Aktywne Wpisy

sildenafil +290
W latach 2020-2024 do NFZ odprowadziłem 38 971,71 zł w postaci składek zdrowotnych.
W tym samym okresie naraziłem Fundusz na refundację kosztów leczenia w wysokość 2001,15 zł
Gdy chciałem zarejestrować się w systemie publicznym do specjalisty ze skierowaniem od lekarza POZ otrzymałem termin wizyty na kwiecień 2026. Poszedłem prywatnie wydając 280 zł, przy czasie oczekiwania na wizytę 4 dni.
Gdybym miał te 36 970,56 zł na swoim koncie zamiast na zamrożonym “wspólnym” z
W tym samym okresie naraziłem Fundusz na refundację kosztów leczenia w wysokość 2001,15 zł
Gdy chciałem zarejestrować się w systemie publicznym do specjalisty ze skierowaniem od lekarza POZ otrzymałem termin wizyty na kwiecień 2026. Poszedłem prywatnie wydając 280 zł, przy czasie oczekiwania na wizytę 4 dni.
Gdybym miał te 36 970,56 zł na swoim koncie zamiast na zamrożonym “wspólnym” z

źródło: IMG_2709
Pobierz
Ksiega_dusz +3
Co myślicie o programiście 8 lat doświadczenia, który na rekrutacji na etapie live-coding do kontraktornii wykłada się na tym zadaniu - wrzucony screenshot. Nie można było korzystać z czatu GPT, czas na zadanie to była 1h 15 min.
Czy dałbyś to radę zrobić na rekrutacji?
#pracait #programowanie #programista15k #programista25k #java #korposwiat #agh #studbaza #politechnikapoznanska
Czy dałbyś to radę zrobić na rekrutacji?
#pracait #programowanie #programista15k #programista25k #java #korposwiat #agh #studbaza #politechnikapoznanska

źródło: Zrzut ekranu 2025-04-04 114308
PobierzOdpowiedz
- Dałbym to radę zrobić na rekrutacji 34.8% (168)
- Nie dałbym rady zrobić tego na rekrutacji 19.0% (92)
- Nie jestem programistą i nie muszę robić fikołków 46.2% (223)
Mireczki, proszę o poradę finansową bo ciekawa sprawa się wydarzyła.
Pół roku temu zmarła moja babcia, ostatni z rodziców moich rodziców. Teraz podczas ostatecznego sprzątania mieszkania przed sprawą spadkową moja mama i jej brat (jedyne dzieci babci) znaleźli w schowku między sypialnią a kuchnią 200 tys. złotych w gotówce.
Teraz szok, bo nikt nie podejrzewał, że babcia miała w ogóle nagromadzone takie pieniądze. Może ciułała przez lata, może w ostatnich latach wygrała w totka, bo zdarzało się jej jakieś kupony puszczać. Zmarła dość nagle, w sensie szybko trafiła do szpitala, a tam już nie zawsze była w pełni swiadoma, więc nie zdążyła nawet z nikim się podzielić wiedzą o tych pieniądzach ani ich przeznaczeniu.
Pytanie, jak taką sumę "ulegalnić"? Za życia babci rozwiązało by się darowizną, jeśli chciałaby to komuś darować, a teraz nie ma już darującego. A jeśli potraktować to jak znaleźne, to niestety jest od tego podatek.
Doradźcie, co byście pokminili.
#nieruchomosci #pytanie #pieniadze #mieszkanie
─────────────────────
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: digitallord
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim
Opcja 1. Nie wpłacać pieniędzy do banku, niech każdy spadkobierca trzyma gotówkę. Wydawać na życie tylko pieniądze z kupki, a pieniądze z pensji pozostawiać na koncie bankowym niewypłacone. To może zając trochę czasu, zależy od kosztów życia każdego ze spadkobierców, ale w końcu się opróżni kupkę do zera a kasa na koncie będzie w pełni opodatkowana.
Opcja 2. Fikcyjna umowa pożyczki od zaufanej