Wpis z mikrobloga

Zasilacz UPS czy zasilacz buforowy i #pytanie o łączenie akumulatorów.
Cześć, chciałbym zapewnić zasilanie bezprzerwowe dla monitoringu i rutera.
rejestrator PoE 52V, access point 48V, ruter 12V. Ogólnie 150W jest już z nadmiarem.
Mam dwie opcje:
1. UPS i oryginalne zasilacze. Ta opcja będzie prostsza, ale dużo gorsza sprawność, bo trzeba zasilić falownik w ups.
2. Zasilacz buforowy (myślałem o 24 voltowym) + przetwornice. Myśle, że tutaj będą mniejsze straty.
Mam używany UPS bez akumulatora. Teraz kupię 2 akumulatory 12V i podłącze je równolegle. Dzięki temu w przyszłości będę mógł połączyć je szeregowo (24V) i zastosować zasilacz buforowy. Co o tym myślicie?
#elektronika #kamery #monitoring #cctv
  • 4
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@wojak150: jak rejestrator to UPS ktory moze przez siec bezpiecznie wylaczyc rejestrator - jak nie bedzie pradu dluzszy czas to taki UPS moze przy niskim poziomie baterii poprosic rejestrator zeby sie wylaczyl zamiast po prostu yolo i ryzykowac ze akurat zapisywalo sie na dyskach jakies nagranie i pozniej musisz odbudowac macierz
  • Odpowiedz
@wojak150: Zdecydowanie lepsze wyjście to zasilacz buforowy 24V + przetwornica step-up na 48 do zasilenia switcha wraz z kamerami. W małych rejestratorach nie ma żadnych macierzy, zwykły system plików ext2/ext3 który jeszcze nigdy mi się nie wysypał przy nagłym zaniku zasilania. UPS w którym będziesz miał 2x 12V 9 Ah podziała na pusto z 20 minut i akumulatory wyładuje a gdzie jeszcze obciążenie. Buforowy pociągnie spokojnie z 5 h z
  • Odpowiedz