Wpis z mikrobloga

Dwa razy stawiałem #homeassistant na #raspberrypi 3B z micro sd i za każdym razem po kilku tygodniach zdychał. Gdybym chciał na ssd to trzeba adapter usb sata z zasilaczem czy bez? Czy lepiej kupić jakiś używany HP T630? Zależy mi, żeby to uruchomić i miec spokój na lata.
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@try2fly: lepiej kupić hp t630, albo inny thin komputer - zwłaszcza, że 128GB(256GB lepiej)/4Gb ram są tanie jak barszcz. Ja dopiero niedawno się przeniosłem na coś mocniejszego, ale t630 wylądował u brata i też służy pod HA, bez najmniejszych problemów - co najważniejsze, po utracie prądu sam wstaje.
Stawiasz "barebone" HAOS, albo przez proxmoxa. Samodzielny OS jest według mnie bardziej stabilny, bo tak może Ci się wykrzaczyć i proxmox i
  • Odpowiedz
@try2fly: u mnie poszło SATA na zasilaniu z Raspberry, ale zabawka z Pi to tylko na chwilę. To szybko wymięka jak się chce coś więcej. O padającej karcie SD lepiej nie mówić ;)
  • Odpowiedz
@try2fly:

Ja się nie znam, ale :)
1. Jak przeglądam luźno jakieś wpisy o Rpi to czasem wspominają, że nie zawsze jest stabilne.
2. Czasem jest mowa o kontenerach czy jak tam się to nazywa które są zależne od sprzętu i na ARM (Rpi) nie pracują.

Ja się powoli przymierzam - mam kupione dwa starsze sprzęty kupione okazjonalnie, jak na razie drugi (To Asus) jest w stanie działającym (odpaliłem HA
  • Odpowiedz
@try2fly: ani karta SD, ani rPI - to nie jest dobry pomysł, jak widzisz.
Kup jakiegoś terminala, wsadź jakiś mały tani SSD sata, i będzie na lata.
  • Odpowiedz
@try2fly: Jeśli mowa o dysku ssd to bez problemu zasilisz go po USB. Odnośnie terminala to do HA jest to raczej lepszy pomysł. OK ciągnie nieco więcej prądu i jest większy. Tylko mój wyse 5070 zużywa 3-4kwh miesięcznie czyli 3-4 PLN w przybliżeniu. Biorąc pod uwagę, że po doliczeniu kosztów zasilacza, karty i obudowy do maliny terminal wychodzi taniej to ta wada zdaje się nie być realną wadą. Tak samo
  • Odpowiedz
@try2fly: ja za to stanę w obronie Raspberry, mam czwórkę od 2022r. z HAOS, karta SD.
Zero problemów, dużo integracji, Zigbee, Modbus, Homekit, MQTT, OpenTherm do sterowania piecem itd. Nie doświadczyłem żadnych problemów z awaryjnością, czy też problemów z kartą SD.

Co do Pi 3b to faktycznie był trochę awaryjny, miałem go wcześniej do HA, ale przerzuciłem się na 4 i od tamtej pory cisza.
Teraz tego 3b katuje jako sterownik PLC
  • Odpowiedz
A ja postawiłem homeassistant na zewnętrznym serwerze (płacę 35pln/rok) mi też się sypało na malince (po zaniku prądu było bardziej niż pewne się się system plików posypie i malina już nie wstanie)
Wszystko spiąłem po vpn i hula aż miło
  • Odpowiedz