dzieci do szkol publicznych nie pogorszy ich jakosci az tak bardzo, a miedzy czasie bedzie wiecej funduszy na szkoly publiczne. Nie da sie zadowolic wszystkich.
  • Odpowiedz
@DrGreen_2: no, ale to nie jest mały procent. Mały procent to jest tych bogaczy, którym nie robi to różnicy. Większość to jest właśnie ludzie, ktorzy zarabiają na tyle, żeby pokryć rachunki za szkołę, zwłaszcza, jak mają więcej niż jedno dziecko. I piszę to jako insider, bo byliśmy w prywatnej szkole i mamy znajomych w innych prywatnych szkołach, którzy mówią o tym samym. Jest także część osób, którzy dostają dofinansowanie ze
  • Odpowiedz
@asique: jaki to jest wiec % w sklai kraju? Sa dane na ten temat? Ja kompletnie rozumiem o co Ci chodzi, i gdybym mial dziecko teraz w prwyatnej szkole, i nie zarabiajac milionow- to tez bylbym wkurzony!

I nie jestem jakis zagorzalym fanem nowego PM - nie uwazem tez za dobre odbieranie emerytom jakis doplat do ogrzewania w zimie! Moim zdnaiem rzad lewicowy powinien sie zabrac przede wszytskim za ogromne
  • Odpowiedz
@DrGreen_2: a około z 55% ludzi, którzy mają dzieci w szkołach prywatnych obecnie. My akurat przeczuwaliśmy, że tak będzie i to (oraz inne powody typu wtrącanie sie ofstedu i nachalna propaganda lgbtkfkdsjldj+) były przyczyną rezygnacji na rzecz edukacji domowej.
Teraz czekamy aż się dopieprzą do Home Ed, bo już chcieli robić jakieś rejestry, zeby zwiększyć procent obecności w szkołach ::clown::
  • Odpowiedz
@DrGreen_2: znalazłam jakiś artykuł, do którego teraz nie mam dostępu. Zrobili ankietę w szkołach prywatnych. To się mniej więcej pokrywa z tym, jak rozmawiam z znajomymi ze szkół prywatnych. Sorry, ale 20% większe czesne w ciągu roku szkolnego to nie jest coś, co przejdzie łatwo. W większości szkół czesne rośnie na początku roku szkolnego tak czy inaczej, i ludzie sa na to przygotowani. Jeszcze inne źródło mówiło o 13%, którzy
  • Odpowiedz