Wpis z mikrobloga

Zauważyłem, że problem z kelthuzem w sprawach libertarianizmu i ogólnie całego wolnościowego uniwersum jest taki, ze przyjrzałem się jego filmom i przyznam się facet potrafił na zmianę popierać to co krytykował.
Najpierw, głównie w radiu żelaza krytykował konserwatyzm ( i słusznie), oraz wszelkie państwowe aspekty. Potem co prawda nadal był akapem (jakkolwiek to słowo nie zabrzmi ironicznie, bo moda na akapy i anarchizmy to max najpóźniej 2020 rok) to nagle głosił Hoppego, że liberalni libertarianie to pedolibki, że pora zaorać śmieszków, że so to speak i inne frazesy będące bliskie memicznej nomenklaturze.
Obecnie znowu jedzie po hoppem (jedyny plus, bo hoppe jest strasznie komuniarystyczny społecznie), ale za to stał się mocno propaństsowy.

Tak naprawdę co piszę to w sumie niszowa refleksja jeszcze bardziej niszowego nurtu, bo bard z Kielc raczej ma za sobą czasy swojej świetności, co widać po ilości komentarzy pod jego filmikami, ale ogólnie w Polsce cały ruch wolnościowy przypominał danie sterdyów kalece. Od korwina w latach 90, po libertariańską piwnicę (bo konfederacji się nie liczy, bo już pis jest bardziej wolnościowy niż konfa)

#kelthuz #libertarianizm #akap
Jarkendarion - Zauważyłem, że problem z kelthuzem w sprawach libertarianizmu i ogólni...

źródło: wp7207256

Pobierz
  • 22
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Jarkendarion no cóż...

ciężko wspominać o jakiejś "modzie" na libertarianizm - skoro coś było niszowe tak, że ciężko wyróżnić kiedu było najszersze zasięgowo; może było nośne wtedy gdy bardziej KNP się kojarzył niż libertarianizm per se /będący jeszcze węższym terminem/

Z tym krytykowaniem i na odwrót coś jest na rzeczy, bo sam pamiętam jak najpierw zachęcał do głosowania na konfę i nie widział innej opcji - a później beształ równo za potworki jakie
  • Odpowiedz
@Jarkendarion: Kelthuz się miota i sam nie wie czego chce tak naprawdę. Jego Asperger szuka jednego obiektywnie poprawnego modelu rzeczywistości żeby wiedzieć na jakich zasadach funkcjonować, ale że takiego modelu nie ma i każda wizja ma swoje plusy i minusy to chłop orbituje od sasa do lasa nagrywając coraz bardziej agresywne i sfrustrowane polemiki.

ogólnie w Polsce cały ruch wolnościowy przypominał danie sterdyów kalece.

@Jarkendarion: Tak, najśmieszniejsze było
  • Odpowiedz
@PfefferWerfer i tak i nie. Kierownictwo może trafiać się często tym którzy oczarowali mocodwaców swych, bądź są tymi ekstrawertykami którzy wcale tacy jakościowi w tym nie-racjonalnym świecie NIE są...

...jednakże wciąż można być wyrosłym z korwinizmów LIBEM, który czuje, iż jednak lepsze takie rządy niż socjalizm/f-----m, gdzie jest "dokładnie na odwrót" w tym żarcie o wyzyskiwaniu człowieka, gdzie ustrój ekonomiczny jest mniej efektywny i mniej rzeczy i tobie i normikowi będzie
  • Odpowiedz
  • 0
@wygolony_libek-97: Wiesz, jakbyś z czysto Rothbardieńskiego punktu widzenia przyjrzał się konfederacji to naprawdę wydaje się gorsza od PiS. Konfederacja nie jest nawet minarchistyczna, opiera cały program ( oczywiście wtórnie i od kuchni) o interwencjonizm konserwatywny. Państwo byłoby gospodarczo może ciut bardziej minimalne, ale światopoglądowo scentralizowane na każdym polu.
Jedyne co może ma dobre konfederacja to faktycznie polityka antyimigracyjna, bo nie da się zbudować liberalizmu, gdy do kraju wpuści się hordy
  • Odpowiedz
@jakub-piekut może i tak, choć gdzieś tam istniał dekadę wcześniej przed '15 czy nawet dłużej. KNP też bardziej brała libertarianizm na partyjne barwy, i trochę do kitu iż uwiązała go z "prawackością" (gdy libertarianie powinni być stricte centrum, i akceptować nie-konserwową obyczajowość)
  • Odpowiedz
@jakub-piekut noooo...niektórym to to umyka gdzieś po drodze. Stają się hipokrytami, uważają iż wiedzą co jest dla innych najlepsze, albo że ważne dla nich wartości to dobro wspólne (np. bycie patriotą-humanem i zmuszanie do służenia w wojnie obronnej)
  • Odpowiedz
  • 0
@HowardRoark: Moim zdaniem to powinna być umowa społeczna to raz, prawna też, ale czemu zmieniasz facet poglądy jak rękawiczki? Pamiętam twój epizod hoppeanizmu, że musi być so to speak. Może zamiast balansując między przeciwieństwami co jakiś czas zacementuj w końcu pogląd na stałe? Ja przynajmniej jak zobaczyłem mankamenty libertarianizmu to nie zostałem nagle socjalistą, państsowcem, konserwą, tylko anarchoindywidualistą, czyli wyjściem z sytuacji. Wolność jednostki ponad wszystko.
  • Odpowiedz
@Jarkendarion: nie zmieniłem poglądów ani na jotę od 2009 roku. Przestałem tylko enablować hoppeańsko-rothbardowskich oszołomów, dla których Ukraina to pacynka imperialistycznego USA a Putin był sprowokowany "bazami NATO"
no, ale rozmawiam wszak z autystą-piwniczakiem z wykopu, a nie normalnym człowiekiem
  • Odpowiedz