Wpis z mikrobloga

Czy opłaca się ustawiać ograniczenia ładowania baterii w iphone?

Mam IP15. Już jakieś pół roku. Około 100 cykli ładowania i kondycja baterii 99%.

Wstaje rano i idę do roboty, wracam wieczorem mam jakoś 50%. Posiedzę na kompie, w trakcie podłączę do ładowarki na godzinę i mam 100%, czasem na tej ładowarce jest ze dwie trzy godziny, raz kiedyś się zdarzy, że spanko mnie złapie to do rana.

Ale ładuje do 100%. Teraz wywala mi komunikat, że wg apla najlepiej żebym ładował do 90% wg sposobu mojego użytkowania. Tylko czy to nie będzie tak, że będę miał mniej baterii, przez co będę się ograniczał w używaniu telefonu, albo co gorsza, będę schodził do niższych wartości naładowania

Czy ładować do tych 100% i w------e j---a

#pytanie #iphone #apple #smartfon #telefony #technologia #ios
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Ładuj do 90%, bateria będzie zdrowsza i

wracam wieczorem mam jakoś 50%. Posiedzę na kompie, w trakcie podłączę do ładowarki na godzinę i mam 100%,
  • Odpowiedz
@wez_idz_sobie: Optymalne jest utrzymywanie pomiędzy 20 a 80%, jak się pilnujesz z tym 80 to spoko, mój dwuletni 14 Pro ma 98% (przed instalacją iOS 18 ciągle pokazywało 100%). Przy wcześniejszych telefonach olewałem i kondycja spadał znacznie szybciej. niestety mój telefon według Apple jest zbyt wolny, aby dać w ustawieniach ten suwak ograniczenia ładowania, więc porostu pilnuję sam, żeby się za bardzo nie naładował (bo to inteligentne ograniczenie, co jest
  • Odpowiedz
@sm_m: ( ͡° ͜ʖ ͡°) ale wiesz że soft dba o to aby bateria była ładowana między 20-80% swojej fizycznej pojemności? To, że masz wyświetlane 100% nie oznacza że napięcie na baterii już jest bliskie wybuchu, tylko soft tak to przedstawia, w rzeczywistości bateria fizycznie będzie właśnie naładowana w 80%.
Mirek olej to i używaj telefonu jak Ci wygodnie, to narzędzie ma służyć tobie.
  • Odpowiedz
Optymalne jest utrzymywanie pomiędzy 20 a 80%, jak się pilnujesz z tym 80 to spoko

@sm_m: Taaa, nie mam co robić i będę czuwał nad telefonem i sprawdzał, czy nie przekroczył 80 proc. XD I sam sobie ograniczał czas pracy smartfona. XD

Zawsze rozładowuję prawie do końca i ładuję na full. Ja są jakieś „optymalizacje” akumulatora, to wyłączam. Nigdy z tego powodu nie miałem problemów z akumulatorami/telefonami.
  • Odpowiedz
Taaa, nie mam co robić i będę czuwał nad telefonem i sprawdzał, czy nie przekroczył 80 proc. XD I sam sobie ograniczał czas pracy smartfona. XD

@jednorazowka: ale kto ci każe czuwać? xd co za ameba
w nowym ios można ustawić max ładowanie do 80-100%(co 5 proc.) wg uznania, wcześniej ogarniało się to przez skróty
  • Odpowiedz
w nowym ios można ustawić max ładowanie do 80-100%(co 5 proc.) wg uznania, wcześniej ogarniało się to przez skróty

@glos_zenady: Przecież pisałem, że wszelkie „optymalizacje” mam wyłączone (zrobiłem to przy pierwszej konfiguracji telefonu). Poza tym nie każdy smartfon ma takie opcje – na szczęście.
  • Odpowiedz
@sm_m: ja sobie ustawiłem w aplikacji skróty automatyzację, która powiadamia mnie kiedy podłączyć, a kiedy odłączyć od ładowania (nie zawsze się tego trzymam). Nie zostawiam podłączonego na noc. Telefon mam już dwa lata i 92% pojemności baterii. Uważam, że to niezły wynik.
  • Odpowiedz
@Belzdron: Ja zazwyczaj ładuję w dzień na indukcyjnej i leży koło mnie na biurku, a że co chwila coś robię na telefonie to widzę w ilu % naładowany i też nigdy nie ładuję w nocy. Też mam dwa lata i w zeszłym tygodniu było 100% a teraz po instalacji iOS18 zaczął pokazywać 98%.
  • Odpowiedz