Wpis z mikrobloga

Obejrzałem ten film od Buddy i z kanału Zero też i mam taką rozkminę, z racji że temat domków modułowych/mobilnych i ich transportu i produkcji nie jest mi obcy.

Jak Oni uzyskali z dnia na dzień, z godziny na godzinę POZWOLENIE od GENERALNEJ DYREKCJI DRÓG KRAJOWYCH I AUTOSTRAD na przewóz takiego gabarytu? NORMALNY czas oczekiwania to od kilku do kilkunastu tygodni,
A to z tego co jest na filmie jedzie to z drugiego końca polski więc wszystkie starostwa i powiaty muszą dać zielone światło że konkretną drogą to przejedzie. Już nie mówiąc, że w filmie mówi że tam dojazd utrudniony, helikopterem trzeba bo inaczej korki a tu transport nocą z Białegostoku na drugi koniec polski. XDDDDD
I nie mówiąc o tym ,że prawdopodobnie jechali bez pozwoleń na strzała nocą.

Dwa, takie domki mobilne to towar LUKSUSOWY, zazwyczaj kupcami są osoby co już mają swój dom/mieszkanie a takie coś stawiają na działce nad jeziorem na wypoczynek. Za tą cenę można by postawić więcej domków - kontenerów i pomóc większej ilości ludzi.

Druga sprawa, sami piszą na stornie "Czas produkcji i dostawy domu mobilnego po złożeniu zamówienia w Letniskowo może się różnić w zależności od konkretnego modelu domu oraz bieżących zleceń produkcyjnych. Zazwyczaj proces ten zajmuje od kilku tygodni do kilku miesięcy. "

To jak mieli 4 domki GOTOWE na placu? w 41h? :D
Google pokazuje 5h drogi, takim gabarytem to lekko 15h i trzeba doliczyć odpoczynek kierowcy chyba że na 2 jechali w KAŻDEJ ciężarówce.

Przecież to się nie klei... Mało tego, przecież takie domki robi się pod specjalne zamówienie dla klienta, bo jeden chce takie panele inny chce taki kolor kuchni etc. Sprzęty, etc wszystko jest konfigurowane na etapie produkcji.

Wygląda na to, że widocznie firma przestrzeliła i po sezonie zostali z domkami, albo klienci odmówili, albo to były jakieś powystawowe i ktoś w ramach "ładnej pomocy powodzianom" pozbywa się problemu z placu :D

I tak docelowo to jest pomoc, ale przy okazji masa kombinatorstwa.

I dwie rzeczy które mi utknęły z filmu... VAY i podatek od darowizn ( ͡º ͜ʖ͡º)

Może postawi parę takich domków a przy okazji jakieś wałki pójdą że gdzieś tam domki bez VATu i bez darowizny na kogoś znajomego.
Przy okazji oczywiście fejm i dobry PR, reklamowanie loterii, i pewnie jakieś zbiórki i content też będzie.

I ta smutna muzyczka w tle.

#budda #powodz #kanalzero
  • 44
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@A_Duda jest koło mnie firma, która miała takich domków zrobionych na stan blisko 50 i jeden przekazali na fundację Litewki. Możesz sobie w wolnej chwili sprawdzić o kogo chodzi. Poza tym p-----------c się, że dali domki, z którymi mieli problem ze sprzedażą, to taka bieda umysłowa z Twojej strony że aż szkoda komentować.
  • Odpowiedz
  • 7
@Troojan: @HaczuPikczu

No właśnie zupełnie o to mi nie chodzi. I widać, że ciężko się wam przebić przez trochę dłuższy tekst bo już wątek tracicie.

Ostatecznie tak, PRAWDOPODOBNIE komuś pomogli, jak jest na prawdę to nie wiem bo nie znam tych ludzi i tamtego miejsca. A w TV czy na YT można dużo
  • Odpowiedz
  • 1
@cranberry250: Wróć, mój błąd miało być 5 mln. ()

Liczę że koszt stanu zamkniętego (materiały + pracownicy) takiego domku za 250k netto to około 100k (100k razy 50 domów to 5 mln).

Tak czy siak wątpię aby jakakolwiek firma produkująca domy mobilne miała taką płynność aby pozwolić sobie na trzymanie 50 domów 60m2 na placu ( ͡º ͜ʖ͡º)
  • Odpowiedz
  • 0
@Troojan: A jak oceniasz dobro dawania potrzebującym? Jak zazwyczaj się to odbiera?

