Wpis z mikrobloga

Hej @erebeuzet.
Myślałem ostatnio nad głosowaniem w #wyzwanieplastyczne w sytuacji gdyby kiedyś w przyszłości znowu było więcej niż 10 prac. Żeby nie rezygnować wtedy z ankiety, można do finałowego głosowania awansować 10 najbardziej plusowanych postów/ eliminować te z najmniejszą liczbą plusów. Co myślicie?
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@naps dobry pomysł, gdyby nie to, że liczba plusów pod pracą jest ściśle zależna od godziny i dnia wrzucenia jej na wykop. Niestety.
  • Odpowiedz
via Wykop
  • 1
@Inevera: Przyznam się szczerze, że nie zauważyłem takiej zależności. Sprawdziłem kilka poprzednich edycji wstecz i był prace z jednym tagiem, które jeśli były dobre, to radziły sobie na tyle dobrze, żeby trafić do "finału".

Pomysł nie jest do końca sprawiedliwy, ale bardziej nastawiony jest na odsiew najsłabszych prac, żeby te które trafią do ostatecznej ankiety mogły już rywalizować w bardziej wyrównanej walce. Póki mówimy o 2-3 pracach, które miałyby odpaść,
  • Odpowiedz
@Inevera: @erebeuzet Bardziej niż kwestii wstrzelenia się bądź nie we właściwą porę obawiałabym się tego, że więcej plusów dostanie praca opatrzona ciekawym komentarzem (szczególnie takim trafiającym w wykopkowe gusta) niż równie dobra, albo i lepsza, ale bez opisu.
  • Odpowiedz
via Wykop
  • 0
@jeden_na_dziesiec: @erebeuzet może tak być, chodź nie sądzę. Ja osobiście nigdy nie zwracam uwagi na opis, tylko głosuję na co widzę.
Wątpię też, że ktoś by robił 1 minutowy bazgroł, a potem męczył się z wyrafinowanym opisem, żeby trafić do finału. No ale może nie doceniam wykopowych trolli :P
  • Odpowiedz
Powiem tylko w punktach:
1. Głosowania są najczęściej w weekend, a ja w weekend na wykop raczej nie wchodzę.
2. Głosowanie komentarzem wymaga dużo więcej pracy, więc będzie dużo mniej głosów - z drugiej strony efekt "widzę plusa, daję plusa" będzie mniejszy.
3. Jedna uwaga odnośnie prezentacji prac na obrazku zbiorczym - powinno być, że dłuższy bok każdej pracy będzie taki sam. Bo robiąc niektóre większe od innych, możemy faworyzować niektóre z
  • Odpowiedz
via Wykop
  • 0
@jeden_na_dziesiec: Słaba praca, która dostała mało plusów w poście pod tagiem, równie słabo poradzi sobie również w finałowym głosowaniu. I to takie prace ma odsiewać mój pomysł. Jeśli trafi się jakiś bohomaz, który trafi w gusta wykopków i dostanie milionów plusów, nie wyrzuci z finału obrazu Inevery, tylko patyczkowego człowieczka skleconego w 5 sekund w paincie. A w finale, już bez opisu, bez śmiesznych komentarzy i jakiegokolwiek kontekstu, głosowanie odbędzie
  • Odpowiedz
@naps: W ostatniej edycji piękna praca malarska zebrała ledwie połowę tego co moja żaba. Raczej nikt z uczestników kija w kuprze nie ma, no ale byłoby jednak dość absurdalne, gdyby odpadł obraz, a została praca z podstawowym poziomem umiejętności cieniowania ołówkiem, która miała sporo plusów głównie za sam fakt przedstawiania żaby.
Faktycznie optymalne byłoby namówienie @wykop na zwiększenie liczby pozycji w ankiecie do 20, ale czy się to komuś
  • Odpowiedz
via Wykop
  • 1
@jeden_na_dziesiec: To jest wykop, tu rządzi absurd i trzeba się z tym pogodzić ( ͡º ͜ʖ͡º)
Wiadomo, że coś pod publikę może sobie poradzić lepiej niż zwyczajnie dobra praca, ale tak to jest ze społecznością, gdzie nie wszyscy są pasjonatami sztuki. Mimo wszystkich tych wad, ja się czuję tu dobrze. W przeciwieństwie do innych sociali, mam wrażenie, że tu są prawdziwi ludzie i czasem jakiś
  • Odpowiedz