Wpis z mikrobloga

chcę sobie złożyć zestaw do wspinaczki, asekuracji, budowania stanowisk itp. i mam pytanie jaki zestaw karabinków powinienem mieć?
mam jednego zakręcanego HMSa, którego używam wraz z kubkiem podczas asekuracji drugiej osoby na ściance. wiem że będę potrzebował kilku(nastu) ekspresów (czyli 2 karabinki połączone taśmą), ale co jeszcze będzie mi potrzebne np. do budowania stanowiska górnego?
gdybyście mogli mi podać taki zestaw must have byłbym wdzięczny
#wspinaczka #outdoor
  • 4
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@smokzabojcaludzi: Zależy jaką metodą budujesz stanowisko zjazdowe. Ja się uczyłem na dwóch ekspresach i HMS. W takim wypadku na drogę biorę tyle eksów ile jest przelotów + 2 dodatkowe + hmsa.
  • Odpowiedz
@smokzabojcaludzi: w pierwszej kolejności to zamieniłbym kubek na grigri do asekuracji. Chyba najczęściej do budowy stanowiska wykorzystuje się 3 HMSy + taśma 60-80cm. Warto też wiedzieć jak i mieć rzeczy na wypadek samodzielnego zjazdu. Do tego potrzeba czegoś do autoasekuracji, albo odpowiednio przygotowana taśma jak wyżej, tylko może bardziej 80 cm lub opcja, którą bardziej polecam - np. taka lonża oraz dodatkowo 3 HMSy, kubek i kawałek repsznura do blokera
  • Odpowiedz
@smokzabojcaludzi: A to na wspinaczkę sportową? Jak tak, to stanowisko z dwóch eksów spokojnie zlożysz, ale dobrze mieć też HMS, jeśli masz zamiar wędkować + aby wpiąć kluczkę podczas przewiązywania. Ja mam dodatkowo zawsze przewiązaną taśmę w uprzęży z HMS, aby się szybko wpiąć w stanowisko bez konieczności gmatwania z ekspresami, taka tymczasowa lonża.
Na wędce warto też mieć wpiętego eksa poniżej stanowiska z liną, jak chcesz mieć 200% bezpieczeństwa
  • Odpowiedz
@smokzabojcaludzi: jeśli chcesz asekurować partnera z górnego stanowiska to 3xHMS + przyrząd typu ATC guide/Reverso/Pivot (z oczkiem) - na pivocie najłatwiej jest opuścić partnera jeśli nie daje rady. Jeśli chcesz robić tylko sportowe drogi jednowyciągowe w Polsce to w sumie ekspresy na razie wystarczą i możecie działać w skałach (tylko przećwiczcie przewiązywanie).
  • Odpowiedz