Wpis z mikrobloga

• 0
@PanKeks: jak masz seryjne ECU to zapewne będzie check engine się potem palić, nawet jak się da usunąć bezproblemowo. A nie wiem czy da się to jakoś wyprogramować.

A jaki masz problem z tym? Bo ogólnie tak to jakoś bardzo nie wadzi samo w sobie raczej.
  • Odpowiedz
  • 0
@TypowyDaltonista: to jest NBFL 1.8 z ostatniego roku produkcji czyli 2005.

O taka o:
https://www.revvedup.pl/cars

NB są chyba mocniej analogowe i "prostackie", NC już bardziej cywilizowane - jak kto lubi. Z tego co kojarzę nie warto się pchać w 1.8 w NC, bo raz że to słabe (a NC jest nieco cięższa), to jeszcze często olej bierze. Chyba że od razu z myślą o swapie na 2.5 ;).
  • Odpowiedz
@czarobest czyli takie same jak ziomek z którym rozmawiałem o miatach, tylko on 1,6 w prawie full opcji, ale za to kolor pomarańczowy elegancki taki. Nc myślałem tylko 2.0, na 1.8 nawet nie mam zamiaru patrzeć, 2.5 to potem potem, najpierw wyglądowo/dźwiękowo ogarnąć, potem można się bawić w swap, ale podobno prosta do bólu przekładka
  • Odpowiedz
  • 0
@TypowyDaltonista: tu brakuje do pełni chyba klimy, no i może fabrycznego wzmacniacza/zmieniarki, ale audio i tak zmienione jest.

A kolor to chyba główny powód, dla którego ją mam :P. Planowałem kupić w jakimś fajnym, bo to dla mnie ważne, niebieski, czerwony, a ideał miał być żółty. Zobaczyłem ten, o którym nawet nie wiedziałem że istnieje, w dobrej konfiguracji (czyli 1.8, bo innego nie chciałem) pojechałem i kupiłem od strzała i
  • Odpowiedz
@czarobest nc przede wszystkim przekonuje mnie tym że jest nowsze, już mam dość moje 27 letniego chrupka xD a dostałem ofertę zakupu takiego z 2.0 za 8k, niby jedyny haczyk to Anglik, pojechałbym popatrzeć, ale funduszy na ten moment brakuje i muszę się wstrzymać jeszcze z zakupami ale tak do wiosny i może uda mi się civica sprzedać za jakieś spoko pieniądze i wtedy będę się rozglądał. Boli mnie jedynie, że
  • Odpowiedz
  • 0
@TypowyDaltonista: ehh nic nie mów o tych tylnonapędowych autach. Uwielbiam Silvie (mega mi się podobają po prostu i mają właśnie RWD), ale to co się stało z ich rynkiem jest straszne. Z naście lat temu można było Silvie czy 200SX w Polsce kupić za 20k. Teraz angliki są za 80k xD.

Zresztą Miaty NA też jeszcze parę lat temu były za grosze, a ludzie już wystawiają za 50k :(.

Choć
  • Odpowiedz
@czarobest heh, 4-5 lat temu jak patrzyłem na rynek jeszcze przed zdaniem prawka to za 25k miałeś do wyboru do koloru 350z, s14, s15, wrx sti, miaty za grosze, civici za grosze. Potem wszedł instagram, ludzie się rzucili na japońce i w------o w kosmos ceny, mi się marzy gt86, które zrobiło drogę 120-140k salon>60-80k używka>75-120k używka aktualnie. Siedzę w grupach hondowych i tutaj nie tylko auta, ale części też poleciały. Ludzie
  • Odpowiedz
  • 1
@TypowyDaltonista: a no wiem wiem, masakra pod tym względem. Albo torseny do Miaty wystawiają za 4k, gdzie nowy wkład Quaife za tyle można kupić xD. Skrzynie 6b też chyba w okolicach 4k. A za te 4k to NB można było dopiero co kupować xDD.

Nie mówiąc o cenach tych KULTOWYCH pojazdów jak Supra MK4 czy GTR R34, ale to jeszcze można jakoś wyjaśnić, choć że 2JZ-GTE używane silniki są za
  • Odpowiedz
@TypowyDaltonista: powiem Ci to samo co każdemu kto chce MX5, a rozważa pomiędzy NB i NC. To są zupełnie inne samochody. NC ciężko nazwać mx5. Tak - to jest samochód ze sportowym zacięciem, ale to nie jest ultra lekki prowadzący się jak mx5 samochód, tylko ford w karoserii mazdy. Przejedź się NA/NB/ND i później NC i sam zobaczysz o czym mówię. NC jest conajmniej 200kg za ciężkie, za komfortowe i
  • Odpowiedz
@dudusbug nb jeszcze bym mógł wyżebrać żeby się przejechać, ale nie znam nikogo kto ma nc i chyba znam powód, który będzie taki sam jak porównywanie civiców 6 i 7, niby to samo, ale poszli w złym kierunku, tylko w civicu zamiast masy popsuli zawieszenie i silniki xD
  • Odpowiedz
@TypowyDaltonista na szczęście Mazda poszła po rozum do głowy i ND jest genialne, nawet lepsze od NBka. Moim zdaniem ustępuje tylko NA, ale to akurat tylko moja opinia, bo wiele osób uważa, że ND z silnikiem 2.0 to najlepsza MX5 ever. Nawet jestem w stanie to zrozumieć, bo jak porównujesz takie fabryczne egzemplarze to ND rzeczywiście miażdży wszystko inne, ale NA jest najbardziej podatna na modyfikacje i nie ma problemów z
  • Odpowiedz