Aktywne Wpisy
brazowooka_eS +157
Mam do Was pytanie motoryzacyjne z rana ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Macie jakis samochód z dzieciństwa, który strasznie się Wam podobał i marzyliście zeby go mieć w przyszłosci? Dla mnie to było Audi TT z obrazka, strasznie mi sie ten bydlak podobał (。◕‿‿◕。)
#motoryzacja #samochody
Macie jakis samochód z dzieciństwa, który strasznie się Wam podobał i marzyliście zeby go mieć w przyszłosci? Dla mnie to było Audi TT z obrazka, strasznie mi sie ten bydlak podobał (。◕‿‿◕。)
#motoryzacja #samochody
luke-dolla7 +1258
Z okazji Barbórki chciałbym życzyć górnikom:
świadomości, że rok ma 12 miesięcy,
zrozumienia, że nierentowne przedsiębiorstwa się zamyka,
akceptacji zasad wolnego rynku (tzn. jak się praca i wypłata nie podoba to można ją zmienić)
świadomości, że rok ma 12 miesięcy,
zrozumienia, że nierentowne przedsiębiorstwa się zamyka,
akceptacji zasad wolnego rynku (tzn. jak się praca i wypłata nie podoba to można ją zmienić)
Mam pewną paczkę znajomych, robią różne rzeczy w życiu - większość to inżynierzy (w tym programiści). W tej paczce znajomych jest jeden taki gość, absolutny leser, gównostudia i brak stałej roboty od kilku lat. No i ten gość jakoś sobie znalazł dziewczynę lekarkę i są razem od ponad roku, już mieszkają razem itd. xD dziewczyna robi rezydenturę, więc ultrakokosów nie zarabia, ale wystarczająco by sobie razem żyli komfortowo (gość zawsze ma skądś pieniądze na różne gadżety a nie pracuje xD).
No i ja chłopakom pokazałem kiedyś, że typ nas absolutnie zdewastuje finansowo jeśli się z nią tylko ożeni. Pokazałem im, że lekarze zarabiają nawet po 300-350 zł za godzinę i że pieniądze w branży medycznej leżą na podłodze, i że laska nigdy nie straci roboty. Że my będziemy tyrać w kołchozach co najwyżej na Skodę Octavię, a na mieszkanie w wielkiej płycie to będą musieli czekać aż babcia im umrze. Oni będą wozić się BMW X3 lub Porsche, kupią mieszkanie, może drugie pod wynajem, i będą podróżować po świecie. Że gość wygrał w życie.
Zauważyłem jednak przez to postępującą demoralizację i spadek motywacji wśród moich znajomych. Jeden znajomy powiedział wprost, że w sumie to mógłby być utrzymankiem jakiejś bogatej laski i odświeżył sobie Tindera i że on p------i robienie na maszynach dla janusza. Umówił się na randkę z panią elektroradiolog, ale bardzo się zawiódł, że to nie lekarka - nawija nam o tym cały czas. Drugi znajomy zaczął shadowować ludzi z pobliskiego uniwerku medycznego i wbijać się na imprezy wydziału byleby wyrwać jakąś obiecującą przyszłą lekarkę50k. U pozostałych też jakoś tak motywacja siadła - nie wiedzieli, że lekarze aż tak ich cuckują finansowo. Pytają regularnie - i na c--j ja tak z---------m? Jaka lekarka zechce mnie, zakolaka z IT 170 cm? Itd. Ja sam zacząłem rozważać studia medyczne mimo dobrej pracy i wiem, że nie jestem w tym sam.
Jeszcze raz powiem - jeśli w Twoim gospodarstwie domowym nie ma przynajmniej jednego PWZ*, it's over. Zapomnij o spełnieniu marzeń materialnych AD 2024. Ultra duże pieniądze, praca na stałe, i ekspozycja na geriatryczne społeczeństwo przy limitowanej podaży to epic win.
*Nie tyczy się oskariatu deweloperskiego
#medycyna #lekarz #programista15k #pracbaza #zwiazki #przegryw #takaprawda #gownowpis #nieruchomosci
Moja koleżanka podczas rezydentury, oprócz samej rezydentury, robi dodatkowo 40 tys. netto na fakturze.
Obecnie zarobki lekarzy odjechały całej reszcie społeczeństwa.
mialem ziomka w akademiku, co zrobil podobnie - mial laske z ktora sie dlugo spotykla, ale cos sie popstrykali i ciach - koniec dlugiej milosci. Ale nie na dlugo - minely moze 2 miesiaca i cyk - nowa dziewczyna dentystka z duzymi oczami :) No moze to byla milosc, nie wiem :P
a tak na calkiem powaznie: czy lekarz to taki pewniaczek w dobie automatyzacji i AI? Lekarz to TYPOWY
jak ci ludzie beda umierac w kolejkach ktora beda tylko dluzsze - bo wraz z postepem medycyny generalnie leczymy sie coraz wiecej, mamy starzejace sie spoelczenstwo, a lekarzy proprocjonlanie nie przybywa - to albo dopuscisz AI do pracy, albo zrobi to partia ktora
a czy ja cos innego napisalem?
lekarze sobie zalatwia..... uhmm :)
Tylko widzisz kolego, lekarza to potega va szarak, ale obawiam sie ze ich wplywy moga byc niewystarczajace na skutek 2 spraw (o