"ALE KTOŚ MA DOBRE SERCE, ŻE DAŁ COŚ OD SIEBIE DLA KOGOŚ! "

No właśnie teraz to zależy czy miał dobre serce czy wyczuł w tym biznes i korzyść dla
  • Odpowiedz
  • 3
@Troojan: Brawo, odkryłeś że w życiu i na świecie nie ma prostych pytań i prostych odpowiedzi. ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Gdyby tak było to bym nie rozpisywał się i nie dyskutował na forum ze śmiesznymi obrazkami. ( ͡º ͜ʖ͡º)

Czasem może i lepiej, bo może te pieniądze na te domki ma z oszukiwania ludzi na fotowoltaice jak brał zaliczki i znikał?
  • Odpowiedz
@A_Duda nie jestem fanem, ale jestem dostawca materiału do tej firmy. Podarowany model kosztuje w full opcji ponad 120k a większe modele, które głównie produkują w granicach 200k.
Więc śmiało możesz zalozyc, że każdy domek na placu, to lekko stówa w materiale i robociźnie.

Różnimy się tym, że ją widzę ten plac raz miesiącu a Ty sobie coś zakładasz, bo gdzieś tam pracowałeś.

Jeśli wprowadzasz na produkcję 3 konstrukcje tygodniowo, to dojście
  • Odpowiedz
@A_Duda: chłopie trafiłeś w sedno a na wykopie masz odpowiedź dlaczego to muszą być te domki albo koniec świata xd teraz tylko odkryć jakie jest dokładne powiązanie między nim a tą firmą
innych - @A_Duda: chłopie trafiłeś w sedno a na wykopie masz odpowiedź dlaczego to mu...

źródło: IMG_3710

Pobierz
  • Odpowiedz
  • 1
@awful2: Wszystko jest możliwe, można wziąć Owsiaka na pomoc powodzianom, tylko po co i gdzie jest państwo?
Może gangster czy inny fajfus oszust kupić i 100 domków i co, to znaczy że jest dobry?

Widać, że nie znasz historii pana Buddy, radzę się zapoznać, jakie to jest złote dziecko i jaką ma "piękną" i łzawą historię od zera do milionera i jakie ciekawe powiązania tam wychodzą.

@HaczuPikczu Znam ten biznes bardzo
  • Odpowiedz
@A_Duda ciężki jesteś,.taki wszystkowiedzacy. To tak prościej spróbuję. Jeśli produkujesz 3 domy tygodniowo, to 50 domów na stan masz zrobione w 4 miesiące. To znaczy, że jeśli w 5 lat zrobili 500 domków, to 450 z nich sprzedali.
Czemu utrzymują taką produkcję? Szczerze nie wiem, ale musi im się to finansowo spinać. Być może chcą utrzymać zatrudnienie fachowców na stałym poziomie.
A być może liczą na klientów, którzy potrzebują domu za
  • Odpowiedz
  • 1
@HaczuPikczu: Nadal mówisz o innych domkach i to cały problem. Domki takie jak na filmie Buddy to około 3 miesiące minimum. Więc o czym ty mówisz, że 3 tygodniowo? Kontener z oknami? ( ͡º ͜ʖ͡º)

Być może chcą utrzymać zatrudnienie fachowców na stałym poziomie.

Oho, no rzeczywiście sami fachowcy w takich firmach XDDDDDDDDDD
  • Odpowiedz
  • 0
@Troojan: Na pana od wypadku na A1 i na pana Łukaszka też nie ma wyroku więc dlaczego nawet w gazetach nazywają ich mordercami? ( ͡º ͜ʖ͡º)
  • Odpowiedz
@A_Duda szczerze mówiąc co ma rozmiar domku to czasu produkcji? To tylko kwestia skali, która mozna zredukować ilością zatrudnienia. Skoro trzy domy tygodniowo wchodza na produkcję, to można założyć, że również trzy tygodniowo wychodzą jako gotowe do zamieszkania. A czy jeden produkują 2 czy 4 miesiące jest bez znaczenia.
  • Odpowiedz
@A_Duda: popadasz w skrajność. Powiedz mi gdzie są ludzie oszukani przez fotowoltaike, czy wszyscy przenieśli się na wykop? I mam też rozumieć że wyłudzanie z ubezpieczenia również trwało i trwało bez konsekwencji :)
  • Odpowiedz