Wpis z mikrobloga

ktoś wie #powodz co w końcu było z tym pomysłem przerzucenia fali na Wisłę tym Kanałem Śląskim.. zwłaszcza w miejscowości #malczyce

Fala powodziowa dotarła do Wrocławia. Pomóc może ten kanał
Umożliwia on przerzut części wód wezbraniowych na rzece Odrze do rzeki Widawy. Dzięki temu zostają one przeprowadzone poza centrum stolicy Dolnego Śląska. Kanał ma ok. 2,5 km długości.

Jeśli chodzi o poziom Odry, to we Wrocławiu w tej chwili brakuje nam 26 cm, żeby uruchomić kanał Odra-Widawa. To kanał, który w przypadku, gdy woda pójdzie powyżej tych poziomów, które mamy, pozwoli na obniżenie wody w mieście. Mamy zapas, pracują dwa poldery przed Wrocławiem i gromadzą wodę — powiedziała.

https://wiadomosci.onet.pl/wroclaw/powodz-w-polsce-wroclaw-szykuje-specjalny-kanal-brakuje-nam-26-cm/bcmz15q

#wroclaw #polska
nutka-instrumentalnews - ktoś wie #powodz co w końcu było z tym pomysłem przerzucenia...

źródło: obraz_2024-09-22_155707379

Pobierz
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@nutka-instrumentalnews: Wystarczy za część tej kasy wywalić kilka wsi, które ostatnio stawało okoniem i zbudować więcej zbiorników retencyjnych. Racibórz kosztował 2 mld, a skutecznie zniwelował efekt wody, która szła do nas od Czech.
Poza kasą nie zapominaj, że pod kanał też będą wysiedlenia i odszkodowania oraz to, że 93km przekopu będzie trwało cholernie długo. 23km Mierzei przekopywali bodajże 7 lat?
  • Odpowiedz
@Escalade: dobrze kombinujesz ale to jeszcze bardziej zaawansowane

żeby się nie rozpisywać wazne jest akurat że centralny rząd to przejął i to niesty dwa jeszcze ten nieszczesny bardziej pełnomcnik i warunki Urszuli = to nie może się dobrze skończyc

poza tymi 200 tys na domy reszta będzie jeszcze
  • Odpowiedz