Wpis z mikrobloga

Wprowadziłem się do mieszkania deweloperskiego i pojawił się pewien problem :) Drzwi zewnętrzne są tak jakby nie szczelne jeśli chodzi o hałas, słychać po prostu sąsiadów, którzy wchodzą do mieszkania, wychodzą z niego, wychodzą z dziećmi, jak dzieci krzyczą itp. itd. Trwa to bardzo krótko, może maks 10 min dziennie, 2-3 razy, ale jest dość uciążliwe. Całe szczęście, że mam tylko jednych sąsiadów obok, gdyby było więcej mieszkań obok, to byłaby tragedia. Hałas się niesie przez korytarz (dość krótki) aż do salonu.

I teraz tak - nie wiem, czy do drzwi są wadliwe, źle zamontowane, bez żadnych uszczelnień, czy jest to taki standard w nowym budownictwie?

Drzwi są z firmy Porta, powiedziałbym, że takie standardowe. Jak mieszkałem na wcześniejszym mieszkaniu, to były podobne, aczkolwiek hałasu z zewnątrz nie było słychać. To, co widać gołym okiem, to prześwit pomiędzy progiem a klatką, widać po prostu światło z klatki przez kilkumilimetrową szczelinę pomiędzy drzwiami a progiem. Jest to pewnie jeden z czynników, przez który hałas się dostaje, ale zakładam, że nie jedyny.

Czy jest możliwość w jakiś sposób takie drzwi wygłuszyć? Spotkał się ktoś z podobnym problemem i był w stanie go w jakiś sposób rozwiązać?

#drzwi #mieszkaniedeweloperskie #mieszkanie #halas #nieruchomosci
  • 18
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

I teraz tak - nie wiem, czy do drzwi są wadliwe, źle zamontowane, bez żadnych uszczelnień, czy jest to taki standard w nowym budownictwie?

@Snowflake_: drzwi maja rozne standardy wyciszenia, porta jedzie na marce i nazwie, jakieś 2 lata temu wymieniałem u siebie, kupiłem drzwi od mniej znanego producenta z najlepsza opcja wyciszenia, też miałem z tym problem i teraz nie słychać praktycznie nic, deweloperzy biora najgorsze gowno, ale markowe,
  • Odpowiedz
@Snowflake_ Nie szukałbym tutaj winy w drzwiach a raczej w ścianach. Możesz mieć zamontowane drzwi nawet 44Db a jeśli ściany są cienkie to i tak wszystko będzie słychać
  • Odpowiedz
To, co widać gołym okiem, to prześwit pomiędzy progiem a klatką, widać po prostu światło z klatki przez kilkumilimetrową szczelinę pomiędzy drzwiami a progiem

@Snowflake_: sprawdź czy nie masz drzwi z opadająca uszczelką bo jeżeli tak to ja trzeba wyregulować tak żeby dociskała do progu po zamknięciu drzwi
  • Odpowiedz
  • 0
@chudykbr: Ściany są ok, graniczę z dwoma mieszkaniami i przez ściany nic nie słychać. Ani po bokach, ani z góry czy z dołu. Słychać jedynie na klatce, od strony drzwi.

@ZdeformowanyKreciRyj niestety nie mam uszczelki. Można coś takiego dokupić do standardowych drzwi?
  • Odpowiedz
@Snowflake_: jesli widać światło to po pierwsze sprawdź czy ty masz w ogóle próg a po drugie czy jest jakaś uszczelka. A tak z ciekawości przy odbiorze brałeś kogoś żeby sprawdził czy nie ma usterek w mieszkaniu ?
  • Odpowiedz
@Snowflake_ masz próg i uszczelkę pod drzwiami? Bo tego z reguły nie montują z automatu tylko zostawiają ci w mieszkaniu żebyś sam sobie zamontował po położeniu podłóg w chałupie.
  • Odpowiedz
  • 0
@pawello987: Brałem do odbioru mieszkania, i fakt - ten gościu od odbioru zwrócił na to uwagę, ale w sumie powiedział, że powinno być spoko po zamontowaniu progu. Jak wykończyłem mieszkanie i zamontowałem próg, to jest delikatna przerwa pomiędzy drzwiami i progiem. Uszczelka tam jest, ale nie zakrywa całej tej przerwy, spróbuje kupić większą uszczelkę.

@enzojabol tak mam, ale uszczelka jest tak jakby za niska w stosunku do drzwi.
  • Odpowiedz
@Snowflake_: jak to co pisali po zrobieniu nie da satysfakcjonującej różnicy to są jeszcze tapicerowane obicia przyklejane do drzwi, w marketach budowlanych znajdziesz ale to wygląda tak że w ogóle nie wygląda niestety
  • Odpowiedz
@Snowflake_: Sprawdź czy w drzwiach przypadkiem nie masz takiego opuszczanego z dołu kołnierza, właśnie takiej wysuwanej uszczelki. Spróbuj wymacać ręką albo zobacz czy nie ma w drzwiach gdzieś na dole jakby łebka od śruby na płaski śrubokręt.
  • Odpowiedz