Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Mireczki, proszę o poradę finansową bo ciekawa sprawa się wydarzyła.

Pół roku temu zmarła moja babcia, ostatni z rodziców moich rodziców. Teraz podczas ostatecznego sprzątania mieszkania przed sprawą spadkową moja mama i jej brat (jedyne dzieci babci) znaleźli w schowku między sypialnią a kuchnią 200 tys. złotych w gotówce.

Teraz szok, bo nikt nie podejrzewał, że babcia miała w ogóle nagromadzone takie pieniądze. Może ciułała przez lata, może w ostatnich latach wygrała w totka, bo zdarzało się jej jakieś kupony puszczać. Zmarła dość nagle, w sensie szybko trafiła do szpitala, a tam już nie zawsze była w pełni swiadoma, więc nie zdążyła nawet z nikim się podzielić wiedzą o tych pieniądzach ani ich przeznaczeniu.

Pytanie, jak taką sumę "ulegalnić"? Za życia babci rozwiązało by się darowizną, jeśli chciałaby to komuś darować, a teraz nie ma już darującego. A jeśli potraktować to jak znaleźne, to niestety jest od tego podatek.

Doradźcie, co byście pokminili.

#nieruchomosci #pytanie #pieniadze #mieszkanie

· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: digitallord
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim

• 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Taktyk, bo u mojej ciotki będę musiał wszystko pruć w mieszkaniu, aż będę pewny że to wszystko ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@mirko_anonim offtop - na c--j emerytom 14 czy inne 15stki skoro w miarę często słychać o przypadkach jak wyżej? Co chwilę u mnie w miejscowości 60k mieszkańców czytam w lokalnych mediach, że babka się dała zrobić na wnuczka i straciła 20/30k...
  • Odpowiedz
@stuparevic: 20 tys? To jakaś biedaczka xd U mnie w mieście to kilka dni temu baba 700 tys straciła xd, a wcześniej to też po kilkaset tysięcy. A podobno emeryci tacy biedni, ja to w życiu bym w biedną emerytkę nie uwierzyła xd
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Niech się podzielą po połowie i dadzą w darowiźnie swoim dzieciom. Nikt się nie będzie zastanawiał, skąd wzięli po 100k, bo to kwota, którą realnie mogli odłożyć przez całe życie, a że odkładali do skarpety......
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Fajnie, gratuluje. Opcje są jakie są.

Opcja 1. Nie wpłacać pieniędzy do banku, niech każdy spadkobierca trzyma gotówkę. Wydawać na życie tylko pieniądze z kupki, a pieniądze z pensji pozostawiać na koncie bankowym niewypłacone. To może zając trochę czasu, zależy od kosztów życia każdego ze spadkobierców, ale w końcu się opróżni kupkę do zera a kasa na koncie będzie w pełni opodatkowana.

Opcja 2. Fikcyjna umowa pożyczki od zaufanej
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: jak to podziela po połowie to będzie 100k na osobę. To jest kwota która ludzie spokojnie oszczędzają w skarpecie. Jak pójdziecie z tym do banku to powyżej 15k euro bank ma obowiązek zgłosić wpłatę skarbówce i zawsze to zrobi. Radzę więc trzymać w gotówce. Jak chcecie to zrobić 100% legalnie lub kupić nieruchomość w gotówce za 200k to idźcie z tym do radcy prawnego. Pewnie są jakieś rozwiązania takich
  • Odpowiedz
@paraeagle: ale przecież jeśli jest tylko Twoja matka i jej brat - to oni są spadkobiercami (jeśli nie było testamentu). Idą do notariusza robią notarialne stwierdzenie nabycia spadku i dział spadku, składają druk do urzędu skarbowego o spadku (są w zerowej grupie podatkowej, więc nie płacą podatku), w którym wpisują majątek i po sprawie.
  • Odpowiedz