Wpis z mikrobloga

Jeśli chłop nie ma dziewczyny lekarki (albo sam nie jest lekarzem) to it's over. Disclaimer - wszystko co piszę w tym poście wydarzyło się naprawdę xD

Mam pewną paczkę znajomych, robią różne rzeczy w życiu - większość to inżynierzy (w tym programiści). W tej paczce znajomych jest jeden taki gość, absolutny leser, gównostudia i brak stałej roboty od kilku lat. No i ten gość jakoś sobie znalazł dziewczynę lekarkę i są razem od ponad roku, już mieszkają razem itd. xD dziewczyna robi rezydenturę, więc ultrakokosów nie zarabia, ale wystarczająco by sobie razem żyli komfortowo (gość zawsze ma skądś pieniądze na różne gadżety a nie pracuje xD).

No i ja chłopakom pokazałem kiedyś, że typ nas absolutnie zdewastuje finansowo jeśli się z nią tylko ożeni. Pokazałem im, że lekarze zarabiają nawet po 300-350 zł za godzinę i że pieniądze w branży medycznej leżą na podłodze, i że laska nigdy nie straci roboty. Że my będziemy tyrać w kołchozach co najwyżej na Skodę Octavię, a na mieszkanie w wielkiej płycie to będą musieli czekać aż babcia im umrze. Oni będą wozić się BMW X3 lub Porsche, kupią mieszkanie, może drugie pod wynajem, i będą podróżować po świecie. Że gość wygrał w życie.

Zauważyłem jednak przez to postępującą demoralizację i spadek motywacji wśród moich znajomych. Jeden znajomy powiedział wprost, że w sumie to mógłby być utrzymankiem jakiejś bogatej laski i odświeżył sobie Tindera i że on p------i robienie na maszynach dla janusza. Umówił się na randkę z panią elektroradiolog, ale bardzo się zawiódł, że to nie lekarka - nawija nam o tym cały czas. Drugi znajomy zaczął shadowować ludzi z pobliskiego uniwerku medycznego i wbijać się na imprezy wydziału byleby wyrwać jakąś obiecującą przyszłą lekarkę50k. U pozostałych też jakoś tak motywacja siadła - nie wiedzieli, że lekarze aż tak ich cuckują finansowo. Pytają regularnie - i na c--j ja tak z---------m? Jaka lekarka zechce mnie, zakolaka z IT 170 cm? Itd. Ja sam zacząłem rozważać studia medyczne mimo dobrej pracy i wiem, że nie jestem w tym sam.

Jeszcze raz powiem - jeśli w Twoim gospodarstwie domowym nie ma przynajmniej jednego PWZ*, it's over. Zapomnij o spełnieniu marzeń materialnych AD 2024. Ultra duże pieniądze, praca na stałe, i ekspozycja na geriatryczne społeczeństwo przy limitowanej podaży to epic win.

*Nie tyczy się oskariatu deweloperskiego

#medycyna #lekarz #programista15k #pracbaza #zwiazki #przegryw #takaprawda #gownowpis #nieruchomosci
k.....k - Jeśli chłop nie ma dziewczyny lekarki (albo sam nie jest lekarzem) to it's ...

źródło: kobieta-lekarka-stojaca-przy-oknie-w-szpitalu-kobieta-lekarka_358354-3659

Pobierz
  • 57
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@kawalerka15k: I co, za parę lat będziesz pośmiewiskiem wśród kumpli i przegrywem życiowym, bo baba będzie zarabiała lepiej od Ciebie. Później kopnie Cię w dupe dla innego lekarza czy prawnika, psycha jebnie o dno bo poziom życia Ci drastycznie spadnie i po fortunie
  • Odpowiedz
nie ma możliwości zastąpienia lekarzy przez AI z prostego powodu. Do każdej czynności potrzebna jest pieczątka a pieczątki wydaje organizacja złożona z ludzkich lekarzy, którzy korzystają na regulacji zawodu. Matematykę zostawiam tobie

nastepny czlowiek malej wiary w bigtechy....

zacytuje sam siebie:
Tylko widzisz kolego, lekarza to potega va szarak, ale obawiam sie ze ich wplywy moga byc niewystarczajace na skutek 2 spraw (o ktorych wspomnialem):
  • Odpowiedz
@kawalerka15k: Skończ baitować. Trzeba mieć wyjątkowy tupet, żeby co 2-3 dni szczuć na lekarzy, będąc programistycznym nierobem obsypywanym złotem. W dupie się poprzewracało. Jak można samemu za full zdalne pierdzenie w stołek wystawiać faktury na 20k, a p-----------ć się do lekarzy że za 60-70h cieżkiego z--------u tygodniowo zarabiają 10-15k miesięcznie
  • Odpowiedz
@kawalerka15k: niestety kolego mocno mijasz sie z prawdą, nic nie wiesz o tym jak wygląda praca lekarza i jego zarobki. Ręce po prostu opadają już od czytania tego. Ten zawód jest taki super, że ja i paru moich znajomych mamy ochotę to rzucić w cholere. Między innymi od ciągłego wyczytywania w internecie kłamstw na swój temat.
  • Odpowiedz
@ArchaAniol:sam znam ludzi pracujących w biedronce, mam pracowników biedronki w rodzinie, wiem jak działa system +/-. Im więcej czytam o biednych domniemanych biedronkarzach5,5k tym bardziej mam ochote naprostowywać ten mit w internecie
  • Odpowiedz
@Desire22: za to kocham te środowisko ze się razem spięło i gada o tym jacy są biedni 10k brutto a tyle to ma może rezydent swiezak po studiach xD a programiści się chwalą swoimi 15:20k na rękę b2b przy zasuwaniu w scrumie jakby pana boga złapali za rękę xd
  • Odpowiedz
za to kocham te środowisko ze się razem spięło i gada o tym jacy są biedni 10k brutto

@Alfiarz: nie nikt się razem nie spiął na takie gadanie. Wiem że to wasza nowa teoria na tagu, ale my po prostu tyle zarabiamy
  • Odpowiedz
@Alfiarz Tak, rezydent w ostatnich latach to ma lepszą kasę. Ale zostań lekarzem - Maturki rozszerzone 95+, doktorat to minimum i to z materiału który kujesz ostro i nie ma litości jak na filologii Brunejskiej. Później praktyki, doktorat i co? Rezydentem jesteś i dalej cisniesz na specjalizację xD Robisz 12h albo i czasami więcej często i po nocach. A taki programista? Nooo tutaj projekcik proszę pana, studia są? Nie ma? A
  • Odpowiedz